E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEnflasyon verisine dair 3 senaryo: İyi, kötü, çirkin---

Enflasyon verisine dair 3 senaryo: İyi, kötü, çirkin

Enflasyon verisine dair 3 senaryo: İyi, kötü, çirkin
15 Mayıs 2024 - 11:27 borsagundem.com

Piyasalar ABD enflasyon verisine odaklandı; merak edilen ise enflasyonun hangi seviyede gelmesi durumunda piyasaların bundan kötü etkileneceği...

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de piyasalar tam anlamıyla Nisan ayı enflasyon verisine kilitlenmiş durumda. Beklentiler enflasyonun yüksek geleceği yönünde ancak bunun piyasaları nasıl etkileyeceği tam olarak öngörülemiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcılar Fed'in bir sonraki faiz oranı hamlesini tartarken, bu hamlenin ne olacağı noktasında en önemli veri olan enflasyon raporu bugün açıklanıyor.

Faizlere ilişkin öngörünün katalizörü

MarketWatch’tan William Watts’ın haberine göre, Mayıs ayındaki yükseliş, borsayı geçen ayki gerilemenin ardından rekor seviyelere yeniden götürdü ve bugün açıklanacak olan Nisan ayı enflasyon verisi, geniş kesimler tarafından ya yeni zirveler ya da yenilenmiş bir düşüş için potansiyel bir katalizör olarak değerlendiriliyor.

Sevens Report Research'ün kurucusu Tom Essaye, Nisan ayı tüketici fiyatları endeksi okumasının potansiyel 'iyi, kötü ve çirkin' sonuçlarına yakından bakıyor.

Senaryonun özeti şöyle: Faiz yatırımcıları 2024'e, Fed'in yıl sonundan önce altı veya muhtemelen daha fazla çeyrek puanlık faiz indirimi yapmasını bekliyordu. Ancak beklenenden daha sıcak gelen bir dizi TÜFE raporu ve diğer enflasyon ölçümleri bu beklentilerin küçüldüğünü gösterdi; yatırımcıları bu yıl yaklaşık bir ya da iki faiz indirimi bekliyor.

Hisse senetleri büyük oranda bu durumu olumlu karşıladı ancak Nisan ayında geriledi. Fed Başkanı Jerome Powell'ın 1 Mayıs'ta gazetecilere faiz artırımının merkez bankasının bir sonraki hamlesi olma ihtimalinin düşük olduğunu söylemesinin ardından ise hisse senetleri toparlandı.

3 senaryo

S&P 500 Endeksi yıl başından bu yana yüzde 9'dan fazla artış göstererek Pazartesi gününü 28 Mart'ta belirlenen 5.254,35 puanlık rekor kapanışının sadece yüzde 0,6 oranında altında tamamladı. Dow Jones Endüstriyel Ortalama ise 40.000 puan seviyesine 600 puandan az uzakta; Nasdaq ise 2024'te şu ana kadar yüzde 9'dan fazla ilerleme kaydetti.

Yatırımcıların faiz oranı görünümü konusunda sakin kalıp kalmayacağı Nisan ayı okumalarına bağlı olabilir. Wall Street Journal'ın anketine katılan ekonomistler, ortalama olarak Nisan ayı TÜFE'sinin aylık yüzde 0,4 oranında artış göstermesini bekliyor; bu da yıllık oranın Mart'taki yüzde 3,5'ten yüzde 3,4 seviyesine yavaşlamasına yol açacak.

Gıda ve enerjiyi hariç tutan çekirdek TÜFE'nin ise aylık yüzde 0,3 oranında artış göstererek Mart ayındaki yüzde 3,8'den yıllık bazda yüzde 3,6 seviyesine yavaşlaması bekleniyor. Politika yapıcılar tarafından daha yakından izlenen temel veriler muhtemelen piyasanın tepkisinin de anahtarı olacak.

Çirkin

Peki çirkin bir tepkiye ne sebep olur? Essaye eşiği yüzde 3,9 olarak koyuyor. Essaye, bu eşik seviyesinde veya üzerinde bir çekirdek okumanın muhtemelen ‘sağlam bir satış dalgası'na yol açacağını ve enflasyonun yapışkan kalacağı ve oranların daha uzun süre yüksek olacağı fikrini daha da sağlamlaştıracağını yazıyor. Yatırımcıların Aralık ayında sadece bir faiz indirimi öngörerek faiz indirimi beklentilerini azaltması nedeniyle, bu durumun son iki haftada görülen yükselişin çoğunu geri alma potansiyeli de bulunuyor.

Essaye, S&P 500'ün yüzde 1 veya daha fazla bir düşüş yaşamasının sürpriz olmayacağını, tüm sektörlerin düşüş yaşamasının muhtemel olduğunu ancak defansif sektörlerin muhtemelen daha iyi performans göstereceğini söylüyor. Bu aynı zamanda 10 yıllık Hazine tahvil getirisinde de muhtemelen 10 ila 15 baz puanlık bir sıçramaya yol açacak ve bu da ABD Dolar Endeksi’nin 106'nın üzerine çıkmasına yardımcı olacak.

Kötü

Essaye, “Yıllık bazda yüzde 3,7 ila yüzde 3,8 arasında konsensus üzerinde bir çekirdek okumanın bu kadar şiddetli bir tepkiye yol açması pek olası değil ancak yine de hisse senetlerinin düştüğünü ve tahvil fiyatının tersi yönde hareket eden Hazine getirilerinin yükseldiğini görebiliriz” diyor.

Essaye, enflasyonda bu denli az bir düşüşün fiyat baskılarının kalıcı olmaya devam edeceği yönündeki endişeleri ortadan kaldırmayacağının altını çiziyor ve ekliyor: “Bunun başta teknoloji olmak üzere döngüsel sektörlerde de ‘hafif bir satış dalgası’na yol açması muhtemel.”

İyi

Essaye, yıllık bazda çekirdek okumanın yüzde 3,6'lık konsensüs düzeyinde ya da altında gerçekleşmesinin rahatlama için bir reçete olabileceğini söyleyerek bunun çekirdek enflasyonda yeni bir düşüşe işaret edeceğini ifade ediyor. Böyle bir senaryoda, hisse senetlerinin Nisan ayının en düşük seviyelerinden yükselişini sürdürmesi ve dev teknoloji hisse senetleri dışındaki 'piyasanın geri kalanı’ tarafından yönetilmesiyle ‘yeni zirvelerin sürpriz olmadığını' söylüyor.

Essaye, bunun aynı zamanda Hazine getirilerinde de keskin bir düşüşe yol açacağını, 10 yıllık Hazine getirilerinin yüzde 4,4'ün altına düşeceğini ve bu yılın başında gördüğü yüzde 3,75 ila yüzde 4,25 aralığına doğru gerileyeceğini belirtiyor. Essaye, yatırımcıların 2024'te iki ila üç faiz indirimini fiyatlamasıyla dolar endeksinin de baskı altına girmesini muhtemel görüyor.

Küresel piyasalarda gözler ABD'nin enflasyon verilerinde

 

Fed Başkanı Powell'dan 'enflasyon' mesajı

 

Enflasyondan korunmanın yolu arazi yatırımı mı?

 

Stifel: Fed’in yüzde 2'lik enflasyon hedefi boş bir hayal

 

Borsa rallisi enflasyon tuzağına düşebilir

 

Küresel piyasalar ABD enflasyonuna odaklandı!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • karamsar16 Mayıs 2024 09:54

    600  millet vekilini  300 duşür  2 yılda emekli olan millet vekiligini kaldır herkes 25 yılda emekli olsun  2 yılda emekli olan milet vekili hepsini iptal et devletin  malından bir kuruş alandan hesap  sor  mazot 15 iner  dolar 15 şe iner