E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
The National Interest dergisinin yeni sayısında Türkiye'nin F-35 savaş uçağı programına yeniden dahil edilmesinin 'asla gerçekleşmeyeceği' yönünde analiz haber yayımlandı.
ABD eski Başkanı Richard Nixon tarafından 1994 yılında Nixon Barış ve Özgürlük Merkezi adıyla kurulan düşünce kuruluşuna ait The National Interest dergisi yeni sayısında, Türkiye'nin F-35 savaş uçağı serüvenini ele aldı. Haber analiz şeklinde yayımlanan yazıda, Türkiye'nin özellikle, Rusya'nın S-400 hava savunma sistemini benimsemesi nedeniyle F-35 programına yeniden katılma şansının olmadığı aktarıldı. Haberde dikkat çeken başlıklar ise şöyle aktarıldı:
S-400'lerin Ukrayna'ya verilmesi önerildi
Rus yapımı S-400 Triumf hava savunma sistemini benimsediği için programdan çıkarılan Türkiye'nin F-35 Müşterek Taarruz Uçağı programına geri dönmek için çeşitli seçenekleri araştırdığına dair haberler gelmeye devam ediyor. Washington ve NATO liderleri iki sistemin uyumlu olmadığı ve Lockheed Martin F-35 Lightning II'yi riske atacağı konusunda uyarıda bulundu.
Bu ayın başlarında eski bir Türk bakandan S-400'lerin Hindistan ya da Pakistan'a satılması yönünde çağrılar gelmiş, daha önce de Ankara'nın bu sistemleri Ukrayna'ya vermesi önerilmişti.
Görünen o ki Türkiye hava savunma sistemlerini elinde tutmayı ve kelimenin tam anlamıyla bekletmeyi düşünüyor! S-400'ler NATO üyesinin cephaneliğinde kalmaya devam edecek ancak aktif hale getirilmeyecek. Ankara'daki milletvekilleri “Onları paketleyelim, siz [ABD] denetleyin” önerisinde bulundu.
Pakistan ve F-16'lar
Amerika Birleşik Devletleri geçmişte de benzer bir sorunla uğraşmış, özellikle Pakistan'ın F-16 Fighting Falcon'u kabul etmesiyle Washington İslamabad ile Pakistan Hava Kuvvetleri'nin bu uçakları nasıl kullandığını denetleyecek bir anlaşmaya varmıştı.
“ABD, Pakistan'a gelişmiş F-16'ların satışını ve eski modellerin yenilenmesini onayladığında, programın daha önce görülmemiş düzeyde denetlenmesinde de ısrar etti. Washington, ihraç ettiği teknolojiyi korumak için İslamabad'ın gelişmiş F-16'ların konuşlandırılacağı Şahbaz ve Mushaf hava üslerinde bir ABD teknik güvenlik ekibinin konuşlandırılmasını kabul etmesini ve bunun için ödeme yapmasını şart koştu.” War on the Rocks 2020'de Türkiye'nin F-35 programına nasıl yeniden girebileceğine ilişkin analizinde bu ifadelere yer vermişti.
Ankara da benzer bir anlaşmaya tabi tutulabilir, ancak Bloomberg'in Şubat ayında bildirdiği gibi, Türkiye kısmen kendi beşinci nesil hayalet savaş uçağını geliştirmeye çalıştığı için F-35'lere geri dönmek yerine S-400'lerini elinde tutmayı tercih ettiğini gösterdi.
S-400'den daha fazlası
Rus yapımı S-400 Triumf, ABD için sadece bir endişe kaynağı. Türkiye'nin halen Çin yapımı 5G ağını kuruyor olması, F-35 için ciddi bir engel olarak görülüyor. Çünkü ABD yönetimi F-35'lerin yazılımlarının bir casusluk yöntemiyle çalınabileceğine dikkat çekiyor.
Asla 'asla' deme, ama Türkiye F-35'i asla alamayacak
Türkiye F-35 programına geri dönmenin bir yolunu bulmaya devam edecek gibi görünse de, bu neredeyse kesinlikle gerçekleşmeyecek. Ankara S-400 Triumf'u elinde tutmaya kararlı görünüyor ve sistemin devre dışı kalması Washington ya da NATO'yu tatmin etmeye yetmeyecektir.
Ankara bunu düşünse bile Rusya Türkiye'nin S-400'ü satmasına izin vermeyebilir. Moskova'nın böyle bir anlaşmadan kazanacağı hiçbir şey yok ve Kremlin, Türkiye'nin hava savunma sistemini benimsemesinin yol açtığı çatlaklardan hoşlanıyor olabilir.
Buna bir de 5G ağı, Türkiye'nin bölgesel rakibi (ve NATO üyesi) Yunanistan'la olan sallantılı ilişkisi ve son olarak Ankara'nın Moskova'yla olan bağları eklendiğinde Türk pilotların F-35'in kokpitinde olacağına inanmak için çok az neden var.
Türkiye S-400'leri nereye konuşlandıracak?
ABD: S-400 meselesini çözersek, Türkiye F-35 ailesine dönebilir
F-35 savaş uçaklarına ilişkin güvenlik endişesi
ABD'den F-35 açıklaması: Türkiye'nin programa dönüşü görüşüldü
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bir tehdit ancak bu kadar ülkenin hayrına olabilir. Keşke f-16 ları da vermeseniz de ülkedeki insanlarda bir daha kimseye güvenemeyeceğini anlasa.
çokta fifi amerikan piijjji sözde müttefik özde düşman bizde rusyadan çinden tedarik ederiz,git bo.unla oyna o zaman
ABD aslında bizim başdüşmanımız olup, yıllarca ülkemizdeki tüm askeri darbeleri, finansal krizleri siyasi krizleri her türlü pisliği yapan ve yüzyıldır binlerce şehizlerimizi yapan ve yaptırandır.Bence iyi olmuş KAAN ve arkasından zamanla bir üst versiyonun yapmamaz ve bunun ardından olmaz ise olmaz uzun menzilli Balistik Nükleer silahlarıda yapmalıyız.
ABD neden güvenilmez bir ülke,hani İsveç Natoya kabul edilince f 16'ları verecekti?
Abd ye evet demeden olmaz diyorlar :D :D
Vardır bir formülü..bulunur akıl her derdi çözer..ilerde siz şu f 35 alın demeyinde..belki hiç ihtiyaç kalmaz işallah..yoksa sizden mal alınmauacağını günya alem bilir..siz ahlaksızlığın kitabını yazmıiş bir ülkesiniz..komünistlwr çok haklıymış..gerçi oda sömürü düzeni..her şey kendimizde..ona göre çalışın..
borsagundem.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:04)