E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Muhteşem Yedili olarak bilinen dev teknoloji hisselerinin yatırımcıların gözünde cazibesini yitirmeye başladığı görülüyor.
Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, ABD’li 7 dev teknoloji hissesini tanımlamak için kullanılan ‘Muhteşem Yedili’ terimi, eskidi kadar sık manşet olamıyor. Bu şirketlerden sadece ikisinin haber bültenlerinde kendine yer bulabildiği görülüyor.
Apple ve Alphabet
MarketWatch’tan Mark Hulbert’in haberine göre, gelecek haftalarda piyasa liderliği, bu yaza kadar piyasaya hakim olan Muhteşem Yedili hisselerinden daha da uzaklaşmaya devam edecek. Bu değişime işaret eden son verinin, performans denetim firmaları tarafından izlenen ve en iyi performans gösteren haber bültenlerinden en az ikisi tarafından şu anda satın alınması önerilen büyük sermayeli hisselerin bir listesinde yattığı gözleniyor. Yedi eski sözde ‘muhteşem’ hisseden sadece ikisinin bu listeye girdiği görülüyor: Apple ve Alphabet.
Toplamda, bu haber bültenlerinden en az ikisi tarafından şu anda satın alınması önerilen 61 hisse bulunuyor ve bu listede ‘Muhteşem Yedili’nin kalan beş dev şirketi yer almıyor: Amazon, Meta, Microsoft, Nvidia ve Tesla.
Yine de mevsimsel rüzgarlar büyük sermayeli hisse senetlerinin lehine
Büyük sermayeli hisse senetlerine odaklanılmasının nedeni, büyük sermayeli hisse senetlerinin küçük sermayeli Hisse senetlerine göre tarihsel olarak en avantajlı olduğu sezona giriliyor olması. Buna göre, hisse senetlerinin 1926 yılından bu yanaki performansları yansıtan verilerin küçük sermayeli hisse senetlerinin ortalama olarak Ocak ayında büyük sermayeli hisse senetlerini en fazla geride bıraktığını ve yıl ilerledikçe avantajlarının azaldığı görülüyor. Dördüncü çeyrekte, mevsimsel rüzgarlar küçük sermayeli hisse senetlerine göre büyük sermayeli hisse senetlerinin lehine esiyor.
Kennesaw Eyalet Üniversitesi'nde finans profesörü olan Lucy Ackert ve Western Ontario Üniversitesi'nde finans profesörü olan George Athanassakos'un yaptığı araştırmaya göre, bu örüntünün devam etmesini beklemek için teorik bir temel bulunuyor: İkili bu örüntüyü, kurumsal para yöneticilerinin faaliyet gösterdiği tazminat teşviklerine kadar takip ediyor. Bu örüntüyle ilgili orijinal çalışmasını 2003'te ortaya koyan ikili, üç yıl önce yaptıkları başka bir çalışmada ise örüntünün var olmaya devam ettiğini doğruladı.
Küçük ölçekli şirketlerden Ocak ayında yüksek performans
Tazminat teşvikleri bu etkiye gerçekten de sahip çünkü para yöneticilerini yıl sonu yaklaşımlarında portföylerini S&P 500 Endeksi’ne paralel ayarlamaya teşvik ediyor. Bu da, endekste yeterince temsil edilmeyen küçük sermayeli hisse senetlerini satıp, endekse hakim olan büyük sermayeli hisse senetlerini satın alacakları anlamına geliyor. Ocak ayı, bu teşviklerin küçük sermayeli şirketler lehine geri döndüğü ay olarak öne çıkıyor ve bu da küçük ölçekli Hisse senetlerinin en iyi ortalama getiriyi üretmesini sağlıyor.
Küçük ve büyük hisse senetlerinin performansındaki bu mevsimsel değişimin, göreceli getirilerindeki uzun vadeli eğilimlerden ayrı olduğunu unutmamak gerekiyor. Bilindiği üzere, son 10 yılda küçük sermayeli hisse senetleri büyük sermayeli şirketlerin alışılmadık derecede büyük miktarlarda gerisinde kaldı ve bu da bazı analistlerin gelecek yıllarda sarkacın küçük sermayeli şirketlerin lehine geri döneceğini tahmin etmesine yol açıyor.
Sarkaç küçük sermayeli şirketler lehine geri mi dönüyor?
Bu analistler haklı olma ihtimalleri de elbette bulunuyor ancak küçük ve büyük ölçekli hisse senetlerinin göreceli performansındaki yıllık mevsimsel döngü devam ederse, küçük sermayeli şirketlerin yeniden canlanacağına dair bir bahis oynamak için yıl başına kadar beklemek en makul seçenek gibi duruyor.
Şu anda en iyi performans gösteren ve en az iki bülten tarafından 'al' önerisi verilen 10 en büyük sermayeli hisse senedi ise şu şekilde sıralanıyor: Apple, Alphabet, JPMorgan, Exxon Mobil, Johnson & Johnson, Abbvie, Bank Amer, Abbott Labs, American Express ve Amgen.
Muhteşem Yedili hakimiyetini kaybediyor
Milyarder Paul Singer: Muhteşem Yedili balonlaştı
"Muhteşem 7'li"de satış baskısı! Piyasa değeri 700 milyar dolar geriledi
Küresel piyasalarda teknoloji hisselerindeki değer kaybı öne çıkıyor
Wall Street borsa rallisi için teknolojinin ötesine odaklandı
ARK Invest ‘ucuza’ teknoloji hissesi topluyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsagundem.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:02)