E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBakan Şimşek'ten yapısal reform vurgusu: Hız vereceğiz---

Bakan Şimşek'ten yapısal reform vurgusu: Hız vereceğiz

Bakan Şimşek'ten yapısal reform vurgusu: Hız vereceğiz
31 Mayıs 2024 - 11:20 borsagundem.com

Bakan Şimşek, yapısal reformlara hız vererek katma değerli üretimi ve verimlilik artışını desteklemeye devam edeceklerini belirterek, "vatandaşlarımızın refahını kalıcı olarak artıracagız" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yılın birinci çeyreğinde (Ocak-Mart 2024) yüzde 5,7 arttığını açıkladı. Böylece Türkiye ekonomisi, birinci çeyrekte yüzde 5,7 oranında büyüme kaydetmiş oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, birinci çeyrek GSYH rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu

Yılın ikinci çeyreğine iliskin göstergelerin ekonomideki dengelenmenin devam ettiğine işaret ettiğini belirten Bakan Şimşek, "Fiyat istikrarına dogru yol aldıgımız bu süreçte yapısal reformlara hız vererek katma değerli üretimi ve verimlilik artışını desteklemeye devam edecek, vatandaşlarımızın refahını kalıcı olarak artıracagız." ifadelerini kullandı.

Şimşek sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu sözleri dile getirdi:

"Türkiye ekonomisi 2024 yılı ilk çeyreğinde yıllık yüzde 5,7 büyüdü. Yıllıklandırılmış milli gelir 1 trilyon 158 milyar dolara ulaştı.

Uyguladığımız rasyonel, öngörülebilir ve kurala dayalı politikalarla ekonomimiz daha dengeli ve sürdürülebilir bir büyümeye doğru ilerliyor. İç talebin büyümeye verdiği katkı 4,1 puan iken, net dıs talebin katkısı 5 çeyrek sonra pozitife dönerek 1,6 puan oldu.

Aynı dönemde yatırımlar yüzde 10,3 artarken, makine ve teçhizat yatırımları aralıksız büyümesini on sekizinci çeyreğe taşıdı. Mal ve hizmet ihracatı yüzde 4 büyüdü.

Sanayi katma değeri yüzde 4,9 arttı. Yüksek teknolojili üretimin bu dönemde yıllık yüzde 21 büyüme kaydetmesi katma değer artısı için cesaret verici.

"Dış talebin pozitif katkı verdiği dengeli bir büyüme öngörüyoruz"

Ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 46 bin kisi ilave istihdam saglandı. Mevsimsel düzeltilmis issizlik oranı son 44 çeyregin en düsük seviyesi olan yüzde 8,7’ye geriledi.

Yılın ikinci çeyregine iliskin göstergeler ekonomideki dengelenmenin devam ettigine işaret ediyor. 2024 yılı genelinde net dış talebin pozitif katkı verdiği dengeli bir büyüme öngörüyoruz.

Programımız sayesinde dengelenen büyüme kompozisyonu, düsen cari açık, artan güven, iyileşen beklentiler ve hızlanan dıs kaynak girisi dezenflasyona önemli katkı saglayacak.

Fiyat istikrarına dogru yol aldıgımız bu süreçte yapısal reformlara hız vererek katma değerli üretimi ve verimlilik artışını desteklemeye devam edecek, vatandaşlarımızın refahını kalıcı olarak artıracagız."

Bakan Şimşek: Dezenflasyon sürecinin eşiğindeyiz

 

Mehmet Şimşek: Yabancı girişleri beklentileri aştı

 

Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 5.7 büyüdü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)