E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada yatay başlangıç bekleniyor---

Borsada yatay başlangıç bekleniyor

Borsada yatay başlangıç bekleniyor
15 Mayıs 2024 - 08:08 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bu sabah yatay başlangıç yapması bekleniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 31 Mart seçim sonuçlarını göz ardı etmiyoruz. Sonuçlara dair kapsamlı iç muhasebemizi partimizin yetkili organlarında yaptık, yapıyoruz ve yapacağız.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi, vize serbestisi getirilmesi, enerji güvenliği, göç ve üçüncü ülkelerde iş ortaklıkları konularında işbirliğinin artırılması gerektiğini söyledi. Şimşek, AB ve Türkiye'nin birbirine ihtiyacı olduğunu anımsatarak, "Türkiye'nin AB üyeliği büyük bir genişleme olacaktır. Ancak, AB henüz buna hazır değil. Yine de yapılabilecek birçok şey olduğuna inanıyorum" dedi.

MSCI Small Cap Türkiye Endeksi'den 5 hisse çıkarken 4 hisse eklendi. Endeks'ten Bien Yapı, İzdemir Enerji, Kayseri Şeker, Peker GYO ve Qua Granit çıkarılırken, Anadolu Grubu Holding, Beşiktaş, Jantsa ve Kuştur ise Endeks'e eklendi.

Otoyol ve köprü geçiş ücretleri, gece yarısından geçerli olmak üzere yeniden belirlendi. 15 Temmuz Şehitler ve FSM Köprüsü'nden otomobiller için geçiş ücreti 15 TL'den 24 TL'ye çıkarıldı. Osmangazi Köprüsü'nden en ucuz geçiş ücreti 290 TL'den 399 TL'ye yükseldi. 1915 Çanakkale Köprüsü'nde geçiş ücreti 295 TL'den 419 TL'ye çıkarıldı.

Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan arasında düzenlenen toplantıda gümrük ve bölgesel ticarete dair çeşitli konuların ele alındığı bildirildi.

ABD'de başkanlık ön seçimlerinde Nebraska, Maryland ve Batı Virginia'da Trump ile Biden rahat kazandı.

Clevland Fed Başkanı Mester: Fed'in faiz oranlarını sabit tutması uygun.

Fitch, ABD'de yavaşlayan gelir artışı nedeniyle tüketici harcamalarındaki artışın bu sene %1,9'a gerileyeceğini belirterek, yavaşlamanın büyük kısmının 2024'ün ikinci yarısında başlamasının beklendiğini bildirdi.

Arjantin’de gösterge faiz oranı %50,00'den %40,00'ye çekildi.

Ne olacak?

Yurt içinde bugün nisan ayı Bütçe Dengesi açıklanacak.
ABD’de TÜFE verisi bugün açıklanacak.
Euro Bölgesi’nde bugün büyüme verisi açıklanacak.
Rusya Devlet Başkanı Putin, 16-17 Mayıs'ta Çin'i ziyaret edecek.
Bloomberg’de yer alan habere göre ABD Başkanı Biden yeni Çin tarifelerini bu hafta içinde açıklayabilir.
TÜRKSAT 6A, Haziran’da ABD'ye gönderilecek.

Borsa İstanbul’un bu sabah yatay açılış yapmasını bekliyoruz

BİST100 endeksinde yatay başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz. BİST100 endeksi geçtiğimiz işlem gününü 117 puan artış, %1,17 yükselişle 10.173 seviyesinden tamamladı. %2,4'lük volatilitede hareket eden endekste en çok yükselen sektörler spor, ticaret ve banka olurken, inşaat ve teknoloji sektörü geri çekildi. Yabancı bir kurumun yurt içi banka hisselerinde yukarı yönlü hedef fiyat revizyonu yapması bankalara katalizör etki yaratırken, Fed Başkanı Powell'ın yaptığı açıklamalar, Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek ile TCMB Başkanı Karahan'ın verdiği mesajlar BİST'te genele yayılan yükselişi beraberinde getirdi.

Bugün global piyasalarda ABD enflasyon verisine odaklanılacak. Geçtiğimiz haftalarda Tarım Dışı İstihdam verisinin beklentilerin altına gelmesi ile enflasyonun soğuma eğilimine girdiğine dair algı oluşmuş, Fed'in Eylülde faiz indirimi yapabileceği tekrar gündeme gelmişti. 12 Haziran'da Fed'in faizi sabit tutma ihtimali anketlerde %97 olurken, Eylül ayında faiz indirim beklentisinin oranı %60'ların üstüne kadar yükseldi. Fakat Fed eyalet üyeleri temkinli kalmaya da devam ediyor. Atlanta Fed Başkanı Bostic, ''politika gevşemesinin zamanlaması ve kapsamı belirsiz'' açıklamasında bulunurken, San Francisco Fed Başkanı Daly, ''ABD enflasyonunun önümüzdeki aylarda nereye gideceği konusunda kayda değer bir belirsizlik olduğunu'' belirtti.

ABD'de Ocak ayında açıklanan yıllık bazda enflasyon sonrasında yıllık bazda Şubat ayında %3,2, Mart ayında ise %3,5 artış gerçekleşmişti. Buradaki yükselişteki en önemli neden ise istihdam piyasalarındaki yukarı yönlü seyrin iç talebe bağlı olarak geri çekilmesi beklenen enflasyonu sınırlamasıydı. Nisan ayında ABD'de enflasyonun yıllık bazda %3,5 seviyesinden %3,4'e gerilemesi bekleniyor.Dün açıklanan ABD ÜFE verisinin beklentilerin üstünde gelmesi tedirginliğe yol açarken, gözler enflasyon verisine çevrildi.

Enflasyon kararı öncesinde Fed Başkanı Powell, bir etkinlikte konuşma gerçekleştirdi. Son aylarda enflasyonda ilerleme kaydedilmemesi göz önüne alındığında merkez bankasının sabırlı olması ve yüksek faiz oranlarının çalışmasına izin vermesi gerektiğini söyledi.
Kamuda Tasarruf Paketi’nin açıklanması sonrasında Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, kamuda tasarruf paketinin bütçede ne kadarlık bir etki yaratacağının yaz sonunda yapılması planlanan OVP gözden geçirmesinin bir parçası olarak duyurulabileceğini söyledi.
TCMB Başkanı Karahan Doha'da düzenlenen Katar Ekonomik Forumu'nda konuştu. Karahan enflasyonda yukarı yönlü risklerin farkında olduklarını ve enflasyonu düşürmek için gerekmesi durumunda harekete geçmeye hazır olduklarını söyledi. Karahan "Piyasa enflasyonun düşeceğine inanıyor ama tahminler konusunda farklılıklar var. Bizim beklentimiz %38, piyasanın beklentisi %44 seviyesinde." dedi. Karahan enflasyonun yılın ikinci yarısından itibaren düşeceğini dile getirdi.

VİOP 30 Endeks kontratında yatay açılış bekliyoruz

VİOP 30 Endeks yakın vade kontratı, önceki işlem günü 11.448 - 11.818 fiyat aralığında işlem görerek günü 11.647 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon 8.552 azalışla 253.821 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 11.824 seviyesinin yakınında hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, 11.800’ün üstüne çıkmamız ilk aşamada 12.200 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 11.450 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 11.800 ve 11.950 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 11.450 ve 11.300 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Goldman Sachs'tan S&P 500 yorumu

 

BIST 50'de yüzde 160 kazandıran 9 hisse

 

Petrol fiyatlarında 'arz' yükselişi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)