E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSouth Park’ta rastladıysanız o hisseden kaçın!---

South Park’ta rastladıysanız o hisseden kaçın!

South Park’ta rastladıysanız o hisseden kaçın!
30 Mayıs 2024 - 16:33 borsagundem.com

Veriler, ABD’nin popüler TV dizisi South Park’ta konu edilen bir şirket veya ürün için borsada işlerin kötüye gittiğini gösteriyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

South Park’ın uğursuzluğunun şimdi de zirvelerden seyreden zayıflama hisselerine dadandığı düşünülüyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, South Park'ın son şakası, Ozempic gibi gelişen zayıflama ilaçları pazarını hedefliyor ve bu özel etkinlik, animasyonlu komedide yer aldıktan kısa bir süre sonra önemli hisse senetlerinin satılması geleneğini devam ettirme tehlikesi taşıyor.

‘Obezite’nin sonu mu?

Insider’dan matthew Fox’un haberine göre, South Park’ın geçen hafta yayınlanan son bölümü “Obezitenin Sonu” (The End of Obesity), Eric Cartman'ın son derece popüler kilo verme ilaçlarını ele geçirmeye çalıştığı sırada Ozempic ve Mounjaro'nun artan popülaritesini ele alıyor. Ancak tarihsel veriler anlamlı bir gösterge ise, bu şakanın yatırımcıların üzerinde olumsuz etkisi olabileceği görülüyor.

Spectra Markets tarafından yapılan bir analiz, halka açık bir ABD şirketinin South Park'taki bir bölümde belirgin bir şekilde yer alması durumunda, bunun, ilgili şirketin hisse senedi için kısa vadeli bir zirveye işaret etme eğiliminde olduğunu ortaya koyuyor.

Yüksek popülerlik

Spectra Markets Başkanı Brent Donnelly, “South Park'ta göründükten bir yıl sonra, ilgili hisse senedinin değeri S&P 500'ün ortalama yüzde 7 oranında altında performans gösteriyor” diyor. Bu verinin altında yatan düşünce ise, söz konusu hisse senedinin, muhalif bir dergi kapağı göstergesine benzer şekilde, South Park'ta konu edilerek öne çıktığında muhtemelen en yüksek popülerliğe ulaştığı yönünde.

Donnelly, “South Park'ın kültürel ruhu yakalama konusunda 20 yılı aşkın bir geçmişi var ve South Park'ta hicvedilen herhangi bir şeyin fiyatlandırılmadığını iddia etmek imkansız. Tanım gereği, öne çıkan her şey iyi bilinmektedir ve muazzam bir üstün performansın ardından ortalamaya geri dönme riskiyle karşı karşıyadır” şeklinde konuşuyor.

Novo Nordisk ve Eli Lilly

Novo Nordisk ve Eli Lilly'nin hisseleri, yatırımcıların GLP-1 kilo verme ilaçlarının 100 milyar dolarlık potansiyelini değerlendirmesiyle son birkaç yılda büyük bir performans sergiledi. 2023 yılının başından bu yana Eli Lilly ve Novo Nordisk hisseleri sırasıyla yüzde 121 ve yüzde 97 oranında artış göstererek S&P 500'ün aynı dönemdeki yüzde 40'lık kazancını oldukça geride bıraktı.

Daha önce South Park'ta yer alan ve ertesi yıl borsada düşük performans gören diğer şirketler arasında cannabis şirketleri MedMen ve Tilray, sosyal medya devleri Twitter ve Meta ve tüketici şirketleri Starbucks ve Walmart da yer alıyor. Ancak South Park'ta yer verilen her şirketin hisse senetleri aynı kaderi paylaşmıyor. Microsoft, Yelp ve Netflix’in bu eğilimi bozduğu görülüyor.

Her iki durumda da çalışma, bir şirket South Park'ta yer aldığında, potansiyel yükselişin tamamının kısa vadede hisse senedinde fiyatlanmış olma ihtimalinin yüksek olduğunu ve yatırımcıların, göreceli olarak potansiyel düşük performansa şaşırmaması gerektiği belirtiliyor. Donnelly, sözlerini “GLP-1 sepetini hafifletmek için hiç de kötü bir zaman değil. Her şey fiyatlandırıldı” şeklinde tamamlıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)