E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaStifel: Fed’in yüzde 2'lik enflasyon hedefi boş bir hayal---

Stifel: Fed’in yüzde 2'lik enflasyon hedefi boş bir hayal

Stifel: Fed’in yüzde 2'lik enflasyon hedefi boş bir hayal
14 Mayıs 2024 - 11:28 borsagundem.com

Uzmanlar, Fed’in yüzde 2’lik enflasyon hedefinin gerçekçi olmadığını öne sürüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de piyasalar enflasyon verisine odaklandı; uzmanlar ise verilerin beklentilerin üzerinde geleceğini ve bunun, Fed’in yüzde 2’lik enflasyon hedefine darbe vuracağı görüşünde.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Stifel'den Barry Bannister, Fed'in yüzde 2'lik enflasyon hedefinin ‘boş bir hayal' olduğu ve hisse senetlerinin yüzde 10’luk bir geri çekilme yaşayacağı konusunda yatırımcıları uyarıyor.

Boş bir hayal

Fortune’dan Will Daniel’ın haberine göre, Fed, iki yılı aşkın bir süredir enflasyonla mücadele ediyor, ekonomiyi soğutma umuduyla faiz oranlarını yükseltiyor ve piyasalardan likidite çekiyor. Wall Street'in bu politikaların bir durgunluğa yol açacağı korkusuna rağmen, ABD ekonomisi son birkaç yılda oldukça dirençli olduğunu kanıtlamayı sürdürüyor.

Tüketici harcamaları rutin olarak beklentileri aşıyor; işsizlik oranı geçen Ağustos ayından bu yana yüzde 3,7 ila yüzde 3,9 arasında sınırlı bir aralıkta seyrediyor ve GSYİH büyümesi ilk çeyrekte yavaşlasa da sağlıklı bir şekilde yüzde 1,6 oranında gerçekleşti. Ancak kısmen ekonominin Fed'in şahin politikalarına karşı direnci nedeniyle enflasyon, Fed Başkanı Jerome Powell'ın başına bela olmaya devam ediyor.

Fed'in en sevdiği enflasyon göstergesi, yani daha değişken gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan temel kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi, bir önceki yılın Mart ayına göre yüzde 2,8 oranında arttı. Bu, Mart 2022'deki yüzde 5,3'lük zirveden düşük olsa da hâlâ Fed'in yüzde 2 hedefinin oldukça üzerinde. Yatırım bankası Stifel'in baş sermaye stratejisti Barry Bannister, Fed yetkililerinin bu göstergeyi yüzde 2'ye düşürme hedefinin, uzun süredir tahmin edilen faiz oranı indirimleri önemli ölçüde geri itilmedikçe gerçekçi olmadığını söylüyor.

Bannister, “Fed'in aradığı yüzde 2'lik çekirdek PCE enflasyonunun sürdürülmesi boş bir hayal. Fed’in faiz indirimlerinin daha da geriye itilmesini ve bunun hisse senetlerinde çeyrek ortası düzeltmeye neden olmasını bekliyoruz” diye yazıyor.

Wall Street emektarının görüşüne göre, bu yüksek faiz oranı ortamı, borsanın S&P 500'ün üçüncü çeyreğin sonunda yaklaşık yüzde 10 oranında düşerek 4.750 puana gerileyeceği acı verici bir düzeltmeye doğru gittiği anlamına geliyor.

Enflasyonu düşüren ‘mini resesyon’du

Bannister'ın argümanının anahtarı, ekonominin Ocak 2022 ile 2023 yazı arasında halihazırda bir ‘sözde durgunluk’ yaşadığına ve bunun enflasyonun Haziran 2022'de son 40 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 9'dan düşürülmesine yardımcı olduğuna olan inancında yatıyor.

Bannister paylaştığı notta, ekonominin bu zorlu döneminde iş gücü talebinde bir düşüş, üretkenlikte hızlı bir düşüş ve ekonominin kilit sektörü olan imalat sektörü için ISM Satın Alma Yöneticileri Endeksi'nde (PMI) doğrudan bir düşüş yaşandığını açıklıyor. Bu, çoğu iktisatçı tarafından tam anlamıyla bir durgunluk olarak nitelendirilmek için yeterli olmasa da Bannister'ın görüşüne göre bu, gözden kaçan küçük bir durgunluk biçimi niteliği taşıyordu ve Bannister, son birkaç yılda enflasyondaki düşüşe asıl neden olan şeyin Fed'in faiz artırımları değil, bu ekonomik soğuma dönemi olduğunu öne sürüyor.

Bannister, “2022’nin ilk çeyreği ile 2023’ün ikinci çeyreği arasındaki yaklaşık 5 çeyrek bir ‘sözde durgunluk’tu ve Fed zaten beklediğimiz tüm normal durgunluk sonrası enflasyon düşüşünü hasat etti” diye yazıyor.

Şimdi Bannister, üretkenliğin ve imalat sektörünün 2024'te toparlanmasını, bunun da arz kısıtlılığı devam eden iş gücü piyasasında ücret artışlarına yol açmasını bekliyor ve ‘üretkenliğin ekonomik durgunluklardan sonra, artan üretim çalışma saatlerinin gerisinde kaldığı için her zaman arttığını’ belirtiyor. Stifel'in 2024 yılı görünümünde, üretimin yapay zekanın yükselişinden ve ABD'yi kendi kendine güvenme ve kritik endüstrilerin korunmasına daha fazla ihtiyaç duyma durumuna bırakacak jeopolitik gerilimlerden yararlanacağını savunuyor. Banka, “Başkan Biden'ın CHIPS Yasası ile Altyapı Yasası, hükümetin uluslararası rekabeti engellemek için yurt içinde üretimi nasıl desteklediğinin iki örneğidir” diye yazıyor.

Stifel'in görüşüne göre, artan ücretlerle birlikte tüm bunlar, çekirdek PCE enflasyonunu 2025'in başlarında yüzde 3'ün üzerine çıkarabilir.

Ekonomiye güven azalıyor

İnatçı enflasyonu ve artan faiz oranlarını öngören ve bunun sonucunda tedirgin hisseden tek kişi Bannister değil. Michigan Üniversitesi Duyarlılık Endeksi, Nisan'daki 77,2 seviyesinden Mayıs'ta 67,4 seviyesine düşerek Amerikalıların ekonomiye ilişkin görüşlerinin altı ayın en düşük seviyesine gerilediğini kanıtlıyor. 1 yıllık enflasyon beklentilerinin yüzde 3,2'den yüzde 3,5'e yükselmesi de artan tüketici fiyatlarının ve bunu takip edebilecek faiz artışlarının Wall Street için endişe verici olduğunu gösteriyor.

Michigan Üniversitesi'nin tüketici direktörü Joanne Hsu, “Tüketiciler son birkaç aydır yargılarını saklı tutuyordu ancak artık olumsuz gelişmeleri birçok boyutta algılıyorlar. Enflasyonun, işsizliğin ve faiz oranlarının önümüzdeki yıl olumsuz yönde ilerleyebileceğine dair endişelerini dile getiriyorlar” diyor.

Borsa rallisi enflasyon tuzağına düşebilir

 

Küresel piyasalar ABD enflasyonuna odaklandı!

 

Fed yetkilisinden 'faiz artırım' mesajı

 

FED’in faiz indirimi eylüle veya aralıkta

 

Yatırımcılara uyarı: FED dostunuz değil

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)