E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHaziran’da faiz indirimi hala mümkün mü?---

Haziran’da faiz indirimi hala mümkün mü?

Haziran’da faiz indirimi hala mümkün mü?
18 Mart 2024 - 11:16 borsagundem.com

Fed’in bu haftaki toplantısında, Haziran ayında olası bir faiz indirimi için kapıyı açık tutacağı varsayılıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de gözler Fed’e çevrildi. Bu haftaki toplantıda, Fed Başkanı Jerome Powell’ın faiz indirimi için yılın ikinci yarısına kadar beklenmesi gerektiğini düşünen şahinlerle savaştığı öngörülüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Fed’in bu haftaki toplansının ileriye, özellikle de Haziran ayına dair önemli mesajlar içermesi bekleniyor. Fed Başkanı Powell'ın bu hafta, seçenekleri açık tutmaya çalışacağı tahmin ediliyor.

Şahinler mi kazanacak?

MarketWatch’tan Greg Robb’un haberine göre, Fed Başkanı Jerome Powell muhtemelen bu hafta kartlarını gizli oynayacak ve faiz oranlarında yakın bir indirimin sinyalini vermeyecek. KPMG Baş Ekonomisti Diane Swonk, bunun ekonomistleri ve yatırımcıları hayal kırıklığına uğratabileceğini, ancak sonuçta ilk faiz indiriminin Haziran ayında gerçekleşmesine yol açabileceğini söylüyor.

Swank, “Powell’ın Çarşamba günü sona eren iki günlük Fed politika toplantısının ardından hedefi, faiz indiriminin Haziran ayında gerçekleşeceği Mayıs toplantısında daha ikna edici bir şekilde sinyal verebileceği umuduyla faiz indiriminin zamanlaması konusundaki seçeneklerini açık tutmak” diye ekliyor.

Swank, “Bu arada tahvil piyasası zarar görebilir. Bilgi olmadan beklemek tahvil piyasası katılımcıları için ekonomik bir arafla eşdeğerdir. Tahvil yatırımcıları içinde bulunduğumuz sabit tutma düzeninden yoruldular” şeklinde konuşuyor.

Bu haftaki toplantının ardından Fed'in politika faizini sekiz aydır olduğu gibi yüzde 5,25 - 5,5 aralığında tutması bekleniyor. Ocak ayındaki toplantısında FOMC, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye doğru ilerlediğine dair daha fazla güven kazanana kadar hedef aralığını düşürmenin uygun olacağını beklemediğini söyledi. Enflasyon verileri ise toplantılar arası dönemde beklenenden daha sıcak geldi ve bu, indirimleri yılın ikinci yarısına ertelemek isteyen Fed'deki şahinlere cephane sağladı. Swonk, “Onlar azınlıktalar ama hâlâ etkililer” diyor.

Güvercinlerin endişesi iş gücü piyasası

Ancak Fed'in güvercinleri, faiz oranlarının mevcut seviyelerde tutulmasının ekonomiye zarar verebileceğinden endişe ediyor. İş gücü piyasası, güçlü istihdam kazanımlarının yanı sıra artan işsizlik oranıyla birlikte karışık sinyaller veriyor. Güvercinler, yüksek işsizlik oranının iş gücü piyasasının iş kazanımlarının gösterdiği kadar güçlü olmadığının bir işareti olabileceğini düşünüyor.

Wilmington Trust Investment Advisors Baş Ekonomisti Luke Tilley, Powell'ın Ocak ayında söylediklerini, yani Fed'in enflasyonun düşeceğine dair daha fazla güven istediğini tekrarlayacağını düşündüğünü söylüyor.

Tilley, “Powell muhtemelen enflasyonun bu yıl şu ana kadar biraz yüksek olduğunu kabul edecek ve Fed'in hâlâ iyi veriler beklediğini ancak olası bir kesintiye ilişkin bir zaman çerçevesi vermeyeceğini kabul edecek. Neden fazla bir şey söylemeyeceklerini düşünüyorum? Çünkü henüz verileri alamadılar” diyor ve şu an ile Fed'in Haziran toplantısı arasında Fed'in kişisel tüketim harcamaları endeksinin üç okumasının olduğunu belirtiyor.

Morgan Stanley Baş Küresel Ekonomisti Seth Carpenter ise, Powell'ın enflasyonun yeniden yükselmeyeceğinden emin olmak için ‘biraz daha oyalanmak’ istediğini söylüyor. Carpenter, “Bu Powell'ın Fed’i. Kendisinin doğru olduğunu düşündüğü kararları alması için zaman içinde komiteye çok etkili bir şekilde liderlik ettiğini düşünüyorum” diye ekliyor.

Dikkatli ve temkinli

Pek çok ekonomist, Haziran ayının faiz indirimi için çok erken olduğunu düşünerek daha şahin bir sonuç bekliyor. Nomura Securities kıdemli ABD ekonomisti Jeremy Schwartz, “Temmuz ayının bir indirim döngüsünün başlaması için en olası sonuç olduğunu düşünüyoruz” diyor.

Schwartz, Fed'in bu haftaki toplantısının sloganının ‘dikkatli ve temkinli’ olacağını söylüyor ve ekonominin iyi performans gösterdiği ve para piyasalarında gerçek bir stres belirtisi bulunmadığı göz önüne alındığında, Fed'in politika hamlelerinin zamanlaması konusunda oldukça fazla takdir yetkisine sahip olduğunu ekliyor.

Haziran’da indimin olasılığı yüzde 44

Türev piyasasındaki yatırımcılar Temmuz ayına kadar faiz indirimini tam olarak fiyatlamıyor. Haziran ayında bir hamle olasılığını ise yüzde 44 olarak görüyor.

TD Securities'in ABD faiz stratejisi başkanı Gennadiy Goldberg, sabırlı Fed'in riskleri de beraberinde getirdiğini söylüyor ve Fed'in faiz oranlarını ne kadar uzun süre sabit tutarsa, yıl ilerledikçe ekonominin ivme kaybedeceği görüşünü de o kadar güçlendireceğini ekliyor.

Jefferies'den ABD'li ekonomist Tom Simons ise, Powell'ın ekonominin yönünün faiz oranlarının yönünü belirleyeceğini söyleyeceğini belirtiyor. Simons, bu duruşun basının soru-cevap oturumundan ileriye yönelik rehberlik konusunda çok şey çıkarmasını zorlaştıracağını ekliyor.

Fed 2024'te iki faiz indirimine mi gidecek?

Fed bu hafta güncel tahminlerini de yayınlayacak. Aralık ayında Fed bu yıl için üç faiz indirimi öngörmüştü. Ekonomistlerin çoğu Fed'in bu üç rakama sadık kalacağını düşünüyor.

Bank of America'daki ekonomistler Fed'in indirimlere sadık kalacağını düşünüyor. BofA Global Markets'ın ABD ekonomi sorumlusu Michael Gapen, “Bu bizim açımızdan hayal ürünü olabilir ancak birkaç enflasyon raporu var ve şu an ile Haziran arasında gerekirse rotayı değiştirmek için bolca zaman var” diyor.

TD Securities'ten Goldberg, Powell'ın üçlü indirim grubunda yer aldığını ve meslektaşlarını etkileyebileceğini düşünüyor.

Öte yandan BMO Capital Markets baş ekonomist yardımcısı Michael Gregory, Fed'in gevşeme iştahının azaldığını düşünüyor. Bunun sözde nokta grafiğine yansıyabileceğini belirten Gregory, “İki indirim senaryosuna geçmek için yalnızca iki FOMC yetkilisi yeterli olacaktır” diyor.

BMO Capital, ekonominin birçok ekonomistin korktuğundan daha dayanıklı olduğunu düşünüyor. BMO artık ekonominin en düşük noktasının ikinci çeyrekte yüzde 1,2 büyüme olacağını öngörüyor BMO, daha önceki ekonomik büyüme tahmini yüzde 0,8 seviyesindeydi.

Niceliksel sıkılaştırmanın yavaşlatılmasına ilişkin ipuçları

Ekonomistler aynı zamanda Fed'in bilanço küçültme programını ne zaman yavaşlatabileceğine ya da ‘azaltabileceğine' dair ipuçlarını da bekliyor olacak. Şu anda Fed, vadesi gelen menkul kıymetlerin bilançosundan ayda 95 milyar dolar çekilmesine izin veriyor.

Fed, 2022 yazından bu yana bilançosunu zirvedeki 9 trilyon dolardan 7,5 trilyon dolara kadar düşürdü. Pandemi öncesinde bilanço 4 trilyon dolar seviyesindeydi.

Fed için temel ölçüm, bankaların şu anda Fed'de 3,6 trilyon dolarlık rezerv tutması. Yetkililer bunun finansal istikrar için gerekenden fazla olduğu görüşünde.

Wilmington Trust'tan Tilly, mevcut rezerv seviyesinin bankalardaki toplam ticari mevduat miktarının yaklaşık yüzde 20'si olduğunu söylüyor ve mevduatın sistemden çıkmaya başlamasının tehlike sinyali olduğunun altını çiziyor.

Tilly, “Fed rezerv seviyesini düşürmek istiyor ancak çok ileri gitmek istemiyor. Eylül 2019'da bu oran yüzde 12 seviyesine düşmüştü ve Fed hızla sisteme daha fazla rezerv pompalamak zorunda kalmıştı” diyor ve bunun bir bilim değil, bir sanat olduğunu ekliyor.

Powell, Fed'in bu haftaki toplantıda program hakkında derinlemesine tartışmalara başlayacağını söyledi. Bazı Fed yetkilileri merkez bankasının toparlanmanın hızını yavaşlatmasını isterken, diğerleri bunun bir süre daha devam etmesini istiyor.

Barclays Bank'ın araştırmadan sorumlu ABD baş ekonomisti Marc Giannoni, “FOMC'nin bu noktada niceliksel sıkılaştırmayı azaltmaya yönelik bir plan açıklamasını beklemiyoruz” diyor ve Fed'in Ağustos ayında bilanço ikinci turunu yavaşlatmasını ve Aralık ayında programın sona ereceğini duyurmasını beklediğini ekliyor.

Borsalar FED gerçeğiyle karşı karşıya

 

Küresel piyasalarda gözler Fed kararında

 

FED korkusu borsaları neden düşürmüyor?

 

Enflasyondaki yatay seyir Fed’i faiz indirmekten alıkoyabilir

 

Ünlü milyarderden FED’e uyarı: Acele etme

 

Larry Summers: Borsada balon Fed yüzünden patlayabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MERHALET KUŞUÖTMEZ18 Mart 2024 12:29

     (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6) ALTIN ALIN YAN GELİP YATIN YAKINDA PİYASALAR PATLATACAK BUNLAR. (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)