E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Investors Service, Türkiye için "Kredi Görüşü" raporu yayınladı.
Moody's yayınladığı raporda, Türkiye'nin not görünümünün durağan olduğunu belirtirken, "Sıkı parasal duruşun sürdürülmesi ve ücret anlaşmalarının TCMB'nin enflasyonu önemli ölçüde düşürme hedefiyle uyumlu olması halinde görünüm pozitife çevrilebilir" dedi.
Kredi derecelendirme kuruluşu, ortodoks politikalara geçişin 2021 başlarında olduğu gibi kısa ömürlü olması ve daha fazla makroekonomik stresin ortaya çıkması halinde görünüm negatife çevrilebileceği ve nihayetinde notlar düşürülebileceği uyarısı da yaptı.
Moody's Türkiye ekonomisinin 2023'te yüzde 4,0, 2024'te yüzde 2,5 ve 2025'te yüzde 3,0 büyümesini beklerken, ortalama enflasyonun 2023'te yüzde 53,5, 2024'te yüzde 58,9 ve 2025'te yüzde 39,1 olacağını öngördü. Türkiye'nin cari işlemler açığının GSYH'ye oranının 2023'te yüzde 4,7, 2024'te yüzde 3,4 ve 2025'te yüzde 3,0 olacağını tahmin etti.
Moody's tarafından Türkiye için yapılan değerlendirmenin özeti şöyle:
Türkiye'nin not görünümü durağandır. Ortodoks para politikasına geri dönüş kesin olarak olumludur; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) temel politika faizi Haziran sonunda sıkılaştırma başlamadan önceki %8,5 seviyesine kıyasla şu anda %40 seviyesindedir. Parasal sıkılaştırma aynı zamanda Türkiye'nin büyük dış dengesizliğinin azaltılması ve Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinin yeniden inşa edilmesi beklentilerini de iyileştirmektedir ki her ikisi de ülkenin dış şoklara karşı kırılganlığını azaltacaktır.
Ancak manşet enflasyonun yakın vadede daha da yükselmesi muhtemeldir ve enflasyon beklentileri çok yüksek kalmaya devam etmektedir. Yakın vadedeki en önemli risk, talep kaynaklı enflasyonist baskıları daha da artırabilecek aşırı ücret artışlarıdır. Daha geniş kapsamlı ücret anlaşmaları için bir ölçüt teşkil eden asgari ücret genellikle her yılın Ocak ayında artırılmaktadır. Büyümede keskin bir yavaşlama başka bir risk oluşturmaktadır Çünkü bu durum, önceki alışılmışın dışındaki politikalara geri dönülmesi riskini artıracaktır.
Yükseltmeye yol açabilecek faktörler
Sıkı parasal duruşun sürdürülmesi ve ücret anlaşmalarının TCMB'nin enflasyonu önemli ölçüde düşürme hedefiyle uyumlu olması halinde görünüm pozitife çevrilebilir. Cari açığın azaldığına ve döviz rezervlerinin arttığına dair daha fazla kanıt, özellikle de bu eğilimlerin ülkenin dış rekabet gücündeki iyileşmenin ve sermaye girişlerinin devam etmesinin bir sonucu olması halinde, not için olumlu olacaktır.
Not indirimine yol açabilecek faktörler
Ortodoks politikalara geçişin 2021 başlarında olduğu gibi kısa ömürlü olması ve daha fazla makroekonomik stresin ortaya çıkması halinde görünüm negatife çevrilebilir ve nihayetinde notlar düşürülebilir. Böyle bir senaryoda, döviz kuru üzerindeki baskı muhtemelen artacak ve döviz rezervleri yeniden tükenecektir. Kamu borcunun önemli ölçüde artacağı ve buna bağlı olarak borcun ödenebilirliğinin bozulacağı beklentileri de not üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturacaktır."
Moody's Türkiye'nin kredi notuna ilişkin değerlendirme yapmadı
Moody's Türkiye'nin 2024 büyüme tahmini düşürdü
Moody's'ten Türkiye'nin kredi notu için olumlu mesaj
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
SÉÇİMLER YAKLAŞTI DİYE SİYASİ BASKI ALTINDA KALSANIZ DAHİ FAİZLERİ HEMEN İNDİRMEYE BAŞLAMAYIN DİYE UYARIYOR
ALLAH BELANI VERSİN MOODYS ŞEREFSİZ SANAMI KALDO NASIL BÜYÜYECEĞİMİZ PİSLİKLER ALLAH BELANIZI VERSİNN AMİNNNNNNNNNN
Olumsuz rapor verip borsayı düşürüyorlar daha sonra hisseler ucuz ucuz topluyorlar,iyi tezgah kurmuşlar
borsagundem.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:54)