E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
HABAŞ Otomotiv Genel Müdürü Hüseyin Urkun, ticari ve binek araç üretiminde yaklaşık 1 milyar euroluk bir yatırım planladıklarını belirterek, "HABAŞ'ın satın aldığı Honda'nın üretim fabrikasını binek otomobil üretimi için kullanacağız. Binekte de sedan ve crossover olmak üzere iki ayrı modelde araç üretmeyi planlıyoruz. Binekte hibrit, plug-in hibtrit ve benzinli olmak üzere üç versiyonumuz da olacak." dedi.
Hüseyin Urkun, Hannover'de düzenlenen IAA Transportation Fuarı'nda, markanın hedeflerine ve yatırım planlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
HABAŞ olarak 2021'in başında İzmir Çiğli'de önce AR-GE faaliyetlerine başladıklarını dile getiren Urkun, Manisa'da organize sanayi bölgesinde 100 bin metrekarelik bir alanda seri üretim için fabrika kurduklarını söyledi.
Söz konusu fabrikanın 2025’in başında seri üretime geçeceğini belirten Urkun, "Fuarda gösterimini yaptığımız araçların ön üretimlerini de Çiğli Organize Sanayi Bölgesi'nde iki fabrikada yapıyoruz, kendimize ait fabrikada. Daha sonra bütün hepsini Manisa organize sanayi bölgesine taşıyacağız. Honda fabrikasını da satın almamızla beraber orayı da devreye soktuk. Mesela kataforez hatlarını oradan kullanıyoruz, bu araçların tüm boya alt işlemlerini orada yapıyoruz. Sonra bunları İzmir'deki organize sanayi bölgesinde de topluyoruz." diye konuştu.
"Binekte 'hibrit, plug-in hibtrit ve benzinli' olmak üzere üç versiyon var"
Otomobil üretme planları olduğunu da belirten Urkun, şunları kaydetti:
"HABAŞ'ın satın aldığı Honda'nın Şekerpınar'daki üretim fabrikasını binek otomobil üretimi için kullanacağız. Binekte de sedan ve crossover olmak üzere iki ayrı modelde araç üretmeyi planlıyoruz. 2025’in sonuna doğru binek otomobili açıklayacağız. Binekte hibrit, plug-in hibtrit ve benzinli olmak üzere üç versiyonumuz da olacak. Tasarımları kendi bünyemizde oluşturduk. Şu an motor konusunda, Volvo motor kullanıyoruz binekte. Hafif ticaride de Renault ile devam edeceğiz."
Üretilecek araçlarda kullanılacak bataryayı hücre olarak Uzak Doğu'dan aldıklarını anlatan Urkun, "Yani HABAŞ marka bataryalar. Şu anda gördüğünüz tüm araçların üzerinde HABAŞ batarya var. Belgesi, tipi, onayı bize ait. Yani bataryaları orada yaptırıp getiriyoruz. Paketleme yapıyoruz. Burada paketleme ve diğer komponetleri yapıyoruz." şeklinde konuştu.
"Yatırım tutarı ticari araçlarla birlikte 1 milyar euroyu bulabilir"
Otomobil üretimi için de yatırımların devam ettiğine dikkati çeken Urkun, şu ana kadarki yatırımın otomobil dahil yaklaşık 250-300 milyon euroları bulduğunu ve toplam yatırım tutarının ticari araçlarla birlikte 1 milyar euroyu bulabileceğini söyledi.
Urkun, Honda fabrikasındaki üretim kapasitesini otomobil için 75 bine yükselteceklerini ifade ederek, "Daha önce Honda'dan aldığımızda 50 bin kapasiteydi. Şimdi 75-100 bin arasına çıkarıyoruz kapasiteyi. Tüm bantları yeniliyoruz şu anda. Manisa'da da hafif ticari dahil 20 bin adet ticari araç üretim kapasitesi olacak." diye konuştu.
Bayi ağı oluşturma konusunda da yavaş yavaş çalışmalara başladıklarını aktaran Hüseyin Urkun, ulaşılabilir fiyat ve rakiplerin sürekli altında bir fiyatla piyasaya çıkmayı düşündüklerini sözlerine ekledi.
Paslanmaz çelik üretimi girişimi: 1.2 milyar dolarlık yatırım
Döktaş, yerli otomobil TOGG'a parça üretiyor
Yerli otomobilin renkleri belli oldu
ÖTV düzenlemesi yerli otomobile yarayacak
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Türkiye devleti (siyasi hükümet) teşvik vererek acil yüzde 51 Milli ve yerli sermaye ile en az 5 marka ile kaliteli olarak Otomobil, cep telefonu, bisiklet, robotik ev aletleri ilk önce yurt içi talebi karışılmak üzere üretmelidir. Sonra dış pazara yönelmelidir. Yoksa cari açık ithalata bağlılık aynı kısır döngüde kalır Bu yeni otonom teknolojik cihazlar döneminde de...
Maşallah, bunlar istihdam ve ekonomimiz için güzel şeyler.
Yıllarca ülkemizin ünlü dediğimiz işinsanlarından aslında bunları bekler idik fakat daha fazla öne çıkmayan İşinsaları daha cesaretli hareket ederek.Kendi ve TÜRK Markası üretmek üzerine riskler alarak güzel şeyler yapılacak olması bizleri mutlu etmektedir.Kendilerini tebrik eder başarılar dilerim. Yeni girişimcilerde olur ise rekabetler ile güzel şeyler gerçekleşir daha kaliteli şeyler olacağını düşünmekteyim.
bu işler iyi işler. ama arge alanında ciddi adımlar atmak gerekli. güzel bir mühendis ekibi şart. şimdi ilgili bantlara göre git İtalyada c firma ile anlaş. alt yapım bu. servis ağım şu. aldığım fabrika ve üretilen banttan çıkan araçlar şu. bunlara uyumlu yaın değerde, patantini satın alacğaım bir araç dizayn et de. sana protatif yaparlar. ilgili duruma görede eri üretim üretebilirsin. Fatta parça tedarikçileri ile anlaşıp eskisi gibi TC de üretim yaptırt ve dışardan ithalatı azalt. böylece döciz girdisi ülkemizde olabilir. hedef tam bağımsızlık olmalı muhendis kadro burada devrede, tek tek yeni modern çizgiler ve gelecek araçlar için çalışmalı.
borsagundem.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:43)