E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Birçok yatırımcı borsalarda mevcut koşullar altındaki yüksek değerlemelerin bir sonraki ayı piyasasının uzun ve sert geçeceği anlamına geldiğini düşünüyor. Ancak geçmişe bakıldığında hisse değerlemeleri ve ayı piyasalarının süresiyle ilgili herhangi bir korelasyon bulunmuyor. 1900 yılından bu yana en uzun süren ayı piyasası hisse değerlemelerinin yüksek olmadığı bir dönemde başladı.
En kısa süren ayı piyasasının başlangıcında ise hisse değerlemeleri oldukça yüksekti. Wall Street Journal’ın haberine göre 1939 yılındaki ayı piyasası neredeyse üç yıl sürerken, 1998 yılında görülen ayı piyasası iki aydan kısa sürede son buldu. En uzun ayı piyasasının başlangıcında döngüsel olarak ayarlanmış fiyat/kazanç oranı (CAPE) 16,45 seviyesindeydi.
Bu rakam ise CAPE oranının uzun vadeli ortalamasının altında ve borsaların değerinin altında işlem gördüğüne işaret ediyor. Bunun aksine en kısa süren ayı piyasasının başlangıcında CAPE oranı 38,3 seviyesindeydi. Bu rakam ise aşırı değerlenmiş bir borsaya işaret ediyor. Ancak yine de bu oranı izleyen ayı piyasası iki aydan daha kısa sürdü.
2020 yılının ilk dönemlerinde başlayan ayı piyasasının ise hisse değerlemeleriyle hiçbir ilgisi yoktu. Borsadaki düşüş dönemi pandeminin ortaya çıkmasıyla birlikte alınan karantina önlemlerinden kaynaklandı. Bu ayı piyasası ise oldukça kısa sürdü ve bu dönemde borsalarda oldukça yüksek değerlemeler hakimdi. Ayı piyasalarının ne kadar süreceğini hisse değerlemelerini göz önünde bulundurarak tahmin etmek mümkün değil.
Değerlemelerin önemi
Tüm bunlar hisse değerlemelerinin önemli olmadığı anlamına gelmiyor. CAPE ve benzeri hisse değerlemesi ölçütleri, borsaların 10 yıllık getirilerini hesaplama konusunda oldukça önemli sonuçlara işaret ediyor.
Mevcut koşullardaki yüksek değerlemeler ise önümüzdeki 10 yıl içinde borsaların getiri potansiyelinin ortalamanın altında olacağına işaret ediyor. Ancak ortalamanın altında 10 yıllık getiri tahmininde bulunmak, bu süreçte ortaya çıkabilecek ayı piyasalarının süresin tahmin etmekten oldukça farklı.
Ne de olsa borsalar bir çok koşulda ortalamanın altında getiriler sunabilir. Örneğin herhangi bir ayı piyasası ortaya çıkmaksızın, borsalar 10 yıl boyunca ilerleme kaydetmediği takdirde de ortalamanın altında getiriler elde edilebilir.
Aynı zamanda oldukça sert bir ayı piyasasını, eşit derecede güçlü bir toparlanma da izleyebilir. Peki değerlemeler ayı piyasalarının süresi ve ölçüsü üzerinde etkili değilse, hangi unsurlar belirleyici rol oynuyor? Genellikle ayı piyasaları yatırımcıların güveninde düşüş görülmesine bağlanıyor.
Yatırımcı güveninin ne zaman gerileyeceğini tahmin etmeye çalışmak ve bunun ne kadar sürede toparlanma göstereceğini belirlemek tıpkı değerlemeler gibi bir miktar psikolojiyle ilgili.
2020 düşüşü
Mart 2020’de korona virüs pandemisinin borsaları vurmasının ardından başlayan ayı piyasasını neyin durdurduğunu düşünelim. Birçok kişi pandeminin ortaya çıkmasıyla hükümetlerin ve merkez bankalarının sağladığı devasa mali ve parasal teşviklerin rüzgarı tersine çevirmede etkili olduğunu düşünüyor. Ancak düşüş dönemlerinde piyasaları likiditeye boğmanın, yatırımcı güvenini geri getireceğinin bir garantisi bulunmuyor.
Aksine borsagundem.com'un derlemesine göre İngiliz ekonomist John Maynard Keynes’in de söylediği gibi, hızlı bir şekilde yüksek miktarda likidite sağlamak, yatırımcı güvenini daha da düşürme riskini taşıyor. Bugün hükümetin ve merkez bankalarının desteklerinin yeni bir boğa piyasası yaratma konusunda etkili olduğunu düşünüyoruz.
Ancak boğa piyasaları da oldukça kırılgan ve yatırımcılar arasında rüzgarın yön değişimlerine karşı hassas. Bu nedenle bugün borsalarda değerlemeler yüksek olsa da, bir sonraki ayı piyasası bu oranda büyük ya da sert olmayabilir. Ayı piyasasının ne kadar süreceği yatırımcıların algısına bağlı.
Piyasalar dolarda gözünü yukarıya çevirdi
Yabancıların portföyündeki hisse senetleri
ABD tahvillerindeki fiyatlamalar piyasaları karıştırdı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsagundem.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:42)