E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD borsalarında yüksek volatilitenin devam edeceği düşünülüyor.
Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, Goldman Sachs, 1973’ten bu yana her borsa düzeltmesinden çıkarılması gereken derslerin bugüne ışık tutabileceğini söylüyor.
Yatırımcıların ana sorusu ve geçmiş veriler
MarketWatch’tan Steve Goldstein’ın haberine göre, S&P 500 Endeksi için 18 ayın en kötü haftasını dün çok az yeni haberle üç haftanın en iyi günü izledi; bu da faiz oranları ve politika konusundaki belirsizliğin gelecek birkaç ay boyunca piyasaları muhtemelen oynak tutacağını gösteriyor. Goldman Sachs'a göre bu, dünya çapındaki hisse senedi endekslerinin yüzde 94'ünün en az yüzde 5 düşüş yaşadığı bir ayın ardından geliyor.
Christian Mueller-Glissmann liderliğindeki Goldman Sachs stratejistleri, “Yatırımcılar için soru şu anda boğa piyasasının benzer şekilde yüksek risk ayarlı getirilerle devam edip etmeyeceği veya daha fazla iniş çıkış ve daha fazla hisse senedi düşüş riski olup olmadığı” diyor. Bu sorunun cevabı elbette bilinemez ancak Goldman Sachs ekibi, borsa düşüşlerinden alınan dersleri geçmiş veriler ışığında değerlendirerek bir sonuca varmaya çalışıyor.
S&P 500'de 1928'den beri en az 22 ayı piyasası yaşandı ve bunların sıklığı her dört ila beş yılda bir en az yüzde 20'lik bir düşüş şeklinde gerçekleşti. En az yüzde 10'luk ancak yüzde 20'den de az bir düşüş ise, 1973'ten beri her 12 aylık dönemde ABD’de yüzde 15 oranında ve ABD dışında daha yüksek bir sıklıkla meydana geldi.
Bu yüzde 10 ila yüzde 20’lik düşüşlerde, son dört ayın ortalaması zirveden dibe yüzde 13 oranında gerçekleşti ve bu düşüşlerin sıklığı 1990'lardan beri azaldı.
Dipler satın alınmalı mı?
Peki bu düşüşlerin sonrasında dipleri satın alınmalı mı? Bu, çizgiyi kumda nereye çektiğinize bağlı olarak değişiyor. 2010 yılından beri, bir düzeltme satın almanın işe yaradığı görülüyor. 1990'a geri dönüldüğünden ise bunun daha az sonuç verdiği anlaşılıyor.
Analistler, “Bir hisse senedi düşüşünden sonra, değerlemeler düştükçe ve yatırımcı hissiyatı ve pozisyonlar daha karamsar hale geldikçe asimetri genellikle daha iyi oluyor ancak bu durumda da genellikle makro anlamda piyasa koşullarının daha da kötüleşmesi riski bulunuyor. Bir hisse senedi düşüşü ayrıca daha sıkı finansal koşullara da yol açabiliyor ve bu da makro momentumu daha da olumsuz etkileyebilir” diye yazıyor.
Portföyler nasıl olmalı?
Peki ya şu an ne yapmak gerekiyor? Goldman ekibinin, önde gelen ekonomik endeks, ISM imalat sektörü endeksi, momentum, oynaklık, enflasyon ve değerleme gibi bir dizi değişkene dayanarak ürettiği modelin gerçek düşüşlerle korelasyonu 0'dan 1'e kadarlık bir ölçekte sadece 0,2 seviyesinde. Ancak model, korelasyon yüzde 30’un üzerine çıktığında düşüşleri tahmin ediyor gibi görünüyor; şu an ise model yüzde 20'de ve bu yüksek bir seviye sayılmıyor.
Goldman Sachs ekibi, varsayımlarına uygun bir portföyün nasıl olması gerektiğine de değiniyor. Buna göre ekip, 60/40 hisse senedi/tahvil stratejilerinin tekrar iyi performans göstermeye başladığını belirtiyor; bu, piyasanın mevcut ekonomik büyüme endişelerinin yüksek enflasyon döneminden sonra tahvillere yardımcı olması göz önüne alındığında gayet mantıklı duruyor.
Ekip, “Bu sefer negatif hisse senedi/tahvil korelasyonunun devam etme olasılığının daha yüksek olduğunu düşünüyoruz” diyor ancak yatırımcıların sadece tahvil kullanmaktan daha iyisini yapabileceklerini de ekliyor çünkü piyasa zaten agresif Fed parasal genişlemesini fiyatlıyor ve ayrıca ABD seçimlerinden sonra reflasyonist politikalar riski bulunuyor.
Ekip, ek bir portföy çeşitlendirmesi için altını, Japon Yeni’ni ve İsviçre Frangı’nı öneriyor. Portföyün borsa kısmında ise savunma hisse senetlerine ağırlık verilmesini tavsiye ediyor.
Bank of America: Borsada dipleri satın almak için yanlış zaman
Beklenenden büyük faiz indirimi borsada ters tepebilir
Borsalar dev ralliye hazırlık aşamasında
Fundstrat: Hisse senedi piyasalarında iki ay boyunca yön aşağı
Hisse senedi piyasaları yılın en kötü dönemine girdi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsagundem.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:43)