E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiOpsiyon piyasalar FED’e odaklandı: Faiz artışı ihtimali---

Opsiyon piyasalar FED’e odaklandı: Faiz artışı ihtimali

Opsiyon piyasalar FED’e odaklandı: Faiz artışı ihtimali
24 Nisan 2024 - 15:20 borsagundem.com

2024’e altı ila yedi faiz indirimi beklentisiyle başlayan vadeli piyasa yatırımcıları küresel enflasyondaki son yükseliş eğiliminin ardından faiz artışı ihtimalini tartışmaya başladı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını tekrar artırabileceğine dair beklentilerini yükseltti. Yılın başında düşünülmesi bile imkansız görülen bu tahmin, ABD ekonomik verilerinin beklentileri aşması ve FED üyelerinden gelen şahin açıklamalarla birlikte gittikçe güçleniyor.

Financial Times’ın haberine göre opsiyon piyasaları beşte bir ihtimalle FED’in politika faizlerini önümüzdeki on iki ay içerisinde yükselteceğini fiyatlıyor. Analistler beklentilerdeki bu değişimin fazlasıyla keskin olduğuna da dikkat çekiyor.

Faiz beklentilerindeki değişen tablo tahvil piyasalarını da vurdu. Fiyatlar ters yöne hareket ederken iki yıllık ABD Hazinesi getirileri de %5,01’le son beş ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Wall Street hisse senetlerinde ise pazartesi günkü yükselişe kadar son 18 ayın en sert düşüş serisi görüldü.

Trader’ların ana beklentisi bu yıl bir veya iki kez çeyrek puanlık faiz indirimi olacağı yönünde. Ancak ocak ayında vadeli piyasalar yıl boyunca gerçekleşecek altı ila yedi faiz indirimi ihtimalini fiyatlandırıyordu.

Son üç ayda ABD enflasyonunun beklentilerin üzerinde gelmesiyle opsiyon piyasalarındaki yatırımcılar faiz artışı ihtimalini ciddi olarak değerlendirmeye başladı. Eski ABD Hazine Bakanı Lawrence Summers da bu ayın başlarında yaptığı açıklamada FED’in bir sonraki hamlesinin faiz indirimi değil faiz artışı yönünde olabileceğini söyledi.

FT haberine göre bir dönem FED başkan yardımcılığı pozisyonunda da görev yapan, Pimco Ekonomi Danışmanı Richard Cladira “Bu noktada eğer veriler hayal kırıklığı yaratmaya devam ederse FED de faiz artışlarını yeniden düşünmek zorunda kalabilir” dedi. Clarida faiz artışlarının temel öngörüsü olmadığını ancak çekirdek enflasyonun %3’ün üzerine çıkması durumunda bu ihtimalin oluşacağını sözlerine ekledi.

Ekonomistler cuma günü açıklanacak FED’in favori enflasyon göstergesi olan çekirdek kişisel tüketim harcaması mart ayı verilerini merakla bekliyor. Tahminlerse göstergenin yıllık bazda %2,7’lik artışı göstereceği yönünde.

PGIM’in Sabit Gelir Yatırım Birimi Eş Başkanı Greg Peters, “Faiz artışı faktörünü dahil etmemizin tamamen uygun olduğunu düşünüyorum. Piyasa fiyatlaması konusunda bu yılın başlangıcına kıyasla aşırılıkların azaldığı bir dönemde olduğumuz için çok daha iyi hissediyorum” açıklamasında bulundu.

ABD Merkez Bankası olağanüstü bir biçimde yükselen enflasyonu kontrol altına almak için Mart 2022 ile Temmuz 2023 arasında agresif bir faiz artışı döngüsüne girmişti. FED yönetimi beş aylık süre içerisinde politika faizlerini sıfıra yakın seviyeden %5,25-%5,50 aralığına kadar taşımıştı.

Geçen hafta New York FED Başkanı John Williams, ABD ekonomisinin mevcut durumunda "faiz oranlarını düşürmek için aciliyet hissetmediği" söylemişti. Williams temel beklentileri bu olmasa da verilerin hedefe ulaşmak için daha yüksek faiz oranlarına ihtiyaç duyulduğunu göstermesi halinde bunu açık bir biçimde yapabileceklerini sözlerine eklemişti.

Columbia Threadneedle Investments’ın Faiz Stratejisti Ed Al-Hussainy'ye göre, opsiyon piyasalarının fiyatlandırması bu yıl yaklaşık yüzde 20'lik ihtimalle bir faiz artışı görüleceği olasılığını yansıtıyor. Al-Hussainy'nin analizi FED’in faizleri artırması durumunda ödeme yapan ve dolayısıyla Amerikan merkez bankası borçlanma maliyetlerini yakından takip eden bir para piyasası ölçütü, Teminatlı Gecelik Finansman Oranı, opsiyon varlıklarına dayanıyor.

Piper Sandler'ın Küresel Politika ve Varlık Tahsisi Başkanı Benson Durham, analizlerinin önümüzdeki 12 ay içinde politika faizlerinin yükselmesine neredeyse yüzde 25'lik bir ihtimal gösterdiğini açıkladı. Durham Barclays'ten alınan opsiyon verileriyle yapılan PGIM analizine göreyse aynı zaman diliminde faiz artışı olasılığının %29 olduğunu gösterdiğini söyledi.

2024’ün başında ise bu olasılık %10’un altındaydı.

Bununla birlikte, yatırımcılar faiz artışı olasılığına karşı korunmak veya bundan kâr elde etmek için opsiyonları kullanırken, faiz indirimi olasılığı da güçlü kalmaya devam ediyor.

Durham'a göre, opsiyon piyasası, FED’in önümüzdeki 12 ay içinde borçlanma maliyetlerini yüzde 2 puana kadar düşürülmesi veya sekiz faiz indirimi görülmesi ihtimalinin yaklaşık yüzde 20 olduğunu gösteriyor.

Durham, "Bir sürü belirsizlik var. Benim temel öngörümse son 18 aydır FED’in temel durumuna benziyor. Ancak belirli senaryolarda çok daha hızlı faiz indirimi yapabileceklerini de görebiliyorum. Ayrıca başka senaryolarda çeşitli nedenlerle faiz artışı yapabileceklerini de tahmin edebiliyorum" açıklamasında bulundu.

Mark Spitznagel: Fed’in olası faiz indirimi borsada çöküşün fitilini ateşler

 

Fed yetkilisi faiz indirimi beklemiyor

 

Euro için beklentiler karanlık: Dolarla pariteye düşecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hakukutiku25 Nisan 2024 00:04

    faiz artık 1-1,5 baz puan düşer diye düşünüyorum...  düşüş sonrası 1 aylık değerlendirmeye bırakılır ve tekrar artıp artırılmayacağına karar verebilirler ancak öncelikle piyasa analizi için faiz düşürebilirler yada umutlar bitsin diye sabit tutarlar ama artıracaklarını pek sanmıyorum bu kadar artış ve talep sonrası gibime geleyur bakalım  yarın ne çıkacak.. en önemli araç  mevcut dovizi artırıp sabit üründen elde edilecek ihracattan  kur farkı gereksiz geliri değil  üretimi çeşitlendirmeye çalışıp birden çok ürünü birden çok ülkeye kur farksız ihracat yapabilecek alt yapıyı oluşturup destekleyebilmektir. yıllardır kurulamadı bir tek Çin başarmak üzereydi oda sanki son anda başka ülkeye hindistana kaptırdı gibi söylentiler dolaşıy..yeni trend Hindistan gibi.  tahmindir, ekonomik ölçüt ve kesin bilgi değildir.  .ytd.