E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAmerikan hisse senetleri gözden düşecek mi?---

Amerikan hisse senetleri gözden düşecek mi?

Amerikan hisse senetleri gözden düşecek mi?
14 Mayıs 2024 - 16:01 borsagundem.com

Şubat ayından bu yana ABD dışındaki hisse senetleri Wall Street’teki rakiplerinden çok daha iyi getiriler sağlıyor. Bu performansın uzun vadeli bir trende dönüşüp dönüşmeyeceği ise yatırımcılar için merak konusu


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD dışındaki küresel hisse senetlerinin uzun zamandır canlanması bekleniyor. Bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği yatırımcılar için büyük bir merak konusu.

Küresel hisse senetleri Amerikan borsalarının gösterge endeksi S&P 500’den uzun süre boyunca geride kalmasının ardından son üç ayda yüksek performans gösterdiler. Vanguard Uluslararası Toplam Hisse Senetleri Piyasalar ETF’si şubat ayından bu yana %6,3’lük getiri sağladı. Aynı dönemde ABD hisse senetlerinin performansını ölçen Vabguard Topam Hisse Senetleri Piyasası ETF’si sadece %3,9’luk yükseliş gösterebildi.

Uluslararası hisse senetlerindeki üstün performansı daha dikkat çekici hale getirense ABD Doları’nın rakibi para birimleri karşısındaki performansını ölçen ABD Dolar Endeksi DXY’ın aynı dönemde %1,1’lik artış göstermesi. Zira dolardaki artışın genellikle uluslararası hisse senetleri için kötü bir haberdir. Şirketlerin büyük bir bölümü doların değer kazanması nedeniyle daha az getiri sağlar. MarketWatch yazarı Mark Hulbert’e göre dolar yükselmek yerine düşmüş olsaydı uluslararası Hisse senetleri son üç ayda daha da büyük bir avantaj elde edebilirdi.

Hulbert’e göre diğer bir deyişle son üç ay boyunca ABD dışı yabancı hisse senetlerinin yerel para birimleri cinsinden sağladığı getirileri dolar cinsinden getirilerine göre daha iyi performans gösterdi.

Ancak üç aylık süre uzun vadeli bir trendi ifade etmez. Bu nedenle uluslararası hisse senetlerinin bundan sonraki süreçte ABD hisse senetlerinden daha iyi performans göstereceğini öngörmek oldukça zor.

Geçtiğimiz aylar son on yılda uluslararası hisse senetlerinin yüksek performans gösterdiği tek durum değildi. Daha önceki yükselişlerse Amerikan hisse senetlerinin amansız yükselişindeki kısa tökezlemelerden başka bir şey değildi.

Yine de rüzgarın uluslararası hisse senetlerinin lehine değiştiğini düşünenler için bazı olumlu işaretler var. Hulbert’e göre uluslararası hisse senetlerinin üstün performansı birkaç aydan daha uzun süre devam edebilir. Bunun en basit açıklaması ise hiçbir varlığın sonsuza kadar yüksek performans gösteremeyeceği gerçeği. Amerikan Hisse senetlerinin ABD dışı hisselere karşı üstün performansı borsa tarihindeki herhangi bir dönemi aşmış durumda.

Aynı şey uzun yıllardır güçlü olan dolar için de söylenebilir. Birçok yatırımcının beklediği üzere dolar önümüzdeki yıllarda önemli ölçüde düşerse ABD dışı hisse senetleri de kârlılıkları için ek bir destek alabilir.

ABD dışı hisse senetlerine yatırım yapmanın bir diğer sebebi de Amerikan hisse senetlerinin kabul edilir değerlemelerin oldukça üzerine çıkmış olması. Hulbert bu noktada Yale Üniversitesi Profesörü Robert Shiller sayesinde ünlenen CAPE oranına (döngüsel olarak düzenlenen fiyat kazanç oranı) dikkat çekiyor:

ABD borsası CAPE oranı, Barclays Bank tarafından düzenli olarak izlenen 24 diğer ülkenin CAPE oranı ile karşılaştırıldığında iki ülke hariç diğer tüm ülkelerin fiyat kazanç oranının ABD hisselerinden daha düşük olduğu görülüyor. ABD hisse senetlerinin CAPE oranı 34,4 seviyesinde. ABD ışındaki iki düzine ülkenin CAPE ortalaması ise 19,7. Bu da Amerikan hisse senetlerinin diğer borsalardakilerden iki kat daha pahalıya işlem gördüğüne işaret ediyor.

ABD’de ÜFE beklentiyi aştı

 

Morgan Stanley: Doların hakimiyeti sürecek

 

Borsa rallisinden geriye dönüş yok

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)