E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıMorgan Stanley: Doların hakimiyeti sürecek---

Morgan Stanley: Doların hakimiyeti sürecek

Morgan Stanley: Doların hakimiyeti sürecek
14 Mayıs 2024 - 14:15 borsagundem.com

Morgan Stanley'e göre, doların dünyanın baskın para birimi olarak tahtından indirilememesinin 3 önemli nedeni bulunuyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Doların merkez bankalarının ve uluslararası ticaretin en önemli para birimi olma statüsünün yakın zamanda sona ermesi beklenmiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Morgan Stanley, doların dünyanın baskın para birimi olarak tahtından indirilememesinin 3 nedeni olduğunu vurguluyor.

3 faktör

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, dev yatırım bankası Morgan Stanley, ABD Doları’nın dünyanın en çok elde tutulan ve en yaygın şekilde kullanılan para birimi olarak tahtından indirilebileceğine dair korkulara dikkat çekiyor. Bazı yorumcular, Çin Yuanı, Japon Yeni ve hatta olası BRICS para birimi gibi rakiplerin doların istatistiklerini bozabileceği konusunda uyarıda bulunsa da, Morgan Stanley stratejistleri, doların hakimiyetinin yakın zamanda ortadan kalkmasının neden mümkün olmadığını açıklıyor.

Bankanın gelişmekte olan piyasalara yönelik FX stratejisi başkanı James Lord, “Küresel borsalar düşmeye başladığında ve küresel ekonomi resesyona girme eğiliminde olduğunda hangi para birimine sahip olmak istersiniz? Bunun cevabı ABD Doları cinsinden pozisyon almaktır çünkü tarihsel olarak döviz kurunun bu tür olaylara verdiği tepki hep böyle olmuştur” derken bankanın ABD kamu politikası araştırma başkanı Michael Zezas da, “Sonuç olarak, doların gerçekte herhangi bir rakibi yok” diye ekliyor. Banka, doların finansal piyasalarda zirvedeki konumunu koruyacak üç faktöre dikkat çekiyor…

Yuan, dolara meydan okuyacak kadar likit değil

Stratejistler, Pekin'deki yetkililerin dünya sahnesinde doların rakibi olarak konumlandırmaya çalıştığı Çin Yuanı’nın, doların hakimiyetini gerçekten bozacak kadar likit olmadığının altını çiziyor. Bu kısmen Çin'in para birimi üzerinde uyguladığı ve ülkeye girip çıkabilecek nakit miktarını sınırlayan sıkı sermaye kontrollerinden kaynaklanıyor.

Stratejistler, “Yakın zamanda ABD Doları’na anlamlı bir meydan okuma pek mümkün görünmüyor. Bunu yapmak için Çin'in para birimi üzerindeki kontrolünü gevşetmesi ve sermaye hesabını açması gerektiğini düşünüyoruz. Pekin'in yakın zamanda bunu yapmak istemesi ise pek mümkün görünmüyor” diyor ve bunda, tüketici talebindeki düşüş ve ülkede devam eden emlak krizinin etkisi olduğunu ekliyor.

ABD borcuna ilişkin endişeler doları etkilemeyecek

Doların felaketini haber verenler, ABD'nin artan borç dengesine ilişkin endişelerin artmasıyla birlikte dolara olan güvenin azaldığını söylüyor. Bu yıl itibarıyla hükümet 34 trilyon doların üzerinde borç biriktirmiş durumda; bu rekor bir miktara karşılık geliyor.

Ancak, para biriminin son derece likit bir güvenli liman varlığı olarak uzun süredir devam eden itibarı göz önüne alındığında, bunun ABD Doları’na olan güven üzerinde çok az etkisi bulunuyor.

Zezas, “Endişeyi anlıyorum, ancak yakın gelecekte bu alanda bir sorun çıkacağını sanmıyorum. ABD’deki seçim sonuçlarına bağlı olarak, masada bir miktar mali genişleme var, ancak bu bizim görüşümüze göre çok ciddi değil ve Fed'in enflasyonla mücadele edemeyeceğini düşünmediğimiz sürece -ki ekonomistlerimiz kesinlikle bunu yapabileceğini düşünüyor- o zaman doların istikrarsız bir para birimi haline gelmesini oldukça zor görüyoruz” diyor.

Enflasyon, salgın dönemindeki harcamalara ve artan borç seviyelerine rağmen 2022'den bu yana görülen yüksek seviyelerinden önemli ölçüde düştü. Son enflasyon raporuna göre tüketici fiyatları Mart ayında yıllık bazda yüzde 3,5 oranında arttı; bu oran birkaç yıl önceki yüzde 9,1'lik zirveden daha düşük olsa da enflasyondaki düşüş eğiliminin yavaş yavaş sona erdiğini göstermesi bakımından ise önem taşıyor.

Kripto paralar geçerli bir alternatif değil

Stratejistler, Bitcoin gibi kripto para birimlerinin likit olmasına rağmen dolara gerçek bir alternatif olarak kabul edilemeyecek kadar değişken olduklarını söylüyor.

Morgan Stanley G10 FX Stratejisi Başkanı David Adams, “Örneğin ayda yüzde 10 oranında artan bir kripto para tutuyorsam, bunu ticaret için kullanma olasılığım azalır ve bunun yerine fiyat değerlemesinden faydalanmak için cüzdanımda biriktiririm. Şimdi, makul insanlar kripto para birimlerinin değer mi kazanacağı yoksa değer mi kaybedeceği konusunda anlaşmazlığa düşebilir, ancak ben baskın bir para birimi için en iyi sonucun bunların ikisi de olmayacağını savunuyorum” diyor.

Diğer ekonomi uzmanları da doların hakim durumunu yakın zamanda kaybedeceği ihtimalini göz ardı ediyor. Ekonomistler, baskın bir para biriminin yer değiştirmesinin on yıllar sürecek bir şey olduğunu çünkü baskın bir para biriminin ‘güvenli’ olarak kabul edilmesinin ardından insanların diğer para birimlerine geçmesinin zaman aldığını ifade ediyor.

ABD, doları neden ve nasıl zayıflatmalı?

 

Sürpriz dolar rallisi hisse senetleri için ne ifade ediyor?

 

ABD’nin eski hazine bakanından 'güçlü dolar' açıklaması

 

Capital Economics: Güçlü dolar küresel ekonomi üzerinde baskı yaratabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)