E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Fed’in son toplantısındaki üyelerin büyük bir kısmı, faiz oranlarının çok erken düşürülmesinin risklerinden endişe ederken, borçlanma maliyetlerinin ne kadar süre mevcut seviyesinde kalacağına ilişkin geniş belirsizlikten endişe duymuşlar. Katılımcıların çoğu politika duruşunu gevşetmek için çok hızlı hareket etmenin risklerine dikkat çekerken” yalnızca birkaçı aşırı kısıtlayıcı bir duruşu çok uzun süre sürdürmenin ekonomiye yönelik aşağı yönlü risklerine işaret etmiş.
Sonuç olarak tutanaklar, Fed politika yapıcılarının, yetkililerin bu yıl içinde başlamasını beklediği faiz indirimlerini gerçekleştirmek için acele etmeyecekleri yönündeki son mesajını güçlendiriyor gibi göründü. O zamandan bu yana tablo da karışık: Hazine getirileri çeyrek puandan fazla arttı, tüketici ve kurumsal borçlanma maliyetlerindeki düşüşe şimdilik son verildi, ancak hisse senetleri rekor seviyelere doğru ilerlemeye devam etti.
Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin’in, hizmet sektörleri ve konutlarda kalıcı enflasyona ilişkin endişelere değinip, Merkez Bankasının son toplantısından bu yana açıklanan, güçlü istihdam büyümesi ve beklenenden daha güçlü enflasyon göstergelerinin işlerini zorlaştırdığını ifade etmesi de üyelerin çekincelerine destek vermiş durumda.
Tutanaklarda ayrıca, Fed’in bilançosunun küçültülmesinin ne zaman ve nasıl durdurulacağına ilişkin yaklaşan kararlar da yer aldı; “birçok katılımcı”, Mart ayı politika toplantısında bilanço politikasına ilişkin “derinlemesine” tartışmalara başlanmasını önermiş. CME FedWatch Tool’a göre piyasalar şu anda Fed’in Mayıs ayında faiz indirimine başlayabileceği ihtimalini yaklaşık %30 olarak fiyatlıyor; bu oran, bir ay öncesi %80’in üzerindeydi.
Ucuz değerlemeler ve kurumsal reformların, hırpalanmış Çin piyasalarına alternatif arayan yabancı yatırımcıyı cezbetmesiyle Japon hisse senetleri bu sabah yaklaşık %2 artışla 39.000 puana yükseldi; bu, 1989’un ( balon ekonomisi) son işlem gününde ulaşılan önceki gün içi rekor olan 38.957,44 puanın üzerine çıktı.
Nıkeı, Asya’nın en iyi performans gösteren büyük borsası olduğu 2023’te % 28 yükseldikten sonra bu yıl neredeyse % 17 arttı. Güçlü kazanç sezonu ve dolar başına 150 seviyesine yakın düşen yen ile Japonya Merkez Bankası’nın bir süre ultra gevşek para politikasını sürdüreceğine ilişkin beklentiler, ancak 2024’ün başında piyasayı güçlendirdi. Yabancı yatırımcılar geçen yıl hisse senedi piyasasına 6,3 trilyon yen (42 milyar dolar) ve Ocak ayında Japon hisse senetlerine net 1,16 trilyon yen yatırdılar.
Yatırımcıların büyük ekonomilerin sağlığını ve bunun küresel faiz oranı görünümü açısından ne anlama gelebileceğini ölçmek için; ABD, İngiltere ve euro bölgesi genelindeki Flaş Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) rakamlarını beklemesiyle dolar bu sabah genel olarak yatay seyirde.
Dolar endeksi yüzde 0,06 düşüşle 103,92’ye gerileyince Euro’da %0,11 artışla 1,0831 dolara yükseldi.
Bugünün gündemi TCMB faiz kararı. Merkezin faiz %45,00 seviyesinde tutacağı genel beklenti. Zaten TCMB Enfllasyon raporunda; son toplantısında para politikasında gerekli sıkılık düzeyine ulaşıldığını, faiz artırımlarının sonlandırıldığını ve de enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş olana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar politika faizinin sabit bırakılacağını söylemişti.
Piyasalar TCMB'nin faiz kararına odaklandı
Fed tutanakları, yetkililerin hızlı faiz indirimi konusunda endişeleri olduğunu gösterdi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsagundem.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:35)