E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Hindistan'ın önde gelen iş insanlarından Anil Ambani, piyasa düzenleyicisi tarafından ağır yaptırımlarla karşı karşıya kaldı. Menkul kıymetler piyasasında büyük yankı uyandıran bu gelişme, ülkenin finans dünyasının gündemine oturdu.
Hindistan'ın piyasa denetleme kurumu, perşembe günü geç saatlerde, Anil Ambani ve 24 kişiyi, fonların amacı dışında kullanılması suçlamasıyla beş yıl boyunca menkul kıymetler piyasasından yasakladı.
Hindistan Menkul Kıymetler ve Borsa Kurulu (SEBI), Ambani'ye 250 milyon rupi (yaklaşık 3 milyon dolar) para cezası da kesti. SEBI, Ambani'nin başkanlığını yaptığı Reliance Group'un borsada işlem gören bir iştiraki olan Reliance Home Finance Ltd'den fonları “yasa dışı yollarla” çıkarmak için bir plan yaptığını iddia etti.
CNBC-e'nin Reuters'tan aktardığına göre, düzenleyici kurum, yasağın Ambani ve etkilenen diğer kişilerin menkul kıymetler piyasasına erişimlerinin kısıtlandığı ve doğrudan veya dolaylı olarak menkul kıymet satın almalarının, satmalarının veya başka bir şekilde işlem yapmalarının yasaklandığı anlamına geldiğini söyledi.
“Hortumlamak” söylemi
Düzenleyici kurum, “hileli” planın, konut ve inşaat kredileri sağlayan Reliance Home Finance'in fonlarını, bu fonları krediye layık olmayan borçlulara kredi olarak yapılandırarak “hortumlamak” olduğunu söyledi.
SEBI, bu borçluların çoğunun, şirket kararlarını etkileme kabiliyetine sahip büyük hissedarlar için kullanılan bir Hint terimi olan “destekçiler” ile bağlantılı olduğunu ekledi.
Reliance Group'un bir sözcüsü yorum isteyen bir e-postaya haber saati itibariyle yanıt vermemişti.
Finansal hizmetler, altyapı ve telekomünikasyon alanlarını kapsayan Reliance Group, Temmuz 2006'da Anil Ambani'nin kardeşi Mukesh Ambani tarafından yönetilen Reliance Industries Ltd'den ayrılarak kuruldu.
Anil Ambani, Reliance Communications, Reliance Capital ve Reliance Infrastructure da dahil olmak üzere grup içindeki en büyük üç firmanın iflas veya borç yeniden yapılandırması geçirdiğini gördü.
Hisselerde düşüş yaşandı
Reliance Home Finance hisseleri %5 değer kaybederken, grup bünyesindeki diğer borsaya kote kuruluşlardan Reliance Infrastructure hisseleri yaklaşık %13, Reliance Power ise IST 1:24 (0754 GMT) itibariyle %5 değer kaybetti.
Düzenleyici kurum Anil Ambani'yi iki gerekçeyle suçladı: şirketin önemli fonlarını şirketin ve paydaşlarının zararına saptırmak ve mali hesaplarını manipüle ederek hissedarlardan gizleme eylemleri.
Düzenleyici kurum, Reliance Home Finance'ten 90 milyar Hindistan rupisi değerinde kredinin “hiçbirini geri ödeme konusunda kanıtlanabilir bir mali kabiliyeti olmayan borçlulara” verildiğini söyledi.
Buna ek olarak, Reliance Group'un destekçileriyle bağlantılı kuruluşlara 50 milyar rupiden fazla kredi verildiği belirtildi.
SEBI, borçluların bariz kredi zayıflıkları göz önüne alındığında, bu tür borçluların temerrüde düşme olasılığının ve dolayısıyla beklenen kredi zararlarının mali tablolarda kabul edilenden önemli ölçüde daha yüksek olduğunu söyledi.
SEBI, “Bu vakanın gerçekleri özellikle rahatsız edicidir çünkü borsaya kote büyük bir şirkette, görünüşe göre şirketin hoşgörülü yönetimi tarafından desteklenen organizatör tarafından ve/veya organizatörün emriyle yönetişimin tamamen bozulduğunu ortaya koymaktadır” diye ekledi.
Hindistan borsaları piyasa değerinde dünya dördüncüsü
Hindistan borsası yabancılara açılıyor
SOROS HİNDİSTAN BORSASINA GİRİYOR
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Artık ülkemize gelir bizim borsa da tam onlara göre
Bist e oyna bofaya rakip ol bizde kazanali , kazan kazan sonyillarda meshur söz, adalet onemli degil
borsagundem.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:41)