E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriApple hisselerindeki düşüşü iPhone 15 mi sonlandıracak?---

Apple hisselerindeki düşüşü iPhone 15 mi sonlandıracak?

Apple hisselerindeki düşüşü iPhone 15 mi sonlandıracak?
04 Eylül 2023 - 16:27 borsagundem.com

Zorlu Ağustos ayı ABD borsalarının en güçlü şirketlerinin hisse senetlerini bile mağlup etmeyi başardı. Bu durumdan Apple da kaçamadı.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Apple hisselerinin rekor yükseliş serisi sona erdi. Bu durumu, kısa süre içinde piyasaya sürülmesi beklenen iPhone 15 satışlarının da tersine çevirmesi beklenmiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Apple bile zorlu Ağustos ayında yenilmez olamadı. Uzmanlar, yatırımcıların umutlarını iPhone 15'in sadece birkaç hafta içinde piyasaya sürüleceğine bağlaması halinde hayal kırıklığına uğrayabileceğini belirtiyor.

Düşüş yüzde 5’i buldu

Barron’s’dan Jack Denton’ın haberine göre, dünyanın en değerli şirketi Apple, resmi olarak Aralık ayından bu yana en kötü ayını kaydetti. S&P 500 ve teknoloji ağırlıklı Nasdaq'ın sırasıyla yüzde 1,4 ve yüzde 1,9'luk kayıplarına kıyasla Apple hisseleri son 31 günde neredeyse yüzde 5 oranında düşüş yaşadı. İstatistiksel olarak daha da dramatik olan ise Apple hisselerinin yedi aylık galibiyet serisinin sona ermiş olması. Bu, dokuz yıl önce, Ağustos 2014’teki yükseliş serisinden bu yana en uzun süreli artış olarak tarihe geçti.

Yatırımcıların Fed'in faiz oranı hamlelerine ilişkin endişeleri nedeniyle tüm teknoloji hisseleri son zamanlarda zor bir dönem geçiriyor. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artışlarını pas mı geçeceği yoksa duraklamaya ya da bir kesintiye mi gideceği yoksa başka bir faiz artırım döngüsüne mi gireceği belirsizliğini koruyor.

Apple’ın son üç aylık bilanço raporunun da düşüşün önüne geçmeye yardımcı olmadığı görülüyor. Hatırlanacağı üzere hayal kırıklığı yaratan iPhone ve iPad satışları Wall Street'in olumsuz tepkisine yol açmıştı.

Elbette ki anahtar soru Apple'ın kaderinin yakında tersine dönüp dönmeyeceği. Yatırımcılar cevabın güçlü bir evet olmasını istiyor ancak tarihsel veriler bu soruya büyük bir ‘hayır’ cevabı veriyor.

Eylül ayı, borsalar ve Apple için en kötü ay

Eylül ayı tarihsel olarak borsalar için en kötü ay olma eğiliminde. Bu eğilim, Apple için ise çok daha şiddetli şekilde geçerli. Apple hisselerinin son üç Eylül ayının her birinde en az yüzde 6 oranında düştüğü görülüyor.

Şirketin neredeyse 43 yıl önce halka açılmasından bu yana her Eylül ayında hisse senedi ortalama yüzde 4,2 oranında değer kaybediyor. Apple'ın Wall Street'teki ilk çıkışından bu yana Eylül ayında yalnızca 14 kez kazanç elde edildiği gözlenirken, hisse senetlerinin 1 kez değişmediği ve 27 kez düştüğü görülüyor.

Karşılaştırma yapmak gerekirse, S&P 500 Endeksi Eylül ayında aynı yıllarda 23 kez geri çekilme yaşıyor ve ortalama yüzde 1'den az değer kaybediyor.

iPhone 15 bile düşüşü engelleyemeyebilir

Yatırımcılar ne düşünürse düşünsün, Apple'ın satışlarıyla şirketin kazancını artıran veya düşüren amiral gemisi ürünü iPhone’un bile bunu değiştirmesi zor gözüküyor. iPhone lansmanları her yıl Eylül ayında gerçekleşiyor. Bu nedenle tarihsel anlamda aylık düşük performans, hisse senetlerinin ürün lansmanlarından önce yükselme eğilimi de dahil olmak üzere en coşkulu tepkileri yansıtıyor. iPhone 15'in Apple'ın 12 Eylül'deki ürün lansman etkinliğinde tanıtılması bekleniyor.

Uzun vadede ise görünümün daha iyi olabileceği öngörülüyor. Analistler, yeni modelin görece daha ucuz olacağını tahmin ediyor ve enflasyona göre ayarlandığında 2007'deki orijinal modelden yalnızca 70 dolar daha yüksek bir fiyatta satışa sunulmasını bekliyor. Mütevazı fiyat artışının ise enflasyondan bıkmış müşteriler nedeniyle satışları olumsuz etkilemesi ihtimali olduğu kabul ediliyor.

Satışlara güven düşük

Eylül ayı, lansmanın yanı sıra daha fazla iPhone satışını da beraberinde getiriyor. Ancak yükselişin, muhtemelen şirketin Ekim ayı sonunda yeniden üç aylık kazanç raporu açıklamasıyla yeniden harekete geçmesi bekleniyor.

Bazı analistler ise satışlarda bir artışa güvenmiyor. David Vogt liderliğindeki UBS analistleri paylaştıkları notta, “Eylül ayında iPhone geliri risk altında. Temmuz ayındaki 13,9 milyon adetlik satış ve geçen çeyreğe benzer bir karışım baz alındığında, iPhone gelirinin beklenenin altında seyretme riski giderek artıyor” diye yazıyor.

Yine de Wall Street bir Apple parlatıcı olmakla tanınıyor. Hisse senedi, FactSet tarafından ankete katılan yaklaşık üç düzine analist arasında ‘ortalama satın alma notu’na sahip ve fikir birliği hedef fiyatı yüzde 7,5'lik kazanç anlamına geliyor.

Buffett çip hissesi sattı, Apple’a yüklendi

 

BofA: Yatırımcılar teknoloji hisseleri almaya devam ediyorlar

 

Teknoloji devleri AI heyecanını frenliyor

 

Morgan Stanley: Yapay zeka güdümlü ralli güzellik yarışmasına benziyor

 

Wall Street rallisinin yakıtı tükendi mi?

 

Rallide kayıp yüzde 10’u bulabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)