E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
SATIŞLARDAKİ DÜŞÜŞ SÜRÜYOR
SORU- Girişim Elektrik’in yükselememesinin sebebi hakkında değerlendirmenizi öğrenebilir miyim?
Yaşar Deniz
CEVAP- Bir hissede satıcılar alıcılardan daha aktif işlemlerde bulunuyorsa hissenin fiyatında yükseliş beklenmemeli. Böylesi bir durumda fiyat en iyi ihtimalle yatay bir seyir izleyecektir. Düşmesi ise beklenen sonuçtur. Satıcıların piyasada daha aktif olması ise farklı nedenlere dayalı olabilir. Firmanın ileriye dönük beklenti sunamaması, öncesinde hızlı yükseliş kaydetmiş olması ya da kârını düşüreceği gibi sebepler satıcıları harekete geçirebilecek faktörler arsında yer alabilir.
Girişim Elektrik, 2021 yılında borsaya geldiğinde ilk aylarda dalgalı bir seyir izlese de, Aralık 2021’de gördüğü en düşük fiyat olan 4 TL’nin ardından sonrasında sürekli yükseldi. Ekim 2023’te en yüksek 112,50 TL’ye kadar çıktı. Ardından da satışlar daha belirgin şekilde kendisini gösterdi. Hisse, Ekim 2023’ten bu yana da sürekli olarak geriliyor. Son işlem günü olan 30 Eylül 2024 günü kapanışını 41,30 TL’den gerçekleştirdi.
Veriler, geçen yaklaşık iki yılda hayli güçlü bir çıkış sergilediği yönünde. Test ettiği tepe noktasından sonra kâr satışlarının etkili şekilde yaşandığını gösteriyor. Gelinen aşamada, zirvesine göre ciddi bir düşüş yaşarken çıkış noktasına göre hâlâ primli duruyor.
Girişim Elektrik, geçen iki yılda gelir ve kâr büyümesini korudu. Bununla birlikte son açıkladığı 2024 altı aylık mali tablolarında gelirdeki artışa rağmen kârda düşüş yaşadı. İkinci çeyrek verileri, satış ve FAVÖK’te zayıflamanın devam ettiğini işaret ediyor. Bu da yatırımcısının ileriye dönük beklentisini ötelemesine yol açıyor. Sonucunda da satış baskısı daha ağır basarken fiyat da buna bağlı olarak düşüşten kurtulabilmiş değil.
YÜKSEK DALGALANMA TEDBİR GETİRDİ
SORU- Diğer hisseler yükselirken Jantsa’nın yerinde kalmasının sebebi nedir?
Mete Keleş
CEVAP- Otomotiv yan sanayi sektöründe faaliyet yürüten Jantsa, bağlantılı olduğu otomotiv sektöründeki daralmadan ister istemez etkileniyor. Araç satışlarındaki düşüş otomotiv sektörünü daraltırken yan sanayisini de benzer şekilde zorluyor. Sonucunda da şirketlerin gelir ve kârlılığı üzerinde baskıya sebep oluyor.
Jantsa, 2024’ün ilk yarısında gelirini yüzde 21 düşürerek 2,5 milyar TL’ye geriletti. Dönem sonu net kârdaki düşüş ise daha sert oldu. Yüzde 81’lik gerileme ile 51,9 milyon TL’ye indi. Veriler şirketin ikinci çeyrekte satışlarındaki düşüşün devam ettiğine işaret ediyor. Bununla birlikte FAVÖK’ün birinci çeyreğe göre artmasını olumlu değerlendirmek gerekiyor. Araç alımlarında kredi maliyetlerinin yıl sonuna kadar yüksek seyrinin sürmesi beklenmeli. Bu da otomotiv sektöründeki durgunluğun yıl sonuna kadar sürmesi anlamına gelirken, Jantsa’nın da baskıyı yaşaması olağan bir durum olarak değerlendirilmeli.
Hissenin fiyatı ise geçtiğimiz mart ayında en yüksek 47,27 TL’ye kadar yükselirken sonrasında satışlar daha etkili oldu. Eylül ayındaysa hissede yüksek bir dalgalanma yaşandığı gözlendi. Borsa İstanbul ise yatırımcıların mağdur olmaması için hissede kredili alım ve açığa satış işlemlerini geçici olarak durdurdu. Tedbirler 25 Ekim 2024 gün sonuna kadar devam edecek.
Fiyat hareketi güçlü hisseler (01.10.2024)
Endeksten hızlı yükselenler (01/10/2024)
Yatırımcı ilgisinin arttığı hisseler (01.10.2024)
Yabancı payının en çok arttığı hisseler
Günün önemli şirket haberleri 01/10/2024
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Girişim elektriğin patronları milyonlarca lot kağıt kendileri sattı ben niye alayım
Her iki hisse senedi de kısa zaman da nereden nereye getirdiler anlamıyormusunuz.Sonra kayıp ederseniz kimse ne devleti ne de SKP yi suçlamasın.oyunu görüp ve olayları kavramıyor isen kimse ağlamasın derim.
borsagundem.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:37)