E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Bir araştırma, ABD borsalarında Nvidia ve diğer 13 yükselen hisse senedinin çökme tehlikesi altında olduğunu gösteriyor.
Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, yarı iletken ve konut inşası odaklı hisseler, bir değerleme balonu oluşturuyor gibi görünüyor.
İki sektör
MarketWatch’tan Mark Hulbert’in haberine göre, konut inşası ve yarı iletken endüstrileri bir değerleme balonu oluşturuyor gibi görünüyor. Beş yıl önce yayınlanan bir akademik çalışmanın metodolojisi mevcut borsa piyasasına uygulandığında bu sonuca varılıyor.
Adını Nobel Ödüllü Ekonomist Eugene Fama’dan alan ‘Fama Balonları’ (Bubbles for Fama) başlıklı çalışma Harvard Üniversitesi'nden Robin Greenwood ve Andrei Schleifer ile Hong Kong Üniversitesi'nden Yang You tarafından yürütülmüş. Profesörler bir piyasa balonunu ve bunun ardından gelen deflasyonu belirli endüstriler düzeyinde tanımlamayı hedefliyor.
Yüzde 40’lık düşüş olasılığı yüzde 80
Araştırmaya göre, bir endüstri son iki yılda genel pazarı en az yüzde 100 oranında geride bıraktığında, sonraki iki yılda en az yüzde 40 oranında düşme olasılığı yüzde 53 oluyor. İki yıllık bir dönemde yüzde 40'lık bir düşüşün olasılığı, izleyen iki yılda yüzde 76'ya ve izleyen diğer iki yılda ise yüzde 80'e çıkıyor.
Bu bulgu, yarı iletken ve konut inşası endüstrilerinin çöküş olasılıklarını anlamak için makul bir bağlam sunuyor. FactSet'e göre, ‘Yarı İletkenler ve Yarı İletken Ekipmanı Endüstrisi Grup Endeksi' son iki yılda geniş pazarı 176 yüzde puan geride bırakmış durumda. S&P 1500 Konut İnşası Alt Endüstri Endeksi’nde ise bu 121 yüzde puan olarak gerçekleşmiş.
Olasılıklar silsilesi ve istisnalar
Çalışmanın yazarları, bu verilerin bir kesinlik değil bir olasılıklar silsilesi olduğunun altını çiziyor. İki yıllık düşüşün yüzde 40'ın üzerinde olma ihtimali yüzde 80 olsa bile, sektörün geniş piyasadan daha iyi performans göstermeye devam etme ihtimalinin yüzde 20 olduğunun da unutulmaması gerekiyor.
2024 yılı Nisan ayı ortasından bu yana yaşanan performansların buna iyi bir örnek teşkil ettiği görülüyor. O dönemde en yüksekten uçan hisse senetlerinden biri olan Nvidia, FactSet verilerine göre, o günden beri yükselmeye devam ediyor ve yaklaşık yüzde 40 değer kazanmış durumda. Buna karşılık, Nisan ortasında Nvidia'nınkinden bile daha iyi iki yıllık getirisi olan Super Micro Computer’ın Nisan ortasından bu yana değerinin yarısından fazlasını kaybederek kötü bir şekilde tökezlediği gözleniyor.
Rus ruleti stratejisi
Yüksekten uçan endüstrilerdeki yüksekten uçan hisse senetlerine yatırım yapmak, borsanın Rus ruleti stratejilerinden biri olarak kabul ediliyor. Bu hisse senetleri yükselmeye devam etse de, kaybetme olasılığı rahatsız edici derecede yüksek olabiliyor. Bu tür Hisse senetlerini satın almak, yatırım yapmaktan çok kumar oynamaya daha yakın bir yatırım anlayışını yansıtıyor.
Hem yarı iletken hem de konut inşası endüstrilerindeki hisse senetlerinin son iki yılda genel piyasayı en az yüzde 100 oranında geride bırakması, bu sektörlere yatırım yaparken bir kez daha düşünülmesini gerektiriyor.
Vistra, Nvidia'yı geçerek 2024'te S&P 500'ün en çok kazandıran hissesi oldu
Milyarder Ken Griffin Nvidia hisselerini satıyor
Goldman Sachs: Nvidia hisselerinde satışlar abartılı
Nvidia’da alım için doğru zaman mı?
Teknoloji hisselerindeki çöküş Wall Street rallisini durduramadı
Geleceğin ‘Muhteşem Yedili’si hangi şirketlerden oluşacak?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsagundem.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:23)