E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın rallisi devam edecek mi?---

Altın rallisi devam edecek mi?

Altın rallisi devam edecek mi?
13 Mayıs 2024 - 11:53 borsagundem.com

2024’ün başından bu yana ralli havasına giren ve geçtiğimiz ay rekor kıran altın fiyatları son zamanlarda daha dalgalı bir seyir izliyor. Uzmanlarsa altın rallisinin geleceği konusunda ikiye bölünmüş durumda

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Altın fiyatları bu yıl %15'ten fazla yükseldi. Ancak Barron’s’un haberine göre, yatırımcıların güvenli limanının ışıldamaya devam edip edemeyeceği ABD Merkez Bankası’na (FED) bağlı olabilir.

Küresel piyasalarda altın fiyatları pazartesi günü itibariyle ons başında 2.347 dolardan işlem görüyor. Altının nisan ayında ulaştığı 2.400 doların üzerindeki rekor seviyesinden çok uzak değil. 2024’ün başından bu yana yaklaşık %20 yükselen gümüş de ralli havasında.

Altının rallisi FED’in faiz oranlarını sabit tuttuğu uzun süreli bir döneme denk geldi. ABD’de enflasyon baskıları azalmaya devam ederse ve istihdam piyasası biraz yumuşamaya başlarsa, merkez bankasının bu yılın sonlarında bir noktada faiz oranlarını düşürmeye başlayacağına dair umutlar da var. Bu ihtimalin gerçekleşmesi ise altının daha fazla yükselmesi için destek olabilir.

FED’in para politikasını gevşetmesi ayrıca bu yıl ralli yapan Amerikan dolarının da bir miktar zayıflamasına yol açabilir. Altın genellikle doların düştüğü dönemlerde iyi sonuç vermesiyle bilinir.

Kinesis Money Piyasa Analisti Frank Watson konuyla ilgili paylaştığı bir raporda, “Düşük faiz oranları ABD dolarını zayıflatacağı, altını diğer para birimlerindeki alıcılar için ucuz hale getireceği ve getirisi olmayan varlıkları elde tutmanın fırsat maliyetini azaltacağı için altın fiyatlarını destekleme eğilimindedir” ifadelerine yer verdi.

Uzmanlar bu yılın büyük bir bölümünde Çin, Hindistan ve Türkiye gibi gelişmekte olan piyasalardan gelen altın talebinin altın fiyatlarındaki yükselişi desteklediğini savunuyorlar. Zira merkez bankaları bir çeşitlendirme ve dolardaki dalgalanmalardan korunma aracı olarak rezervlerine daha fazla altın varlığı ekliyorlar.

Perakende yatırımcıların tercihlerinin de altının fiyatını yükselttiğine dair son kanıtlar var. Dünya Altın Konseyi’nin son raporuna göre Kuzey Amerika’daki altın ETF’leri mart ayının ardından nisan ayında da yatırımcılardan talep gördü. Söz konusu tablo altın fonlarında son aylarda görüle çıkışları tersine çeviriyor. Yılın başında ise bazı bireysel yatırımcıların Bitcoin ETF’lerini tercih ederek altın fonlarından kaçındığı düşünülüyordu.

Perakende devi Costco da altın çılgınlığının bir parçası olabilir. Market zinciri geçen yıl 1 onsluk altın külçeler satmaya başladı. Costco son zamanlarda müşterilerine gümüş sikkeler sunuyor.

Yine de bazı yatırımcılar altın rallisinin daha ne kadar devam edebileceğini sorguluyor.

Research Affiliates'in Kıdemli Danışmanı ve Araştırma Direktörü Cam Harvey ve TCW Group'tan eski genel müdürü olan Claude Erb, yakın tarihli bir araştırma makalesinde, "Yüksek reel altın fiyatları, gelecekteki cazip olmayan reel altın getirilerinin habercisidir" diyor.

Harvey ve Erb, ETF ve külçe satın alan perakende yatırımcılardan ve "dolarsızlaşmak" isteyen merkez bankalarından gelen altın talebini ve bunun "kalıcı ve sürekli yükselen reel altın fiyatlarının yeni bir çağı" olup olmadığı sorusunu gündeme getirdi. Araştırmacılar aynı sebeplerin altın fiyatlarında ciddi bir düşüşün yolunu açıp açmadığı sorusuna da dikkat çekiyor.

Diğer yatırımcılarsa altın rallisinin yakında tüm hızıyla devam edebileceğini savunuyor. Bunun nedeni ise ABD’de hâlâ yüksek olan tahvil getirileri, artan bütçe açıkları ve ABD’nin federal hükümet harcamalarının artarak devam etmesi gibi dolar için olumsuz olarak algılanabilecek gelişmeler.

FxPro'nun kıdemli piyasa analisti Alex Kuptsikevich, altın ve gümüş fiyatlarıyla ilgili bir raporda, "Yukarı yönlü potansiyel sınırlı. Zirveye doğru yeni bir yükselişin başarılı olacağından şüpheliyiz ve yeni bir düşüş potansiyeli görüyoruz” uyarısında bulundu.

Zincir marketlerde altın furyası: Peynir ekmek gibi satılıyor

 

Altın fiyatlarında negatif seyir

 

Ünlü yatırımcı Munger'den 14 yatırım öğütü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)