E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD ekonomisi için resesyon senaryosu rafa kalkmış gözükse de ekonomist David Rosenberg, verilerde önemli kırılmalar yaşandığı görüşünde.
Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, ABD ekonomisi büyümeye devam ederken bile önde gelen ekonomist David Rosenberg, neden hala durgunluktan endişe duyduğunu açıklıyor.
Durgunluk göstergeleri
Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, Rosenberg Research'ten ekonomist David Rosenberg, paylaştığı notta, “Son haftalarda ve aylarda bir dizi sinyalin tetiklenmesinin ardından, durgunluğun ABD ekonomisini vurma olasılığı artıyor” diyor. Durgunluk göstergelerinin bir listesini derleyen Rosenberg, “En iyi durgunluk göstergesi nedir? Bu cevaplanması zor bir soru; o nedenle neden hepsine bakmıyoruz?” diye soruyor.
Rosenberg'in 20 durgunluk göstergesinden oluşan derlemesi, ABD ekonomisinin durgunluk çağrılarına meydan okuyarak dirençli gidişatını sürdürdüğü bir dönemde gelmesi bakımından önem taşıyor.
İkinci çeyrek GSYİH büyümesi beklenen yüzde 2,8 seviyesinden yüzde 3’e revize edildi, perakende harcama verileri hala sağlam ve tüketicilerin yakında Fed'in faiz oranlarını düşürmesiyle nefes alması bekleniyor ve tüm bunların Eylül ayında gerçekleşeceği düşünülüyor.
20 sinyalden 9’u tetiklendi
Ancak Rosenberg'e göre, bazı endişe verici sinyaller, tarihsel veriler bağlamında bakıldığında, ekonomik bir gerilemenin eşiğinde olunduğunu gösteriyor. Rosenberg, “Göstergelerin göstergesi durgunluğa işaret ediyor” diyor.
Rosenberg tarafından derlenen 20 durgunluk göstergesinden 9'u tetiklenmiş durumda. Yanan durgunluk sinyallerinden bazıları arasında Sahm Kuralı, Öncü Ekonomik Gösterge Endeksi ve ters getiri eğrisi yer alıyor.
Henüz belirmemiş durgunluk göstergelerinin çoğu, sağlam kalmaya devam eden üretim ve ulaştırma sektörlerine ait bulunuyor. Rosenberg, “Şu anda, takip ettiğimiz durgunluk göstergelerinin yüzde 45'i tetiklendi. 1999 yılına geri dönersek, bu veriler her seferinde bir resesyona işaret etti” diyor.
Durgunluğa dayanıklı varlıklara yönelin
Yanıp sönen sinyallerin listesi, yalnızca yüzde 10'unun tetiklendiği 2022'den bu yana istikrarlı bir şekilde artıyor ve 2023'te ve 2024'ün ilk yarısında yaklaşık yüzde 25'e kadar yükseliyor ve o zamandan beri durgunluk uyarılarının daha da arttığı gözleniyor.
Rosenberg, “Bazen daha fazlası daha fazladır ve bu da bunun bir örneği. Ekonominin farklı sektörlerindeki durgunluk eşiklerine bakıldığında, 2024 ortasından bu yana bir şeylerin değiştiği açıkça görülüyor. Bu da uzun zamandır beklenen yavaşlamanın sonunda geldiğini gösteriyor olabilir” diyor.
Olası bir ekonomik gerilemeye hazırlık için Rosenberg, yatırımcılara portföylerini Hazine bonoları ve altın gibi ‘durgunluğa dayanıklı’ varlıklarla çeşitlendirmelerini ve kamu hizmetleri ve temel tüketim malları gibi savunma amaçlı hisse senetlerine yönelmelerini öneriyor.
Resesyon endişeleri ve enflasyon baskılarına rağmen ABD borsaları ağustosu kazançlı kapadı
BCA Research: ABD resesyonun eşiğinde
Fed yetkilisi Collins: Resesyonu tetiklemeden hedeflerimizi başarabiliriz
Borsalardaki yükselişe rağmen resesyon endişesi bitmedi
Felaket tellalları neden resesyon bekliyor?
David Rosenberg: Borsalar sert düşüş sinyali veriyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Tetiklense ne olur tetiklenmese ne olur.Bizleri hiç ırgalamaz.Bizi hiç mi hiç ilgelendirmez.Bizim başımızda bir dünya lideri RTE ve BAHÇELİ var iken bizim borsaya asla bir şey olmaz.Yılsonunda HER ŞEY ÇOK GÜZEL OLACAK ve Endeksimiz 25 000 bekliyorum.
borsagundem.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:28)