E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFed Başkanı Powell “Bu kez farklı olacak” derken haklı mı?---

Fed Başkanı Powell “Bu kez farklı olacak” derken haklı mı?

Fed Başkanı Powell “Bu kez farklı olacak” derken haklı mı?
15 Mayıs 2024 - 18:09 borsagundem.com

Fed Başkanı Powell, inatçı enflasyonla ilgili olumlu bir tavır sergiliyor ve enflasyonun yakında yeniden soğumaya başlayacağını öne sürüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de inatçı enflasyon bugün açıklanan verilerle yükselişini sürdürüyor. Beklentilere paralel gelen enflasyon, piyasaları sarsmamış gözükmesinin yanı sıra Fed Başkanı Powell’ı da haklı çıkarıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Fed Başkanı Jerome Powell durumun ’bu sefer farklı' olduğunu söylüyor ve inatçı enflasyonun ana nedeninin yüksek ipotek oranları olduğunun altını çiziyor.

Enflasyon yakında yeniden soğumaya başlayacak

The Associated Press’ten Christopher Rugaber’in haberine göre, Fed Başkanı Jerome Powell, dün yaptığı açıklamada, merkez bankasının inatçı enflasyon işaretlerine yanıt olarak temel faiz oranını artırmasının pek olası olmadığını söyledi ve fiyat artışlarının yakında yeniden soğumaya başlayacağı yönündeki görüşünün altını çizdi.

Ancak Powell, Amsterdam'daki bir panel tartışmasında enflasyonun düşeceğine olan güveninin ‘eskisi kadar yüksek olmadığını’ çünkü fiyat artışlarının bu yılın ilk üç ayında ısrarla sıcak seyrettiğini de yineledi. Powell, Fed'in tercih ettiği yaklaşımın gösterge faiz oranını artırmak yerine son yirmi yılın zirvesinde tutmak olduğunu vurguladı.

Powell, “Elimizdeki verilere göre yapacağımız bir sonraki hamlenin faiz artırımı olacağını düşünmüyorum. Politika faizini olduğu yerde tutabileceğimiz bir yerde olmamızın daha muhtemel olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Finansal piyasalar ve ekonomistler, enflasyonun 2022'deki yüksek seviyesinden keskin bir düşüş yaşadığı göz önüne alındığında, bu yıl bir veya iki faiz indiriminin gelebileceğine dair işaretler almayı umuyor. Ancak fiyat baskıları hâlâ yüksekken Powell ve diğer Fed yetkilileri ‘yakın bir zamanda’ faiz indirimine gidilmeyeceğinin sinyalini veriyor.

Üretici fiyat endeksi sıcak değil, karışık

Powell, ABD üretici fiyatlarına ilişkin bir raporun toptan enflasyonun Nisan ayında yükseldiğini göstermesinden saatler sonra konuştu. Salı günü yaptığı açıklamada Powell, uçak biletleri, hastane ziyaretleri ve araba sigortası da dahil olmak üzere bazı maliyetlerin geçen ay azaldığını gösteren toptan fiyat raporunu pek de ciddiye almış bir tavır sergilemedi. Toptan enflasyon verileriyle ilgili olarak Powell, “Bunu sıcak olarak adlandıramam. Ben buna biraz karışık derim” dedi.

Ekonomistler bu yılki yüksek enflasyon rakamlarının fiyat büyümesindeki yeniden hızlanmayı mı yansıttığı yoksa büyük ölçüde pandemik çarpıklıkların yankısı mı olduğu konusunda bölünmüş durumda. Örneğin otomobil sigortası bir yıl öncesine göre yüzde 22 oranında arttı ancak bu artış otomobil endüstrisine özgü faktörleri yansıtıyor olabilir: “Pandemi sırasında yeni otomobil fiyatları arttı ve sigorta şirketleri artık yüksek onarım ve değiştirme maliyetlerini primlerini yükselterek dengelemeye çalışıyor.”

Diğer ekonomistler restoran yemekleri, seyahat ve eğlence kategorilerinde tutarlı tüketici harcamalarına dikkat çekiyor; bu kategorilerde bazı durumlarda fiyat artışları da muhtemelen güçlü talebi yansıtıyor.

Powell, gelecek enflasyon raporlarının bu tür faktörlerin enflasyonu yüksek tutup tutmadığını veya enflasyonun beklediği gibi yakında Fed'in yüzde 2 hedefine geri düşüp düşmeyeceğini ortaya çıkaracağını söylüyor. 2022 yazında yüzde 9,1 ile zirve yapan enflasyonun bugün açıklanan rakamlarla yüzde 3,4'e yavaşladığı görülüyor.

Artan kiralar ana neden

Fed Başkanı Powell, artan kiraların enflasyonu yüksek tutan temel faktörlerden biri olduğunu belirtiyor. Kendisi bunu ‘biraz bulmaca’ olarak nitelendiriyor çünkü yeni daire kiralama ölçümleri yeni kiraların neredeyse hiç artmadığını gösteriyor. Görünüşe göre bu tür daha zayıf veriler, kiralarını yenileyen kiracılar da dahil olmak üzere tüm kiraları kapsayan hükümetin tedbirlerine henüz yansımamış durumda. Kira kontratlarını yenileyen kiracılar için kiralar hâlâ daha hızlı artıyor olsa da Powell, hükümetin tedbirlerinin sonunda kira artışının yavaşladığını göstermesi gerektiğini söylüyor.

Powell ayrıca, Fed'in Mart 2022'de borçlanma maliyetlerini artırmaya başlamasından önce pek çok Amerikalının ipoteklerini çok düşük oranlarla yeniden finanse etmesi nedeniyle ekonominin "Bu sefer farklı" olduğunu kabul ediyor. Birçok büyük işletme de o dönemde düşük faiz oranlarına kilitlenmişti.

Powell, “Fed'in faiz politikasının ekonomiyi bu iki neden olmasaydı, yeteri kadar güçlü bir şekilde etkilememesi mümkün olabilirdi” diyor.

Geçen hafta Fed yetkilileri, enflasyonu bastırmak için ihtiyaç duyulduğu sürece temel faiz oranını 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25 - 5,5 aralığında bırakmaya hazır olduklarının altını çizdi.

New York Fed imalat endeksi daralmanın sürdüğüne işaret etti

 

Mester: Fed'in faiz oranlarını sabit tutması uygun görünüyor

 

Fed Başkanı Powell'dan 'enflasyon' mesajı

 

Stifel: Fed’in yüzde 2'lik enflasyon hedefi boş bir hayal

 

Fed’in iletişim tarzı analistleri ikna etse de kamuoyunu ikna edemiyor

ABD enflasyonu sonrası piyasalarda son durum

 

ABD'nin enflasyonu açıklandı

 

Üretici enflasyonu piyasaları neden panikletmedi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hışırtı kazım 16 Mayıs 2024 07:41

    ne kadar uraştı ya .2 senedir .bizim tüikçileri oraya gönderelim hemen bi saatte efason düşecek hemde ne kadr isterlerse .buşuna telaş yapıyolar.kaaata yazıyon aaa efason düşüyo .bu kadar basit ne kadar istiyosan o kadar düşüyo dünyada tek akapa hödüpa mahapa rejiminde .halk aç yoksul sefalet karanlık umusuzluk içinde ossun daa nossun % 25 oyla ülkeyi yönetiyolar .%40 lık büyük parti lideri napıyo uahuhuahu o tam komedi jr.deniz baykal olmuş piyasaya hauhuhauhauhauhau inliyomu barıyomu konuşuyomu naptuuıı belli değil .bi oraya gidiyo bi buraya gisiyo sonra mikrofonu alıyo barıyo ç.abijim o zaman ne diye gidiyon oralara buralara halk seni seçmiş muhalefet lideri ol yeni dönemin en büyük partisi olarak ikltidar ol diye bu napıyo jr.baykal gibi bi oraya bi buraya halkı bezdirdi yazık .