E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Akkuyu nükleer santrali inşaatının Almanya'dan teslimatı yapılmayan iletim tesisi ekipmanları sebebiyle geciktiğini, bu parçalar yerine Çin'de üretilen parçaların kullanılacağını ifade etti.
Reuters'ın haberine göre, Alman şirketi Siemens'in iletim tesisi ekipmanlarını teslim etmediğini bu nedenle inşaatın geciktiğini belirten Bayraktar, Anadolu Ajansı ile söyleşisinde "Siemens'in depolarında şirketin beklettiği teslim etmesi gereken ekipman var. Nükleer ada ile ilgili değil, şalt sahasında kullanılan ekipmanlar. İnşaatı birkaç ay geciktirme etkisi olan bir şey" dedi.
Konuyu Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın da temmuz ayında dile getirdiğini ifade eden Bayraktar, gümrükte bekleyen ürünlerin teslim edilmemesine gerekçe olarak Rusya'nın Akkuyu'dan sağlayacağı gelirin Ukrayna işgalini finanse etmek için kullanmasının gösterildiğini ifade etti.
'En üst düzeyde dile getirildi ama ilerleme olmadı'
Ekipmanın Rusya'ya karşı uygulanan yaptırımlar kapsamına girmediğini belirten Bayraktar, "Hiçbir hukuki temeli olmayan, uluslararası yaptırım konusu olmayan bir konuda maalesef siyasi tutumla alınmış bir karar var. Bu en üst düzeyde dile getirildi ama ilerleme olmadı" dedi.
Tamamlandığında Türkiye'nin enerji üretiminin önemli bir bölümünü sağlayacak olan santral Rosatom tarafından finanse ediliyor ve yaptırılıyor. Santralin sahibi olan Rus atom enerjisi tekeli Rosatom'un sahipliği devletler arası anlaşmaya hiçbir zaman yüzde 51'in altına inmeyecek.
Bayraktar Rosatom'un muadil parçaları Çin'den sipariş ettiğini ifade ederek, "Rosatom bu ürünle ilgili alternatif siparişini Çin'e geçti, oradan gelecek. Ama ciddi bir gecikmeye yol açtığı için ciddi bir karşılığı olacaktır" dedi.
Bayraktar, Siemens'e yaptırım öngörüp öngörmedikleri sorusuna, "Enerji alanında bizim çok uzun yıllardır çalıştığımız firmalardan biri. Bundan sonraki işlerle alakalı onlarla ilgili varlığı çok ciddi sorgulamamız gereken bir sürece bizi sokmuştur... Ciddi bir gecikmeye yol açtığı için ciddi bir karşılığı olacaktır" cevabını verdi.
Tüm santralin 2028'de faaliyete geçmesi hedefleniyor
Bayraktar, Rosatom'un Akkuyu'ya yaptığı yatırımın geri dönüş süresinin 15 yılı bulabileceğini ifade ederek projenin Rusya'ya gelir yaratacağı iddasın tutarsız bulduğunu ifade etti. Bayraktar "O zaman Almanya'nın, Hindistan'ın da (Rusya ile) ticareti kesmesi lazım" dedi.
Her biri 1,200 MW kurulu güce sahip dört reaktörden oluşacak Akkuyu santralinde ilk reaktörün 2025'te devreye alınması, tüm santralin ise 2028'de faaliyete geçmesi hedefleniyor. Türkiye'nin enerji üretiminin yaklaşık yüzde 10'unu oluşturacak olan tesisin şebekeye bağlanması için bazı noktalarda ulusal iletim sisteminde kapasite artırımı da gerekiyor.
Santralin dört reaktörünün inşaatının eş zamanlı olarak sürdüğünü ifade eden Bayraktar, birinci reaktörün yüzde 90'inin inşasının tamamlandığını belirtti.
Bayraktar'dan Akkuyu açıklaması! 2028'e kadar...
Akkuyu NGS'de türbin tesisinin temeline beton döküldü
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bir daha simense marka bişey almam olur biter en basit bir markayı ayakta tutan tek şey müşterisidir müşteri yoksa firmada yok mesela avrupalı araba markaları Çinli araba markaları ortaya çıktığından beri atıyorlar ve bu batışı ileri bir tarihe atmak için markalar birleşiyor tassaruf yapmaya başladılar ama eninde sonunda atarlar ve zaman içinde Avrupa fakirleşmeye başlar Çin gibi ülkeler kalkınmaya başlar çekim merkezleri değişir bu bir döngüdür yüz yıl sonra Avrupa neyi yanlış yaptı diye tarih konusu olur
Tabiki onlar götevini gapar batının ahlaksız..zallim ve kalöeş ülkeleri..elbette onlara güvenilmez...sıç.....m.onların demokrasisine.neumiş yüzümüzmü batıya döndük..hadi ordan
Onun için batının kçını yalayacak yöneticiler seçmemeliyiz..
AYIDAN POST KAFİRDEN DOST OLMAZ
ABD ingiltere fransa almanya AB bunlar bizim baş düşmanlarımız olup, yıllarca terörist örğütlerini kurup kullanıp silahlandırıp ülkemize saldırlar ve binlerce askerimizi bunlar şehit etmişlerdir ve Bunlar bizim baş düşmanlarımızdır yıllarca ülkemizin geri kalması için ülkemizde hiç bir silahı hiç bir sanayi ürünlerini yaptırmadılar.
Vers senin kimin dost..kimin düşman diye anlamana gerek yok..zübük.
tüm dünya bizim düşmanımız
borsagundem.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:15)