E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Bank of America, yapay zeka patlamasıyla ilgili olarak, “Daha 1996’dayız" diyor.
Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, ABD borsalarını kasıp kavuran yapay zeka rallisinin devam edip etmeyeceği merak edilirken Bank of America, bu coşkunun henüz ilk aşamalarında olunduğu görüşünde.
Kullanım alanları henüz ortaya çıkmadı
Insider’dan Kelly Cloonan’ın haberine göre, Bank of America, yapay zeka patlamasının erken aşamalarında olunduğunu ve coşkunun, 1990’larda internetin izlediği yolu izlediğini söylüyor.
Bankanın görüşü, yatırımcıların teknoloji tarafından vaat edilen verimlilik ve üretkenlik kazanımlarını elde etmelerini umarak uzun bir süredir bu ticarete para akıtmasının ardından yapay zekaya yönelik şüpheciliğin artmasıyla birlikte geliyor.
Raporda, “Şüpheciler, üretken yapay zekanın gelir potansiyelinin mevcut düzeydeki yapay zeka altyapısı yatırımını haklı çıkarmadığını beyan ediyor” deniyor. Rapor ayrıca, “Ancak internetin ilk tüketici kullanım örneklerinden çok daha önemli olanın internet sayesinde ortaya çıkan binlerce kullanım örneği ve şirket olduğunu unutmayın” diye ekliyor.
Bankanın raporu, 3.000'den fazla şirkette hisse senedi analistleri ve makro stratejistleri arasında yapılan bir ankete dayanıyor. Bu stratejistler, yapay zekanın son 50 yıldaki üçüncü büyük teknoloji döngüsü olduğunu ve Kasım 2022'de ChatGPT'nin piyasaya sürülmesiyle başladığını söylüyor ve “Yapay zeka, 1981'de kişisel bilgisayarların ve 1994'te internetin yenilik dalgalarını takip ediyor” diyor.
Etkisi beklenenden erken gerçekleşecek
Ancak rapor, ana akım benimsenmeye ulaşması 15-30 yıl süren bu teknoloji patlamalarının aksine, yapay zekanın etkisinin muhtemelen daha erken gerçekleşeceğini söylüyor. Raporda, “Üretken yapay zeka, önümüzdeki 5 ila 10 yıl içinde her sektörü alt üst edecek ve küresel ekonomiyi dönüştürecek bir teknolojik evrimi hızlandırabilir” deniyor.
Ancak, yatırımcılar teknolojinin uzun vadeli etkisini küçümsüyor ve yakın vadeli potansiyelini abartıyor; bu da teknoloji patlamalarının tipik bir özelliği olarak öne çıkıyor.
Raporda, “Yapay zeka yatırımları gelecek birkaç yıl içinde 1 trilyon dolara ulaşabilir, ancak internet patlamasıyla kıyaslandığında henüz 1996’dayız" deniyor. Stratejistler, şirketlere yapılan mevcut yatırım düzeyinin, büyük ölçüde hala beta aşamasında olan ve geliştirilip büyütülmesi zaman alacak olan üretken yapay zeka uygulamaları yapmak için yalnızca bir ön koşul olduğunu da ekliyor.
Kar marjı genişlemesi
Stratejistler, yapay zekanın endüstri gruplarının çoğunluğu için kar marjı genişlemesini yönlendireceğini öngörüyor ve “Yarı mamuller ve yazılımlar, önümüzdeki beş yılda sırasıyla yaklaşık yüzde 4,8 ve yüzde 5,2 marj büyümesiyle özellikle büyük kazançlar görecek” diyor.
Rapor, yatırımcıların şirketler tarafından teknolojiye yapılan büyük yatırımlardan henüz anlamlı getiriler görememesi nedeniyle yapay zeka konusunda artan şüphecilik ortasında geliyor. Salı günü, Morgan Stanley'nin ABD baş hisse senedi stratejisti Mike Wilson, yapay zeka yatırım temasının ‘aşırı pişmiş’ olduğunu söyledi ve yatırımcıların savunmacı hisse senetlerine çekilmeleri gerektiğini önerdi.
Goldman Sachs: Petrol fiyatları yapay zeka sayesinde düşecek
Bank of America’dan uyarı: Yapay zeka rallisi zirve yaptı
Yapay zeka ticareti cazibesini yitiriyor
Yapay zeka devi hisselerde rüzgar tersine döndü
Yapay zeka için dipten alım ne zaman?
Wall Street 'yapay zeka devrimi'nden şüphe ediyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsagundem.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:31)