E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPahalı hisseler yatırımcının iştahını kesmedi---

Pahalı hisseler yatırımcının iştahını kesmedi

Pahalı hisseler yatırımcının iştahını kesmedi
03 Haziran 2024 - 11:28 borsagundem.com

Wall Street borsalarında hisse senetleri ortalamaların üzerinde fiyatlansa da yatırımcılar borsadan vazgeçmedi. Uzmanlara göre bu tablonun birkaç önemli sebebi bulunuyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Altı ay öncesine kadar ABD’de sıradan bir yatırımcı S&P 500 Endeksi’nin gelecekte ödeyeceği 1 dolarlık getiri için 5 dolar ödemeye istekliydi. Şimdiyse çok daha fazlasını ödemeye hazır görünüyor.

Barron’s’un haberine göre Amerikan borsalarında tam olarak bu gerçekleşiyor. Geçtiğimiz hafta itibariyle yatırımcılar S&P 500 Endeksi’nin gelecek yılın getiri öngörüsüne dayanarak 20,57 kat daha fazla ödeme yapıyor. Bu rakam ekim ayında ulaşılan en düşük seviyeden 3,4 puanlık bir artışa işaret ediyor. Fiyat kazanç oranlarında kısa süre içerisinde kaydedilen bu denli bir artış S&P 500 için oldukça nadir. Ünlü stratejist David Rosenberg böyle bir artışın 30 yılın sadece %5’inde gerçekleştiğine dikkat çekti.

Sağlam bir piyasa ortamında genellikle şirket karları ve hisse değerlemeleri birlikte hareket eder. Ancak 2024’te S&P 500’ün hisse başına 243,33 dolar getiri sağlayacağı tahmin ediliyor. Bu rakam ocak ayı başındaki tahminlerden yaklaşın yarım dolar daha fazla.

Peki yatırımcılar neden daha fazla para harcamaya hazır?

Bu yılın borsalarındaki bilmece de burada yatıyor. Hisse değerleri yaklaşık 25 senelik tarihsel ortalamaların ötesine geçti. Bazı yıldız stratejistler bu seviyedeki hisse fiyatlarının adil olmadığını savunuyor. Ancak yine de S&P 500 Endeksi için hedef fiyatlarını yükseltmeye devam ediyorlar. Diğer bir deyişle stratejistler yanılmak istemedikleri için büyüyen boğa piyasasına teslim oluyorlar.

Morgan Stanley Baş Stratejisti Mike Wilson S&P 500 için 12 aylık hedefini yakın zamanda 4.500’den 5.400 puana yükseltti. Wilson, “Dürüst olmak gerekirse geçen yıl boyunca kar-bilanço oranını tahmin etme yeteneğimiz zayıftı. Değerlemelerin çok yüksek olduğundan emin olsak da bu normalleşmenin zamanlamasını veya büyüklüğünü tahmin etme yeteneğimize çok daha az güveniyoruz” açıklamasında bulundu.

Yüksek hisse değerlemelerinin bir sebebi de likidite olabilir. Birçok göstergeye göre piyasaya yatırım yapabilecek çok fazla para var ve bu da hisse değerlerinin artmasına yardımcı oluyor. Para piyasası fonlarındaki bakiyeler nakit varlıkları hesaplamak için en iyi göstergelerden biridir. Söz konusu fonlarda tutulan varlıklar şubat ayında tarihinde ilk kez 6 trilyon doların üzerine çıktı. 29 Mayıs itibariyle son veriler hâlâ bu rakamın yukarısını işaret ediyordu.

ABD Hazinesi tahvilleri gibi kısa vadeli borçlara yapılan bu yatırım herhangi bir zamanda hisse senetlerinin satın alınması için kullanılabilir. Diğer likidite göstergeleri de sistemde sağlıklı bir para seviyesine işaret ediyor: Kurumların ABD Merkez Bankası’ndan getiri sağlamak için fazladan nakit varlıklarını park ettiği bir alan olan gecelik ters geri satın alma tesisi 440 milyar dolara ulaştı. Ekonomideki paranın göstergesi olan M2 para arzı ise şu anda 21 trilyon dolar seviyesinde seyrediyor.

Daha fazla paranın etrafta olması aynı zamanda yatırımcıların daha fazla risk alma yeteneğine sahip olduğunu gösterir. S&P 500 Endeksi’nin artan hisse fiyatların büyük oranda yatırımcıların yapay zeka etrafında oluşan iyimserliğinden ve teknoloji hisselerine ağırlık vermesinden kaynaklanıyor. Muhteşem Yedili hisseleri (Nvidia, Apple, Amazon, Microsoft, Alphabet, Tesla ve Meta) önümüzdeki 12 ay için 30,71 katın üzerinde öngörülen getirilerle işlem görüyor.

Dow Jones verilerine göre bu yedi hissenin birleşik F/K oranı ekim ayının en düşük seviyesinden 3,8 puan arttı ve 10 yıllık ortalamalarının üzerine çıktı. Diğer bir deyişle S&P 500 Endeksi’nin yüksek değerlemeleri büyük oranda teknoloji hisselerinden kaynaklanıyor.

Aynı durum S&P 500 Endeksi’nin eşit ağırlıklı versiyonunda da görülebiliyor. Endeksteki şirketlerin piyasa değerlerinden bağımsız olarak eşit konumlandırıldığı endeks önümüzdeki 12 ay için 16,31 getiri beklentisiyle işlem görüyor. Hisse değerlemeleri ekim ayındaki dip seviyesinden yükselse de 10 yıllık ortalamalarıyla eşleşiyor. Bu da şirketlerin önemli bir kısmının hisse senedi fiyatlarındaki normalleşmeyi işaret ediyor.

Fiyat momentumu da muhtemelen yatırımcıları piyasada kalmaya zorluyor. S&P 500 Endeksi yılın ilk yarısında 24 kez rekor kapanışa ulaştı. Satmak için istekli olan yatırımcıların az sayıda olması daha fazla kâr elde etmek isteyen yatırımcıları piyasaya çekebilir ve hisse fiyatların yükselmeye devam etmesini destekleyebilir.

Ancak bu coşku mantıkla uyumlu olmak zorunda da değil. Rosenberg bir dönem FED başkanlığı yapan Alan Greenspan’in 1996’da borsanın davranışlarını tanımlamak kullandığı açıklamaya dikkat çekiyor:

“Borsalar her zaman hayvani içgüdüler, duygular ve spekülasyonla ilgilidir ve hiçbir zaman ekonomik zeminle alakası yoktur. Size her zaman irrasyonalizmi gösterir.”

Barron’s’un haberine göre söz konusu açıklama hisse senetlerinin aşırı değerlendiğini söylemenin daha açık bir yolu. Zira ABD enflasyonu aşırı yükselirse veya rekor bilançolar paylaşan yapay zeka şirketleri kârlarıyla hayal kırıklığı yaratmaya başlarsa piyasalar aynı zamanda çökme riskiyle de karşı karşıya olabilir.

Haftanın starı ECB mi olacak?

 

Emtia piyasasında düşüş eğilimi hızlandı

 

Kashkari: Faiz uzun süre sabit kalmalı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)