E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre, ağustos ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık yüzde 2,47 artış gösterdi.
Ekonomistlerin TÜFE aylık medyan tahmini yüzde 2,63, yıllık bazda ise yüzde 52,20 seviyesinde oluşmuştu. 2024 yıl sonu enflasyonunun ise yüzde 42,85 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.
TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre, TÜFE'deki (2003=100) değişim 2024 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %2,47, bir önceki yılın aralık ayına göre %31,94, bir önceki yılın aynı ayına göre %51,97 ve on iki aylık ortalamalara göre %64,91 olarak gerçekleşti.
Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup %28,96 ile ulaştırma oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %120,81 ile eğitim oldu.
Ana harcama grupları itibarıyla 2024 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre azalan ana grup %-1,10 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu. Buna karşılık, 2024 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %11,34 ile eğitim oldu.
Endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5'li Düzey) 2024 yılı Ağustos ayı itibarıyla, 22 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 3 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 118 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.
Özel kapsamlı TÜFE göstergesi (B) yıllık %50,87, aylık %2,88 oldu
İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'deki değişim, 2024 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %2,88, bir önceki yılın Aralık ayına göre %32,19, bir önceki yılın aynı ayına göre %50,87 ve on iki aylık ortalamalara göre %66,79 olarak gerçekleşti.
Üretici fiyatları Ağustos'ta yıllık %35,75 arttı
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ağustosta aylık %1,68, yıllık %35,75 arttı.
TÜİK'ten yapılan açıklamaya göre, Yİ-ÜFE (2003=100) 2024 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %1,68 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %23,86 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %35,75 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %46,23 artış gösterdi.
Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde yıllık %36,18 arttı
Sanayinin dört sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında %49,43 artış, imalatta %36,18 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında %20,66 artış ve su temininde %65,87 artış olarak gerçekleşti.
Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara mallarında %33,56 artış, dayanıklı tüketim mallarında %40,70 artış, dayanıksız tüketim mallarında %48,79 artış, enerjide %18,20 artış ve sermaye mallarında %37,98 artış olarak gerçekleşti.
Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde aylık %1,20 arttı
Sanayinin dört sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında %2,51 artış, imalatta %1,20 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında %6,10 artış ve su temininde %1,07 artış olarak gerçekleşti.
Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri; ara mallarında %1,25 artış, dayanıklı tüketim mallarında %2,14 artış, dayanıksız tüketim mallarında %1,17 artış, enerjide %3,04 artış ve sermaye mallarında %2,49 artış olarak gerçekleşti.
Goldman Sachs'tan Türkiye enflasyon ve dolar/TL tahmini
İstanbul'un ağustos enflasyonu belli oldu
Ekonomistlerin enflasyon beklentisi belli oldu
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Marketlerde su yok , olsa da zamlı
Hala piyasada dolaşımda olması gerekenden en az %200 oranında fazla nakit bulunmakta. Hükümet bir şekilde bu nakit parayı piyasalardan çekmek istiyor ama yanlış yerden çekmek istiyor, sabit gelirliye yükleniliyor bu durumda toplumsal anlayış ve hükümete olan güveni sarsıyor.
benin anladım. kredi çekımlerı frenlendı. pıyasa verileri iyi olmay açalışılsada malesef ki sıradaki furya nakıt sıkıntısı. bireylerde kobi ve firmalarda nakıt ulaşımı sıkıntı olacak bence. ör. trafık cezası yıyeceksın ama ödeyecek bırıkım ayda nakıt erişimin zor olacak. firmanın ergi borcu olacak ama ödemede sıkıntı yaşayıp 2. planlara atacaksın. yada sıgırta fırma ödemelerinde ödemeleri yapmayacaksın sallayacaksın ticaretın donsun diye. çunku bankalarda faizler yuksek. bol bol basılan paralar kimlerde? nerelerde? zaten basılan paralar bireyler eiınmedi dağıtımda adaletsızlık oldu için. şimdi para piarmıtın üzerinde üst kısımda ama en alt kısım normal yaşantısında zorlanırken, nasıl nakıt adil donecek ulkemizde. FED hane halkına kadar inmıştı parasal genışmeleme de. bizde o olmadı.
Enflasyonun neddni de yaratanida belli.hic kekelemeyoin.enflasyonu yuzde 5 ten yuzde 200 e cikaryan gorevde oldugu surece ne enflasyon iner nede vatandas surunmekten kurtulur.
borsagundem.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:43)