E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaStagflasyon borsaları nasıl etkiler?---

Stagflasyon borsaları nasıl etkiler?

Stagflasyon borsaları nasıl etkiler?
14 Mayıs 2024 - 13:01 borsagundem.com

ABD’de uzmanlar ekonomiye dair öngörülerinde Goldilocks senaryosundan uzaklaşırken 'stagflasyon' anlatısına giderek daha çok başvuruyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisinin stagflasyona doğru gittiği düşüncesi giderek daha fazla dillendiriliyor. Peki bu, hisse senedi piyasaları için ne anlama geliyor?

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de ekonominin 1970’ler tarzı bir stagflasyona sürüklendiği düşünülüyor ve bunun borsalar üzerindeki olası etkisi tartışılıyor.

Borsada yüzde 20’lik düşüş

MarketWatch’tan Isabel Wang’ın haberine göre, Sevens Report Research, küçük bir stagflasyon krizinin S&P 500'de yüzde 10 ila yüzde 20'lik bir düşüşe neden olabileceğini öne sürüyor.

Sevens Report Research'e göre, ABD ekonomisi, soğuyan ekonomi ve yapışkan enflasyonun ortasında 1970'ler tarzı bir stagflasyona doğru gidiyor olabilir ve bu, hisse senetlerinde çift haneli bir düşüşe yol açabilir.

Sevens Report Research'ün kurucusu Tom Essaye, paylaştığı notta, “Stagflasyonun 1970'lerde olduğu kadar kötü olması gerekmiyor ancak kazancın 21 katının üzerinde işlem gören bir borsa için gerçek şu ki, küçük bir stagflasyon krizi bile borsada yüzde 10 ila yüzde 20 oranında bir düşüşle sonuçlanacaktır” diyor.

Stagflasyon riski küçümsenmemeli

Stagflasyon, 1970'lerin çoğunda ABD ekonomisini yaralayan yüksek enflasyonla birlikte yavaşlayan ekonomik büyümeyi ifade ediyor. Borsa yatırımcıları, Mart ayı tüketici fiyatları endeksi raporunun beklenenden daha sıcak gelmesinden bu yana ekonominin benzer bir ikileme girebileceğinden endişe duyuyor.

Bazı iktisatçılar stagflasyon fikrini küçümsüyor. Bunların başında, merkez bankasının Nisan politika toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, enflasyon inatla yüksek kalsa ve büyümenin yavaşladığına dair bazı işaretler ortaya çıkmaya başlasa bile ekonomide herhangi bir stagflasyon belirtisi olmadığını söyleyen Fed Başkanı Jerome Powell geliyor.

Essaye, “Elbette bu dönem, GSYİH büyümesinin sabit veya negatif olduğu ve TÜFE'nin yüzde 10'un üzerinde seyrettiği 1970'lerle karşılaştırıldığında, Powell, stagflasyonun olmadığı konusunda kesinlikle haklı. Ancak işler 1970'lerdeki kadar kötü olmadığı için stagflasyondan bahsetmenin yersiz olduğunu söylemenin biraz ‘küçümseyici’ olduğunu da söylemem gerekiyor” diyor.

Essaye, “Mutlak anlamda ekonomik büyüme stagflasyona işaret edecek seviyelerde değil ancak veriler ekonomik ivmenin yavaşladığı konusunda daha kesin hale geliyor. Henüz durgunluk olmasa da veriler, bunun gerçekleşme olasılığının son bir buçuk yılda herhangi bir zamanda olduğundan daha yüksek olduğunu gösteriyor” şeklinde konuşuyor.

Ekonomik veriler ve enflasyonda sıçrama

ISM İmalat PMI'sı önceki ay kısa bir süre genişledikten sonra Nisan ayında 50'nin altına düşerken, Hizmetler PMI’sı ise geçen ay Aralık 2022'den bu yana ilk kez daraldı. 50'nin altındaki herhangi bir sayı, küçülen bir ekonomiyi yansıtıyor.

Ticari yatırımların bir göstergesi olan ve ABD'de üretilen dayanıklı tüketim malları siparişleri ise Mart ayında arttı ancak ulaştırma sektörünün dışında siparişler imalat zayıflığının devam ettiğinin bir işareti olarak neredeyse hiç yükselmedi.

İşsizlik oranı Nisan ayında yüzde 4'ün altında kaldı ancak yine de önceki aya kıyasla beklenmedik bir şekilde yükseldi. Bu da iş gücü piyasasında bir miktar soğumanın devam ettiğini gösteriyor.

Bu arada Essaye, tüketici fiyatlarının, Yom Kippur Savaşı'nda İsrail’in, ABD'nin desteği sonrasında Arap petrol ambargosunun körüklediği petrol fiyatlarındaki yükselişin ardından enflasyonun çift haneli rakamlara çıktığı 1970'lerdeki gibi stagflasyonun tekrarına işaret edecek seviyelerde olmadığını söylüyor.

Borsa için ciddi sorun

Bununla birlikte, enflasyonun düşüş ivmesinin sona erdiğinin açık olduğunu ve bu noktada ‘sıçramaya çalışıyor’ gibi göründüğünü belirten Essaye, “Kazancın 21 kat üzerinde fiyatlanan ve bunu haklı çıkarmak için daha düşük 10 yıllık Hazine getirilerine güvenen bir borsa için enflasyon ölçümlerindeki bu sıçrama, ciddi bir sorundur” diyor.

S&P 500 Endeksi’nin ileriye dönük 12 aylık fiyat-kazanç oranı Pazartesi öğleden sonra itibarıyla 21,5'ti. FactSet verilerine göre, büyük ölçekli gösterge endeksi bu yıl yaklaşık yüzde 10 oranında arttı.

Essaye, “Hisse senetlerinde bir düzeltmeye neden olmak için 1970'ler tarzı stagflasyona ihtiyacımız yok; yalnızca verilerin mevcut yönde ilerlemeye devam etmesi bunun için yeterli çünkü verilerdeki stagflasyonist sürüklenme, hisse senedi ve tahvil sahibi olan herkes için kesinlikle bir endişe kaynağıdır ve bu, farkında olunması gereken kritik bir farktır” diye yazıyor.

FED kararlarına uzman yorumu: Stagflasyon hayaleti geri döndü

 

JPMorgan: Borsadaki yükseliş stagflasyon riskini kamufle ediyor

 

ABD’de stagflasyon korkusu yeniden canlanıyor

 

Dev ABD bankasından 'stagflasyon' uyarısı

 

JPMorgan: Yatırımcılar, 70’ler tarzı bir stagflasyona hazırlıklı olmalı

 

Stifel: Fed’in yüzde 2'lik enflasyon hedefi boş bir hayal

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)