E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Uluslararası inşaat sektörü yayınlarından Engineering News Record (ENR) dergisinin 2023 yılına ilişkin "En Büyük 250 Uluslararası Müteahhitlik Firması Listesi"nden yapılan derlemeye göre, söz konusu şirketlerin gelirleri küresel enflasyon, tedarik zincirinde yaşanan sorunlar, iklim değişiklikleri ve bölgesel çatışmalara rağmen bir önceki yıla kıyasla yüzde 16,6 artış gösterdi.
Dünyada en çok gelir elde eden 250 firmanın uluslararası kazançları, 2015'te 501,1 milyar dolar olurken, 2016'da 468,1 milyar dolara geriledi.
Firmalar, gelirlerini 2017'de 482,4 milyar dolara, 2018'de 487,3 milyar dolara çıkartırken, bu gelirler 2019'da 473,1 milyar dolara düştü.
Kovid-19 salgının etkisini gösterdiği 2020 ve 2021 yıllarında müteahhitlik firmaların gelirleri yaklaşık 75 milyar dolar kayıp yaşadı. Buna göre gelirler, 2020'de 420,4 milyar dolar, 2021'de 397,9 milyar dolar oldu.
Dünyanın en büyük inşaat firmalarının gelirleri, Kovid-19 salgını sonrası toparlanmayla 2022'de 428,5 milyar dolara, 2023'te 499,7 milyar dolara yükseldi. Böylece gelirler geçen yıl 2015'ten sonraki en yüksek seviyesine ulaştı.
Avrupa ilk sırada
Uluslararası inşaat firmaları geçen yıl 130,8 milyar dolarla en çok Avrupa'da üstlendikleri projelerden gelir elde etti.
Avrupa pazarını 89,6 milyar dolar gelirle Asya izledi. Amerika Birleşik Devletleri'nde müteahhitlik firmalarının elde ettiği gelirler ise 71,5 milyar doları buldu.
Orta Doğu pazarında elde edilen gelirler geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 28,8 artarak 64,3 milyar dolara ulaştı. Orta Doğu, firmaların uluslararası gelirlerini oransal olarak en çok artırdığı bölge oldu.
Firmalar, Afrika'dan geçen yıl 52,4 milyar dolar gelir elde ederken, Latin Amerika'dan 34,7 milyar dolar, Avustralya'dan 30,7 milyar dolar, Kanada'dan 24 milyar dolar ve Karayipler'den 1,7 milyar Dolar kazanç sağladı.
5 sektör öne çıktı
Dünyanın inşaat devlerinin en çok gelir elde ettiği ilk 5 sektör de dikkati çekti.
Bu kapsamda havaalanı, köprü, demir yolları, tüneller gibi çeşitli ulaştırma projelerinde müteahhitler 154,6 milyar dolar gelir elde etti. Ticari bina, eğitim alanları, kamu binaları, hastaneler, oteller ve apartman gibi yapı inşaat işlerinden elde edilen kazanç da 97 milyar doları buldu. Buna göre, inşaat devlerinin geçen yıl elde ettiği 499,7 milyar dolar gelirin yarısını ulaştırma ve yapı inşaat işleri oluşturdu.
Rafine, petrokimya tesisleri, boru hatları gibi petrol sektörü inşaatları ise müteahhitlerin uluslararası düzeyde en çok gelir elde ettiği bir başka alan oldu. Müteahhitler bu projelerden geçen yıl 81,1 milyar dolar gelir elde etti.
Firmaların, termik ve hidroelektrik santraller ile trafo merkezleri gibi inşaatları içeren enerji sektöründen elde ettiği kazanç da 52 milyar dolar olarak hesaplandı.
Otomotiv ve tekstil fabrikalarının inşaatı gibi işlerden oluşan imalat sektörü projelerinden elde edilen gelirler ise 32,7 milyar doları buldu.
Türk şirketlerin kazancında dikkat çeken artış
Listeye giren Türk şirketlerinin uluslararası kazançlarının toplam gelirleri içindeki payı da dikkati çekti. En çok gelir elde eden 250 firma içinde yer alan 43 Türk şirketinin gelirleri geçen yıl 18,5 milyar doları buldu.
Söz konusu Türk şirketlerinin elde ettiği toplam gelir ise 30,8 milyar dolar olarak hesaplandı. Böylece Türk şirketlerinin gelirlerinin yüzde 60'ını uluslararası işlerden elde ettiği görüldü.
Öte yandan, sıralamaya giren Türk firmalarına başarı ödülleri, yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın katılması beklenen "Yurt Dışı Müteahhitlik Hizmetleri Ödül Töreni"nde verilecek.
İnşaat maliyetlerindeki artış sürüyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsagundem.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:09)