E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Çin sahil güvenliğine ait 8 geminin Güney Çin Denizi'ndeki ihtilaflı sularda Filipinler'e ait gemiye çarparak taciz ettiğini duyuran Filipinler Haber Ajansına (PNA) göre, Batı Filipin Denizi Ulusal Görev Gücünden (NTF-WPS) yapılan açıklamada, Balıkçılık ve Su Kaynakları Bürosu'na (BFAR) ait geminin, Filipinli balıkçılara mazot, gıda ve tıbbi malzeme ikmali için insani yardım görevinde olduğu sırada Çinli gemilerin tacizine uğradığı belirtildi.
Açıklamada, Çin sahil güvenliğine ait 8 geminin, BFAR'a ait gemiye Escoda Sığı yakınlarında çarptığı ve tazyikli su sıkarak motorunun arızalanmasına neden olduğu kaydedildi.
Profesyonel olmayan, agresif ve yasa dışı eylemlerin Filipinli mürettebatın ve hizmet etmeleri gereken balıkçıların güvenliği açısından ciddi riskler oluşturduğunun altı çizilen açıklamada, "Bu provokatif manevralara rağmen BFAR gemisindeki mürettebat yüksek moralini korumuş, güvende ve zarar görmeden kalmıştır" ifadesi kullanıldı.
Açıklamada, Çin'e bölgesel barış ve güvenliği istikrarsızlaştıran provokatif eylemleri durdurma çağrısı yapıldı.
Son haftalarda iki ülke arasında ihtilaflı sularda artan tansiyon göze çarpıyor.
19 Ağustos'ta Güney Çin Denizi'nin doğusundaki Scarborough Sığı'nda uçan Filipinler'e ait "Cessna 208B Grand Caravan" tipi uçağa Çin ordusuna ait savaş jeti tehlikeli şekilde yanaşmış ve işaret fişeği atmıştı.
Benzer durum, 22 Ağustos'ta Çin'in kontrolündeki Subi Resifi yakınlarında da yaşanmıştı.
Yakın zamanda Filipinler ile yaşanan benzer gemi kazasında Çin’i suçlayan açıklamaları sonrası Washington’a sert tepki veren Pekin, ABD'nin Güney Çin Denizi'ndeki anlaşmazlığın tarafı olmadığını hatırlatmıştı.
Güney Çin Denizi anlaşmazlığı
Güney Çin Denizi, kıyıdaş ülkelerin bağımsızlıklarını kazandığı İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana bölge ülkeleri arasında egemenlik ihtilaflarının odağında yer alıyor.
Çin, ilk kez 1947'de yayımladığı haritayla Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'i üzerinde egemenlik iddiasında bulunurken yer altı kaynakları açısından zengin bölgede Filipinler'in yanı sıra Vietnam, Brunei ve Malezya da hak iddia ediyor.
Çin'in bölgedeki ihtilaflı adalarda üsler inşa etmesine, askeri unsurların yanı sıra sivil gemi filolarıyla varlık göstermesine bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor.
Lahey'deki Daimi Tahkim Mahkemesi, 2016'da Filipinler'in başvurusuyla verdiği kararda Çin'in, Güney Çin Denizi'nde tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal olmadığına hükmetmişti.
Çin'den ABD'ye Çinli şirketlere yaptırım tepkisi
Hindistan Rusya'dan petrol alımında Çin'i geride bıraktı!
Güney Çin Denizi'nde tehlikeli gelişme
Çin'den KAAN’a büyük övgü: Tam bir beşinci nesil savaş uçağı
Tayvan: Ada etrafında düzinelerce Çin savaş uçağı tespit ettik
Tayvan'daki enerji sıkıntısı çip sektöründe sorun yaratabilir
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsagundem.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:46)