E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Piyasalar 2022 yılında tam anlamıyla bir kabus yaşıyor. Yılın ilk yarısında rekor düzeyde düşen borsalar yatırımcılar için belirsizliğini koruyor. Yönün ne zaman yukarı döneceğine dair çeşitli öngörüler olsa da, bu öngörülerin sağlam temellere dayanması büyük önem taşıyor.
Fortune’dan Lucy Brewster’in haberine göre, yıl başından bu yana piyasalar, genel ekonomik durumla paralel seyrediyor. ABD ekonomisi başta olmak üzere birçok ülkede resesyon beklentileri giderek artarken piyasalarda dip noktaya gelinip gelinmediği merak ediliyor. FED’in rekor faiz artırımlarıyla durulan ekonomi, piyasaları da olumsuz etkiliyor.
Dibe ne zaman vuracağız?
Dibe ne zaman vuracağız? Yılın ilk yarısı boyunca borsalardaki büyük düşüşe şahit olan yatırımcılar için cevabı aranan ilk soru bu oldu. S&P 500 endeksinin 3 Ocak 2022’de gördüğü tarihi zirvenin ardından yüzde 21 oranında düşmesi ve resmen ayı piyasasına girilmesiyle yatırımcılar, karmaşık ekonomik göstergeleri izleyerek piyasaların tekrar ne zaman toparlanacağını öngörmeye çalışıyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, tarihsel olarak bakıldığında II. Dünya Savaşı’ndan bu yana ABD borsaları, bugünkü de dahil olmak üzere toplam 13 kez ayı piyasasına giriyor. Geçmiş 12 ayı piyasasında ortalama düşüş yüzde 32,7 oranında gerçekleşiyor. Önceki ayı piyasalarında borsaların tepe noktasından dibi görmesi ortalama 12 ay sürüyor. Dip noktasından tekrar zirve noktasına çıkması ise ortalama 21 ayı buluyor. Buradan hareketle, piyasaların zirve noktasından başladığı düşüş hareketinin tekrar başlangıç noktasına gelmesi son 70 yılda ortalama 3 yılı buluyor. Peki bu veriler ışığında piyasalar şu an hangi noktada duruyor? Yatırımcılar, düşüş trendinin sona erdiğini ve yeni bir yükselişin başladığını anlamak için hangi işaretlere ve verilere odaklanmalı?
Borsa genişliği
ABD merkezli finansal danışmanlık şirketi LPL Finans Piyasaları Stratejisti Scott Brown, piyasanın sağlıklı olup olmadığını anlamak için önemli bir göstergeye işaret ediyor: Genişlik. Brown, genişliğin ayı piyasanın sona erdiğini tam bir kesinlikle söylemese de, önemli anlamlar taşıdığını düşünüyor. Geçen hafta toparlanma sinyalleri veren New York Menkul Kıymetler Borsası’nda yaşanan genişlik verileri, pazarın karakterini değiştirdiğine dair önemli işaretler veriyor olabilir. 4 Ocak 2019 tarihinden bu yana en iyi genişlik verilerinin yakalandığı geçen hafta, ileriye dönük olumlu şeyler söylüyor.
Borsalarda işlem gören hisse senetleri arasında artan ve düşen hisseler arasındaki orana odaklanan genişlik metriği, bir geri dönüş sinyali olarak da kabul edilebilir. S&P 500 ile ilgili veriler, geçen hafta Salı günü hisse senetlerinin yüzde 98’inin yükseldiğini gösterdi. Bu oran son üç yılın en yüksek seviyesi olarak tarihe geçti. Tek bir günde bu kadar yüksek bir yüzdeyle artan piyasalara 24 Aralık 2018’de, dip seviyenin görülmesinin hemen ardından gelen ilk işlem gününde rastlandı. Yüzde 98’lik genişliğin yaşandığı gün, yükselen hisseler düşen hisselerden 14 kat daha fazla değer kazandı. Bu oran en son 2022 yılı Mayıs ayında 8 kat olarak gerçekleşmişti.
Yapısal anlamda dengesiz bir ekonomi mevcut değil. Olası bir resesyonun da bu nedenle kısa süreli ve hafif olması bekleniyor.
Elbette günlük piyasa genişliği verileri ayı piyasasının sona erdiğini söylemek için yeterli bir sebep değil. Enflasyonist zorluklar ve resesyon korkuları hala piyasalar üzerinde etkisini sürdürüyor. Resesyon korkuları ve yavaş büyüme, yatırımcıları karamsarlığa sürüklemiş durumda. Ancak bu temkinlilik hali gerçekçi olmayabilir. Ekonomist Mark Zandi, yatırımcıların korkularına ve bazı ekonomistlerin iddialarına rağmen resesyonda olmadığımızı belirtiyor. Ekonominin yavaşladığının doğru olduğunu söyleyen Zandi, ekonominin yine de küçülmediğinin altını çiziyor ve bunun bir resesyon olmadığını aktarıyor. İş gücü piyasası verilerinin bunu kanıtladığını söyleyen Zandi, yapısal anlamda dengesiz bir ekonominin mevcut olmadığını, bu nedenle de olası bir resesyonun kısa süreli ve hafif olacağını öne sürüyor.
Direnç seviyeleri ve karlılık
LPL, piyasalarda bir toparlanmadan bahsedebilmek için izlenmesi gereken temel göstergenin S&P 500’un 4200 direncini aşması olduğunu belirtiyor. Endeksin Haziran ayında görülen gün içi zirve seviyelerine hala ulaşamadığı bu dönemde, düşüş döngüsünün kırılması için piyasanın alıcı momentumuna ihtiyacı olduğu görüşü hakim.
LPL’ye göre karlılık de izlenmesi gereken bir başka gösterge olarak öne çıkıyor. LPL Finansal Varlık Stratejisti Jeffrey Buchbinder, öngörülebilir bir gelecekte bazı şirketlerin karlılıklarında orta-yüksek seviyede ve tek haneli artışlar beklenirken, bazı şirketlerin ise 2023 yılı başlarında çift haneli daralma beklediğini belirtiyor. Buchbinder, gelir ortamının ve kurumsal üretkenliğin, karlılıklar üzerinde olumlu anlamda etki edeceği bir yapıda olduğuna inandığını belirtiyor.
Faiz oranları
Birçokları gibi Zandi de, piyasaların yönü ve zamanlaması için en önemli işaretin gösterge faiz oranları olduğunda ısrarcı. Piyasaların FED’in gelecek yılı da kapsayacak şekilde faiz artırımına gitme ihtimalini satın aldığını belirten Zandi, yine de enflasyon oranlarında dibi gördüğümüz ya da faiz oranlarının yüzde 4 gibi yüksek bir seviyeye çekilmeyeceği noktasında çekinceleri olduğunu belirtiyor. Zandi’nin tahminine göre piyasanın düşmesini beklemek saflık olur. Zandi, “Kurumsal ya da aktif bir yatırımcıysanız, satın almaya başlamak için oldukça iyi bir zaman” diyor.
Boğa piyasasını getirebilecek 3 gösterge
Wall Street boğası hedef küçülttü
FED boğa piyasasının tek anahtarı değil
Bitcoin'de ayı sezonu devam ediyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
KY'ler topu atınca anlarız.
Ayılar kış uykusuna yatınca.
borsagundem.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:44)