E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar FED gerçeğiyle karşı karşıya---

Borsalar FED gerçeğiyle karşı karşıya

Borsalar FED gerçeğiyle karşı karşıya
18 Mart 2024 - 11:04 borsagundem.com

FED yönetimi bu hafta merakla beklenen noktasal grafiklerini paylaşacak. Uzmanlara göre FED’in uzun vadeli faiz hedefleri piyasaların beklentileriyle uyuşmayabilir.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street yatırımcıları ABD Merkez Bankası (FED) yetkililerinin bu hafta açıklayacağı faiz oranlarına ilişkin yeni tahminlere hazırlanıyor. ABD enflasyonu hala %2 hedefinin üzerinde seyrederken yatırımcılarsa 2024’te faizlerin üç kez düşürüleceği planının devam edip etmeyeceğini sorguluyor.

Geçen hafta Amerikan borsaları enflasyonun şubat ayında beklentilerin üzerinde kaldığını gösteren verilerin ardından haftayı dalgalı bir seyirle tamamladı. İlk faiz indiriminin haziran ayına kadar geleceğini fiyatlayan yatırımcılar şimdilerde ise faiz indirimlerinin ertelenmesi için daha fazla neden olduğundan endişe ediyor.

Söz konusu tablo dikkatlerin çarşamba günü açıklanacak FED’in Ekonomik Projeksiyon Özeti’ne çekilmesine sebep oldu. Yatırımcılar takıntılı bir biçimde raporun içerisinde açıklanacak olan ‘noktasal grafiklere’ odaklanmış durumda. Merakla beklenen grafik FED üyelerinin faiz oranlarının geleceğine dair öngörülerini içeriyor.

MarketWatch’un haberine göre Macquarie’nin Küresel Döviz ve Faiz Stratejisti Thierry Wizman, “FED’in yıl ortası haziran veya temmuz aylarında para politikasını gevşetmesi muhtemel. Ancak önümüzdeki hafta yapılacak FOMC (ABD Federal Açık Piyasa Komitesi) toplantısı bekle ve gör süresini resmi olarak bir veya iki toplantı döngüsü daha uzatabilir” ifadelerine yer verdi. Wizman FED Başkanı Jerome Powell’ın faiz oranlarını düşürmeden önce dezenflasyonun sürdürülebilir olduğuna dair daha fazla kanıta ihtiyacı olduğunu tekrarlayabileceğini de sözlerine ekledi.

Wizman müşterileriyle paylaştığı notta dezenflasyon hızındaki son yavaşlamanın etkisiyle FED yetkililerinin 2024 ve 2025’e dair faiz oranı beklentilerini yükseltebileceğini yazdı.

Aralık ayı para politikası toplantısına göre, FED yetkilileri 2024'te toplam 75 baz puanlık, 2025’te ise 100 baz puanlık faiz indirimi öngörüyorlar. CME FedWatch göstergesine göre, vadeli işlem yatırımcıları da artık FED yönetimi ile aynı fikirde ve 2024'te üç kez puanlık indirimleri fiyatlandırıyorlar. Yatırımlar yılın başında ise altı veya yedi faiz indirimi bekliyordu.

Hisse senetleri yükselen enflasyondan etkilenmedi

Yılın başından bu yana arka arkaya beklenenin üzerinde gelen TÜFE raporları enflasyonun kalıcılığı konusundaki endişeleri yeniden ön plana çıkardı. Faiz indirimlerine dair beklentiler son iki ayda agresif bir şekilde geri çekildi. Ancak borsalar söz konusu ortamdan pek rahatsız görünmüyor.

S&P 500 Endeksi geçen hafta şubat ayı TÜFE rakamlarının açıklandığı salı gününde 17. rekor kapanışına ulaştı. Endeks yıl başından bu yana %7,3 yükseldi. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi 2024 boyunca %6,4’lük artış gösterdi. Aynı dönemde Dow Jones Sanayi Endeksi ise %2,7 yükseldi.

Wealth Consulting Group’un Baş Yatırım Sorumlusu Jimmy Lee, “Yatırımcılar şirketler iyi bilançolar elde edebildiği sürece faiz oranlarının biraz daha uzun süre yüksek kalabileceği fikrine ısınıyor” dedi. Lee yılın ikinci yarısında beklentilerle daha uygun enflasyon verileri beklediğini ve bu sayede FED’in projeksiyonlarını daha hızlı bir şekilde ayarlayabileceğini sözlerine ekledi.

Bununla birlikte tahvil piyasasında ise enflasyon rakamları endişeyle karşılanıyor. Şubat ayı üretici fiyat endeksi verilerinin açıklanmasının ardından perşembe günü 10 ve 30 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerinde bir ayın en hızlı yükselişi görüldü.

Nötr faiz oranı yükseldi mi?

Piyasalar üzerinde nihai olarak daha büyük bir etki yaratacak olan şey FED’in 2024’te faiz oranlarını düşürmeye başlaması değil uzun vadede faizlerin nerede olacağı.

Wizman FED yetkililerinin nötr faiz oranı tahminlerini yükseltmeleri halinde uzun vadeli ABD Hazinesi tahvil getirilerinin bu hafta daha da yükselebileceğini söyledi. Wizman, “FED nötr faiz oranının 25 baz puan bile artırsa bunun 10 yıllık tahvil getirileri üzerinde daha büyük bir etkisi olacağını düşünüyorum” diyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre nötr oran faizlerin ne ekonomik büyümeyi teşvik eden ne de büyümeyi kısıtlayan ideal nötr seviyesi olarak biliniyor. Nötr faiz oranı ortamında işgücü piyasası sağlıklı kalması ve enflasyonunsa hedef seviyelerde olması gerekir.

Bazı ekonomistler nötr faiz oranının 2019’dan bu yana %2,5’te seyretmesinin arından şimdilerde yükseldiğini düşünüyor. Durum böyleyse FED yönetimi önümüzdeki yıllarda daha az faiz indirimi gerçekleştirebilir.

Wizman, “İlk faiz indiriminde daha fazla bir düzenleme göreceğimizi düşünmüyorum. İlk faiz indiriminden sonra ne olacağı ise önemli. FED bir süre nötr orana ulaşamayacağının sinyalini vermek isteyebilir. Ancak bu kararla FED aynı zamanda daha yüksek bir denge belirlemiş olacaktır” dedi.

Borsa uzmanı ABD hisse senetleri her ne kadar rekor seviyelere yakın seyretse de FED’in uzun vadeli nötr faiz oranlarını yükseltmesi halinde borsalar üzerinde “daha fazla aşağı yönlü baskı” olmasını beklediğini de sözlerine ekledi.

Dolar/TL zirvesini yeniledi

 

Reddit'in halka arzına 5 kat talep geldi

 

Küresel piyasalardan haftaya pozitif başlangıç

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)