E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaProfesyonel yatırımcılar Z kuşağına nasıl yenildi?---

Profesyonel yatırımcılar Z kuşağına nasıl yenildi?

Profesyonel yatırımcılar Z kuşağına nasıl yenildi?
13 Mayıs 2024 - 15:58 borsagundem.com

Kısıtlı yatırım bilgisine sahip Z kuşağı son iki yıldır borsada yatırım profesyonellerinden daha fazla kazanıyor. Aktif yatırımcılarınsa bu başarısızlıktan çıkarması gereken dersler var

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere'nin en büyük varlık yöneticilerinden birinde yatırım uzmanı olduğunuzu hayal edin. Bu işi 20 yıldır yapıyorsunuz, yüzlerce şirket ziyareti yaptınız ve binlerce brokerin çağrısını dinlediniz.

21 aylık yoğun bir eğitim süreci ve 115 bin sterlin harcayarak MBA yapmış olabilir veya profesyonel yeterlilik sertifikasyonu (CFA) için her seviyede 300 saatlik eğitim almış ve %40’lık geçerlilik sınırını aşmış olabilirsiniz. Ancak Bloomberg yazarı Merryn Somerset Webb’e göre bu unvanlardan hiçbirine sahip olmayan ve hatta fiyat-bilanço oranının nasıl çalıştığını bile zar zor anlayabilen 24 yaşında birisi sizden daha iyi performans gösteriyor olabilir.

İngiltere’deki fon yöneticilerinin büyük bir bölümünün başına gelen de bu oldu. 2024'ün ilk çeyreğinde, tahvil, hisse senedi ve nakit karışımı portföyler göz önüne alındığında perakende yatırımcılar için makul bir gösterge olan ‘Investment Association’ (IA) karma yatırımlar %40-85 sektörü %4,2 arttı. İngiltere’nin perakende yatırım platformlarından biri olan Interactive Investor’da 18 ila 24 yaşındaki bireylerin ortalama bir portföyü %5,1 değer kazandı.

İki veya üç yıl boyunca firmanın tüm müşterilerinin performansı gözden geçirildiğinde ise fon yöneticileri için daha karamsar bir tablo öne çıkıyor. Amatörlerin yatırım performansı sırasıyla %6,8 ve %12,8 oranında getiri sağlarken profesyonel yatırımcıların sağladığı getirilerse sırasıyla %5 ve %10,7 oranında.

Zaman aralığı genişletildiğinde ise profesyoneller için tablonun biraz daha toparlandığı görülüyor. Ocak 2020’den bu yana fon yöneticileri sınırlı da olsa amatörlerden daha iyi performans gösteriyor. (%18,7’ye karşı %18,4)

Ancak Webb’e göre bu tabloda tartışılması gereken birçok şey var. IA karma fonunun doğru bir karşılaştırma olup olmadığı, yatırım performansının uzun vadelere yayılıp yayılmadığı, profesyonel fon yöneticilerinin perakende yatırımcılarda olmayan harcamaları... Ancak çıplak rakamlara bakıldığında paranın denetimi için bir yatırım uzmanına ihtiyaç duyulduğunu söylemek zorlaşıyor. Üstelik Webb son birkaç yıldır çok ünlü yatırım fonlarının bile pasif yatırım fonlarını geçemediğine dikkat çekiyor.

Bu başarısızlık artık gözle görünür bir hal de almaya başladı. İlk bakışta küresel fon yönetimi sektörü iyi durumda gibi görünüyor olabilir. Boston Consulting Group’un (BCG) bir araştırmasına göre 2023’te yönetim altında olan varlıkların miktarı %12 artarak 120 trilyon dolara ulaştı.

Ancak Webb’e göre bu rakamlar altta yatan sorunları gölgeliyor: Aynı yıl, çoğu yatırım girişinin düşük masraflı pasif fonlara gitmesi nedeniyle maliyetler %4,3 ve gelirlerse sadece %0,2 arttı. Küresel fonların %70’i ABD’deki yerleşik fonların da çoğunluğu artık pasif fonlar tarafından yönetiliyor. Yatırımcıların ödemeye hazır olduğu ortalama ücretler de düşmeye devam ediyor. Yeni ürünlerin piyasaya sürülmesi girişimleri de başarısız oldu. Webb bu noktada ESG fonlarının pazarlanması sürecini hatırlatıyor. 2013 yılında başlatılan tüm yatırım fonlarının sadece %37'si 2023'te hala mevcuttu. Fonlardan elde edilen genel kârsa %8,1 oranında geriledi.

Birçok yatırım firması yönetim altındaki varlıkların artması sayesinde itici güç sağladı ve piyasalara giren paranın artması sayesinde kurtuldu. Ancak borsa yazarına göre piyasaların yükselmeye devam etmesini ummak başarılı bir iş modeli değil. İngiltere’deki fon yöneticileri içinse kesinlikle uygun bir plan değil.

Peki varlık yöneticileri ne yapmalı? BCG bu sorunun cevabının yapay zeka olması gerektiğini düşünüyor. Zira hiç kimse modern bir işletmenin yürütülmesi için bu yöntemi kullanmaktan şikayet etmeyecektir. Üstelik maliyet düşürmek de cabası.

Ancak Webb’e göre düşünülmesi gereken başka bir yöntem daha var: Yapay zekanın tam tersi olan gerçek aktif yatırım. Son on yıldır bu alandaki yatırımların sağladığı sonuçlar korkunç seviyedeydi. Fakat borsa yazarına göre aktif ve pasif yatırım arasındaki başarı oranı düşünülenden daha döngüsel:

Yatırım danışmanlığı firması Waverton Investment verilerine göre, 1960'ların ortaları ve 70'lerin sonlarında ve 2001'den 2011'e kadar olan uzun sürelerde pasif yatırımlar daha yüksek performans gösterdi. Ancak bu dönemlerde tıpkı bugün olduğu gibi hisse senetleri piyasalarında aşırı yoğunlaşmalar görüldü.

Webb ayrıca günümüzün aktif fonlarının ne kadar aktif olduğunu da tartışıyor. Waverton verilerinde dengeli aktif fonlar gözden geçirildi. Bu fonların birçoğu aktif yatırım vadederken aslında 10 binden fazla fonu dayanak olarak kullanıyor. Bu da onları etkin pasif yatırımlar haline getiriyor. Çoğu aktif fona bakıldığında en çok tercih ettikleri varlıkların endeks fonlarından çok da farklı olmadığı görülüyor. Çok fazla varlık tutmalarından dolayı tuttukları varlıklardan emin olmadıkları intibası da oluşuyor.

Perakende yatırımcılarınsa böyle bir sorunları yok. Sermayelerini korumak veya büyütmek için endeksleri umursamıyorlar. Webb fon yöneticilerinin de artık perakende yatırımcılar gibi düşünmesi gerektiğini belirtiyor: Gerçekten aktif olun ve bu şekilde reklamınızı yapın. Elbette borsa yazarının önerdiği yöntem ‘YOLO’ tipi perakende yatırımcı heveslerine kapılmak anlamını taşımıyor. (Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ‘Hayata bir kez gelirsin’ anlamına gelen ‘YOLO’ tabiri Z kuşağı yatırımcıları arasında yatırımlarda aşırı cesur davranmak gerektiği mesajını taşır.)

Webb perakende yatırımcı taktiklerinin fon yönetimi sektörüne kolayca aktarılamayacağını kabul ediyor. Ancak borsa yazarına göre, aktif yatırımcıların endeksleri terk etmesi, mutlak getirilere odaklanması ve gerçek başarı için başarısızlık riskinin alınması gerektiğini de kabul etmesi gerekiyor.

Borsada çöküş olasılığına karşı yatırımcılar nasıl bir yol izlemeli?

 

Borsa rallisi enflasyon tuzağına düşebilir

 

Altın rallisi devam edecek mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)