E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFaiz artırımları dedolarizasyonu hızlandırdı mı?---

Faiz artırımları dedolarizasyonu hızlandırdı mı?

Faiz artırımları dedolarizasyonu hızlandırdı mı?
24 Ocak 2024 - 16:58 borsagundem.com

Düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi, Fed’in faiz artırımlarının daha fazla şirketi dedolarizasyona ittiğini öne sürüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) enflasyonla mücadele kapsamında faiz oranlarını rekor düzeyde artırmasının yan etkileri yavaş yavaş ortaya çıkıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, düşünce kuruluşu Atlantic Council (Atlantik Konseyi), Fed'in faiz artırımlarının dolar cinsinden borçlanmayı daha maliyetli hale getirdiğini ve daha fazla firmayı dolardan arındırmaya ittiğini öne sürüyor.

Dolarsızlaştırma eğiliminde Fed’in olumsuz katkısı

Insider’dan Filip de Mott’un haberine göre, Atlantik Konseyi'ne göre Fed, dolarsızlaştırma eğilimini körükleme konusunda sorumluluğu bir miktar paylaşıyor.

Her ne kadar dolardan kurtulmaya yönelik küresel çabalar sıklıkla ABD'nin finansal düzen üzerindeki hakimiyetini aşındırmaya yönelik siyasi bir hamle olarak çerçevelense de, buna çok fazla odaklanmak, aynı zamanda bu süreçte rol oynayan ekonomik temelleri gölgede bırakma tehlikesi taşıyor.

Atlantik Konseyi’nden yazarlar Niels Graham ve Hung Tran, “ABD Merkez Bankası'nın Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonraki aylarda tam etkisini göstermeye başlayan faiz artırımları, dolar cinsinden borçlanmanın daha pahalı ve kıt hale gelmesine neden oldu ve gelişmekte olan piyasalarda şirketlerin dolara alternatifler aramasını yol açtı, yani Çin Yuanı’na yönelmeye teşvik etti” diye yazıyor.

Düşünce kuruluşu, elbette dolardan uzaklaşmanın bir kısmının jeopolitik nedenlerden kaynaklandığını kabul ediyor ve bunların çoğunun, Moskova'nın döviz rezervlerini donduran ve Rusya’yı büyük ölçüde küresel mali sistemin dışında bırakan Batı yaptırımlarına yanıt olarak geldiğini söylüyor. Benzer kısıtlamalardan korkan Çin gibi diğer ülkeler de dolarsızlaştırmanın en büyük savunucuları arasında yer alıyor.

Gelişmekte olan piyasalar dolardan uzaklaştı

Ancak Atlantik Konseyi'ne göre Batı, Rusya'nın maliyesini kısıtlamasaydı bile gelişmekte olan piyasaların dolardan uzaklaşmak için hâlâ nedenleri olacaktı.

Kurumun yayınladığı raporda, yirmi yıldır ilk kez yuan cinsinden kısa vadeli borçlanmanın dolardan çok daha ucuz hale geldiği belirtiliyor. Bunun nedeni, Fed'in faiz oranlarını 2022'deki sıfıra yakın seviyelerden 2023'te yüzde 5,25-5,50 aralığına getiren dik yürüyüş döngüsünden kaynaklanıyor.

Bu arada Çin'in zayıf enflasyonu, faiz oranlarını büyük ölçüde değiştirmemesine olanak tanıyor ve uluslararası şirketleri daha ucuz yuan cinsinden borçlanma imkanında yararlanmaya itiyor.

Fed'in faiz artırımları da doların değer kazanmasına neden oluyor ve doların 2022 öncesi ortalamasının yaklaşık yüzde 10 üzerinde seyretmesine neden oluyor. Sadece Rusya Ukrayna Savaşı'nın bu süreci engellediği ve birçok kişinin güvenli liman varlığı olarak tekrar dolara yönelmesine yol açtığı gözleniyor.

Doların mevcudiyeti ciddi şekilde kısıtlanıyor

Ancak araştırmacılar, bunun doların mevcudiyetinin ciddi şekilde kısıtlandığı anlamına geldiğini ve bunun da kısa vadeli dolar finansmanına güvenen borçluların kredilerinde düşüş görmesine neden olduğunu belirtiyor.

Raporda, “2008 mali krizi sırasında olduğu gibi bol miktarda dolar finansman alternatifi olmasaydı, bunun etkisi küresel ticareti bastırırdı. Ancak Pekin'in Çin Yuanı cinsinden kredi vermeyi teşvik etme yönündeki ortak çabalarının ardından, kısa vadeli finansman arayan şirketler artık Çin Yuanı’na yönelebilir” deniliyor.

Bu benimseme, küresel firmaların Çin'in gelişen küresel finans altyapısına uyum sağlamaya daha istekli olduğu ve Pekin'in Sınır Ötesi Bankalararası Ödeme Sisteminin (Cross-Border Interbank Payment System) kullanımının hızla arttığı anlamına geliyor.

Rusya-Çin işlemlerinde 'dedolarizasyon' yükselişte

 

JPMorgan'dan dedolarizasyon uyarısı

 

‘Dedolarizasyon’ amacına ulaşabilecek mi?

 

Çin yuanı, dolar karşısında 4 ayın zirvesine yakın

 

Çin yuanı korumak için ABD varlıklarını satıyor

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)