E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Tarımda "planlı üretimi destekleyen" yeni üretim modeli uygulamaya konuldu. 2025- 2027 yıllarında yapılacak bitkisel üretim desteklerine ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı.
Tarımsal üretimde yeni dönem başladı. Yeni modelle çiftçiler planlı üretime yönlendirilecek, üretime karar vermeden önce ne kadar destek alacağını bilecek.
2025- 2027 yıllarında yapılacak bitkisel üretim desteklerine ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı. İlk defa bitkisel üretim destekleri 3 yıllık açıklandı.
Buna göre, aspir , mercimek, mısır, nohut, patates, soğan ve birinci grup yem bitkisi için dekar başına 244 lira lira destek verilecek.
Aralarında Amasya, Bingöl, Bitlis ve Çorum'un da bulunduğu 10 ilde yem bitkisi üreten çiftçilere yüzde 50 ilave planlı üretim desteği sağlanacak. Organik arıcılık yapan yetiştiricilere de kovan başına 244 lira ödeme yapılacak.
STRATEJİK ÜRÜNLERE EK DESTEK
Çiftçiler ürünlerinin depolanması için de devlet desteği alacak. Depolarda muhafaza için Ticaret Bakanlığı'nın belirlediği kira ücret tarifesinin yüzde 75'i oranında destek verilecek.
Desteklerden Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı tüm üreticiler faydalanabilecek. Stratejik ürünlere ilave destek verilecek. Milli tohumla üretim yapanlar ek destek de alacak.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da yeni modele ilişkin sosyal medya üzerinden paylaşım yaparak, 2025- 2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Kararın Resmi Gazete’de yayımlandığını bildirdi.
Bakan Yumaklı, "Kararla birlikte, hayvancılık ve su ürünlerinde olduğu gibi, bitkisel üretimde de artık üretim planlamasının en önemli ayağını uygulamaya almış oluyoruz" dedi.
BAKAN YUMAKLI'DAN ÖNE ÇIKAN MADDELER
"İlk defa bitkisel üretim destekleri 3 yıllık açıklandı. İlk defa destek ödemeleri üretim döneminden önce açıklandı. Destek kalemlerinde sadeleştirmeye gidildi. Bitkisel üretim yapan ÇKS’ye kayıtlı tüm üreticiler destek alacak. Üretim planlaması kapsamındaki stratejik ürünlere ilave destek verilecek.
Su kısıtı olan havzalarda münavebeye uygun üretime ilave destek sağlanacak. Kamu kuruluşları tarafından ıslah edilen milli tohumla üretim yapan ilave destek alacak. Destek tutarları girdi maliyetlerindeki değişikliklere göre her yıl güncellenecek."
Karala birlikte çiftçilerin üretime karar vermeden önce, hangi havzada, hangi ürüne, ne kadar destek alacağını bileceğine değinen Yumaklı, "Böylece çiftçilerimizi planlı üretime yönlendirecek ve plansız üretimin getirdiği bir takım olumsuzlukların da önüne geçmiş olacağız. 2024- 2025 üretim sezonuyla başlayan 3 Yıllık Bitkisel Üretim Planlaması ve 2025- 2026- 2027 üretim yıllarını kapsayan desteklerimiz çiftçilerimize ve üreticilerimize hayırlı olsun" ifadelerini kullandı.
Devlet işlenmeyen tarım arazilerini sezonluk kiraya verecek
Tarım üretici enflasyonu aylık azaldı, yıllık arttı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
22 yıl sonra tarımda planlama yapmak akıllarına geldi. Helal olsun.
borsagundem.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:02)