E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD konut piyasasındaki zorluklar devam ediyor. Arz tarafındaki düşüklüğün yanı sıra ev fiyatlarındaki artış da konut sahibi olmayı zorlaştırıyor.
Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, finansal okuryazarlık alanında kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Operation Hope'un CEO'su John Hope Bryant, 40 yıllık ipoteklerin ev satın alınabilirliğini artırma noktasında bir çözüm olabileceğini söylüyor.
Potansiyel ev alıcıları için bir fırsat
Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, Bryant, CNBC’de yayınlanan köşe yazısında, “ABD’de ev sahibi olmak birçok kişi için bir rüya gibi görünüyor ancak hükümet 40 yıllık ipotek teklif etmeye başlarsa bu rüya yeniden gerçek olabilir” diyor.
Bryant, yüksek ipotek oranları ve rekor seviyedeki ev fiyatlarının uzun süredir hakim olduğu konut piyasasında tipik 30 yıllık sabit ipotek süresinin 10 yıl uzatılmasının, devam eden bir satın alınabilirlik krizi nedeniyle dışarıda kalmış birçok potansiyel ev alıcısı için bir fırsat yaratabileceğini ifade ediyor.
Bryant, “Cesur ve yeni bir yaklaşım öneriyorum: Federal Konut Kredisi Bankası (Federal Home Loan Bank - FHLB) sistemini çerçeve olarak kullanan ve finansal okuryazarlık eğitimini tamamlayan ilk kez ev sahibi olacaklar için federal sübvansiyonlar sağlayan 40 yıllık bir ipotek makul bir çözüm olabilir” diye yazıyor.
Ekonomik büyüme katkı
Bryant, böyle bir önerinin daha fazla insanın ev satın alması ve mobilya, ev aletleri, tadilat projeleri ve ev hizmetlerine para harcamasıyla ekonomik büyümeyi teşvik edeceğini de savunuyor.
Bryant, “Daha fazla Amerikalı için ev sahibi olmayı ulaşılabilir kılarak daha dayanıklı bir ekonominin temellerini atıyoruz. Ev sahiplerinin tasarruf etme, topluluklarına yatırım yapma ve ekonomik istikrara katkıda bulunma olasılığı daha yüksek” diyor.
Köşe yazısında Bryant, 40 yıllık ipotek seçeneğinin ayrıca bugünün yaşam beklentisi oranıyla daha uyumlu olduğunun da altını çiziyor ve “30 yıllık ipotek süresinde marj yok; ayrıca bu ipotekler yaşam beklentisinin yaklaşık 60 yıl olduğu Büyük Buhran sırasında doğdu. Bugün, yaşam beklentisinin 80 yıla yaklaşmasıyla, 40 yıllık bir süre modern gerçeklerle daha da uyuşuyor” diye ekliyor.
Yüzde 7 daha az ödeme imkanı
Hesaplamalara göre, 40 yıllık bir kredi için aylık ipotek ödemesindeki fark, mevcut faiz oranlarında 30 yıllık bir krediye kıyasla yüzde 7 oranında daha düşük bir ödeme anlamına geliyor.
412 bin dolarlık ortalama bir ABD konut fiyatına yüzde 20 oranında peşinat ödemek, 30 yıllık bir ipotek için aylık 2.083 dolara kıyasla 40 yıllık bir ipotek için aylık 1.930 dolar ödemeyle sonuçlanıyor. Hesaplama vergi ve sigorta ödemelerini hariç tutuyor ve her iki hesaplamada da mevcut 30 yıllık sabit ipotek oranı olan yüzde 6,50 kullanılıyor.
Ancak, Fed'in Eylül ayında oranları düşürmeye hazırlanmasıyla beklenen ipotek oranlarının mevcut seviyelerden düşmesi durumunda aylık ödemelerdeki farkın daha da belirginleşmesi muhtemel.
‘Amerikan Rüyası’
40 yıllık ipoteğin 30 yıllığa kıyasla dezavantajının ise kredinin ödenme süresi boyunca faize daha fazla para harcanması olduğu görülüyor. Ancak Bryant, daha fazla insanın ev satın alabileceği ve sermaye oluşturmaya başlayabileceği anlamına geliyorsa, bu dezavantajın oldukça küçük olduğunu düşünüyor.
Bryant, “Birçokları için alternatif, sermaye oluşturmayan ve aileleri artan kiralara ve ekonomik yerinden edilmeye karşı savunmasız bırakan süresiz kiralamadır. 40 yıllık bir ipotek, daha fazla insanın daha erken sermaye oluşturmaya başlamasını sağlayarak uzun vadeli finansal istikrara ve sürdürülebilir insan onuruna giden bir yol sunar. Bu da Amerikan Rüyası'nın temel bir unsurudur” diyor.
Daha fazla ev, hala bir gereklilik
Bryant, daha uzun vadeli bir ipotek kredisinin ülkedeki servet eşitsizliği açığını kapatmaya da yardımcı olacağını ve hatta 2008 Finans Krizi gibi bir finansal felaketin tekrar yaşanmasını önleyebileceğini de ekliyor. Bryant, “Bu yaklaşım, ekonomik sürdürülebilirliğin daha geniş hedefleriyle de uyumlu. Finansal okuryazarlığa ve sorumlu kredi vermeye odaklanarak, 2008 konut krizi gibi geçmişteki tuzaklardan kaçınabilir, kapsayıcı, istikrarlı ve büyüme odaklı bir konut piyasası oluşturabiliriz” diye yazıyor.
Ancak 40 yıllık ipotekler 30 yıllıklarla karşılaştırıldığında aylık ipotek ödemelerini düşürmeye yardımcı olsa da, bunun konut fiyatlarındaki sürekli artışa çözüm olamayacağı, hatta bunu daha da kötüleştirebileceği düşünülüyor. Amerikalılar ev satın almak için mevcut konut sıkıntısıyla boğuşmaya devam ederken yükselen konut fiyatlarının temel sorununu çözmek için daha fazla ev inşa edilmesi gerekiyor.
ABD'de konut başlangıçları beklentilerin atında
Moody's: ABD konut piyasasını faiz indirimi de kurtaramayabilir
ABD'de konut fiyatları mayısta rekor kırdı
ABD konut piyasasında 'yeni normal' yüzde 6
ABD’de konut arzı kıtlığı anlatısı anlamını yitiriyor
ABD'de konut fiyatları el yakmaya devam ediyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
40 yılda evler eskiyor, geriye arsası kalır.
borsagundem.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:18)