E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMuhteşem Yedili hisseleri ne kadar muhteşem?---

Muhteşem Yedili hisseleri ne kadar muhteşem?

Muhteşem Yedili hisseleri ne kadar muhteşem?
25 Mart 2024 - 14:16 borsagundem.com

2023’teki yüksek performansıyla ‘Muhteşem Yedili’ olarak adlandırılan hisse senetleri birbirinden oldukça farklı. Bileşenlerden biri olan Tesla’nın hisseleri bu senenin S&P 500’ün en kötü performans gösteren hissesi konumunda

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Muhteşem Yedili hisseleri geçen yıl Nasdaq Bileşik Endeksi’nin ve S&P 500 Endeksi’nin büyük bir farkla geride bıraktı. Şirketlerin büyüklüğüyle birleşen bu yüksek performans Bank of America Analisti Michael Harnett’in ABD borsalarının en büyük yedi hissesine, (Microsoft, Apple, Nvidia, Alphabet, Amazon, Meta ve Tesla) “Muhteşem Yedili” yakıştırmasını yapmasına sebep olmuştu. Ancak 2024 bu hisseler için oldukça farklı geçiyor.

Motley Fool’ın haberinde Alphabet, Apple ve Tesla hisselerinin iki endekste de düşük performans gösterdiğine dikkat çekiliyor. Zira yıl başından bu yana Apple hisseleri %8’in üzerinde değer kaybetti. Tesla hisseleri ise üç aydan kısa bir süre içerisinde %30’un üzerinde değer kaybederek S&P 500’ün en kötü performans gösteren hissesi oldu. Elektrikli otomobil devi aynı zamanda Muhteşem Yedili’nin en tartışmalı bileşeni konumunda.

Nvidia S&P 500’ün en yüksek performans gösteren hissesi olarak öne çıkıyor. Meta hisseleri ise üçüncü sırada.

Muhteşem Yedili hisseleri arasında bazıları gözden düşerken bazıları ise yüksek performans göstermeyi sürdürüyor. Dolayısıyla bu dev hisselere yatırım yapmadan önce dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunuyor.

Piyasaları harekete geçiren ne?

2022’de Nasdaq Bileşik Endeksi ve birçok büyük teknoloji hissesi resesyon korkuları yayılırken enflasyon kaynaklı acımasız satışlara maruz kaldı. Enflasyonun ABD’de 2023 yılında düşmeye başlamasıyla piyasalar rahat bir nefes aldı. Zira yatırımcılar ABD Merkez Bankası’nın (FED) politika faiz oranlarını düşürmesi için tünelin ucunda bir ışık gördü.

ChatGPT’nin yaygınlaşması ve benimsenmesi de piyasalara heyecanlanmak için yeni bir yatırım teması sağladı: yapay zeka (AI). Yapay zeka teknolojileri çok yeni bir icat değil. Ancak teknolojinin işyerlerinde ve günlük görevler için kullanılabilir hale gelmesi ve bunu mümkün kılan yapay zeka araçları oldukça yeni.

Wall Street yatırımcıları bu yeni yatırım trendine kapılarak büyük oranda tünel görüşüne geçti ve yapının dışında kalan fırsatları adeta görmezden geldi. Muhteşem Yedili hisseleri içerisinde yapay zekadan faydalanan ve bilanço artışlarını hızlandırmak için AI’ın da içerisinde olduğu net bir yol haritasına sahip olan bileşenler yıl başından bu yana ödüllendirildi. Bunu yapmayanlar, yani Apple ve Tesla ise yatırımcılar tarafından cezalandırılıyor.

Yapay zeka nasıl paraya çevrilir?

Motley Fool haberinde en iyi yapay zeka potansiyeline sahip şirketlerin işletmeden tüketiciye satışlardan çok işletmeler arası satışlara odaklandığı belirtiliyor.

Alphabet, Meta ve Microsoft genel olarak yazılım ve dijital reklam satıyorlar. Meta Platform’un sosyal medya platformları Instagram, Facebook ve WhatsApp öncelikle tüketicilere hitap eder. Ancak asıl gelir şirketlere satılan reklamlardan sağlanır. Nvidia ise şirketlere fiziksel bir ürün (karmaşık yapay zeka modellerini desteklemek için gerekli bilgi işlem gücü) satıyor.

Amazon’un e-ticaret ayağı tüketicilere bağımlı. Ancak şirketin Amazon Web Services ayağı bulut altyapı teknolojilerinde lider ve kimilerine göre işletmenin en değerli parçası.

Apple ve Tesla içinse durum biraz daha farklı. Apple özellikle iPhone telefonlar gibi teknoloji araçlarını ve Tesla ise elektrikli otomobil gibi yine fiziksel olan ürünleri tüketicilere satmaya bağımlıdır. Tüketicilere fiziksel ürün satmaksa yapay zekadan para kazanmanın en zor yoludur. Bunun istisnaları olsa bile Motley Fool haberine göre AI patlamasında bugüne kadar durum genellikle böyleydi.

Tesla'nın yakın vadede yapay zekadan nasıl para kazanabileceğine dair net bir yolu gösteremiyor. En iyi bahisleri tam otonom sürüş ve robotaksi gibi uzun vadeli projelere odaklanıyor. Ancak bu projeler sektörleri içerisinde kanıtlanmış değil.

Apple da AI için net bir yol haritası gösteremiyor. Elbette Apple yapay zekadaki olağanüstü gelişmeleri gelecekteki cihazlarına entegre edecek. Şirket yüksek marjlı hizmetler birimlerini büyütmek konusunda da iyi bir iş çıkarıyor. Ancak genel olarak bakıldığında Apple ve Tesla iş modellerinin doğası gereği yakın zamanda büyüyebilme emareleri göstermiyorlar.

Aslına bakılırsa analistler kısa vadede Apple için neredeyse hiç büyüme öngörmüyor. Teknoloji devinin ileriye öndük fiyat bilanço beklentileri bugünküyle neredeyse aynı. Tesla’nın ileriye dönk F/K oranı ise daha düşük yani şirket analistlere göre negatif büyümeye doğru ilerliyor.

Tesla’da baskı büyüyor

Tesla hissesinin diğer büyük teknoloji odaklı emsalleriyle pek çok ortak noktası var. Ancak işletme tamamen farklı bir konumda.

Muhteşem Yedili'nin bir parçası olduğu için Tesla hissesi alan yatırımcılar zarar etti. Satış dalgası aslına bakılırsa, sıcak bir yatırım trendini takip etmenin veya şirketlerin temel göstergeleri bu kadar farklıyken hisse senetlerinin trendi sürdüreceğini varsaymanın neden asla iyi bir fikir olmadığına dair iyi bir ders niteliğinde.

Tesla'daki satışlar yalnızca AI temasının dışında kalmasından kaynaklanmıyor. Şirket aynı zamanda hem safi elektrikli otomobil üreticisi olan şirketlerden hem de eski otomobil üreticilerinden gelen artan rekabetle karşı karşıya. Otomobil üreticisi bir süredir fiyatlandırma savaşıyla mücadele ediyor. Daha fazla fiyat indiriminin yavaşlayan talebi ve Çin'den, yani BYD'den, gelen düşük maliyetli otomobil fiyatlarını savuşturması bekleniyor.

Bu aşamada Tesla sektördeki ilk firma olma avantajını kaybetti. Bu nedenle tedarik zinciri, üretim uzmanlığı, benzersiz ürün özellikleri ve markası her zamankinden daha önemli olacak. Elektrikli otomobillerle ilgilenen tüketicilerin artık daha fazla seçeneği var. Bu artık Tesla'nın kabul etmesi gereken bir gerçek.

 

Muhteşem Yedili sadece bir etiket

Heyecan verici teknoloji şirketlerini tanımlamak için bugüne kadar birçok kısaltma kullanıldı. 2013 yılında Jim Cramer, Facebook, Amazon, Netflix ve Google için FANG tabirini icat etti. Ardından bu dört şirkete ek olarak Apple geldi ve kısaltmanın yeni hali FAANG oldu.

Facebook ve Google’ın sırasıyla Meta ve Alphabet olarak isim değiştirmesiyle bu kısaltma da değişti. Netflix yerine Microsoft’un tercih edilmesiyle kısaltma MAMAA olarak değişti.

2023 yılında Nvidia vitesi açtı ve Tesla büyük borsa endekslerine kabul edildi. Tüm bu hisselerin dahil edilmesinin ardından Muhteşem Yedili ortaya çıktı. Ancak şimdilerde Tesla’nın bu yedi hisse arasından atılmasından bahsediliyor.

Motley Fool haberine göre bu gruplandırmaların yalnızca belirli bir zamanda hangi hisselerin sıcak olduğunu gösterdiğini hatırlamak önemli. Örneğin Netflix Muhteşem Yedili’ye dahil olmasa da geçen yıl hisse fiyatını sessizce ikiye katladı.

FANG kurulduğunda, Microsoft zayıf büyüyen, durgun bir teknoloji şirketiydi. Bugünse, dünyanın en değerli şirketi ve yapay zeka ve bulut altyapısında lideri konumunda.

Habere göre, yatırımcıların kısa vadede piyasa duyarlılığını neyin yönlendirdiğini idrak etmesi ve bunu direkt bir yatırım tezi olarak düşünmemesi gerekiyor.

'Muhteşem Yedili' artık yekpare bir yapı değil

 

Jeremy Siegel: Tesla’nın gözden düşmesi borsa için iyiye işaret

 

Apple'da büyük kayıp

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)