E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıÜFE verileri “sıcak” yerine “karışık” ---

ÜFE verileri “sıcak” yerine “karışık”

ÜFE verileri “sıcak” yerine “karışık”
15 Mayıs 2024 - 08:36 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

ABD’de üretici fiyatları nisan ayında hizmet ve mal maliyetlerindeki güçlü artışların etkisiyle ki nihai talep için üretici fiyat endeksinin Mart ayında aşağı yönlü revize edilen %0,1 oranında düştükten sonra geçen ay %0,5 arttığını gördük ; bu da enflasyonun ikinci çeyreğin başında yüksek seyrini sürdürdüğünü gösteriyor. Bu da Fed’in Eylül ayında ilk faiz indirimini yapacağı yönündeki tahminleri ki ÜFE öncesi Eylül ayında faiz indirimi ihtimali %64 dü veri sonrası %60’a geriledi. Amsterdam’daki bir bankacılık etkinliğinde konuşan Fed Başkanı  Powell , önceki verilerin daha düşük revize edilmesi nedeniyle ÜFE verilerini “sıcak” yerine “karışık” olarak nitelendirdi.

Avrupa tarafına baktığımızda , ZEW ekonomik araştırma enstitüsü dün yaptığı açıklamada, Alman yatırımcı moralinin Mayıs ayında beklenenden fazla iyileşerek Rusya’nın Ukrayna’yı işgal ettiği Şubat 2022’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştığını söyledi. Burada ki ana etmen ,Alman ekonomisinin 2024 yılının ilk çeyreğinde beklenenden daha güçlü büyümesinin ardından , hem mevcut duruma ilişkin değerlendirmeler hem de ekonomik beklentiler daha olumlu hale gelmesi oldu. Artan iyimserlik, özellikle yurt içi tüketime ve bunu inşaat ve makine sektörlerine yönelik beklentilerdeki keskin artışa yansıtıyor.

Nasdaq dün rekor bir kapanış gerçekleştirdi,  S&P 500 ve Dow endeksleri Powell’ın, yatırımcılara merkez bankasının bir sonraki faiz oranı hamlesinin faiz artırımı olmayacağına dair güvence veren yorumlarının da desteğiyle yükseldi.

Çin merkez bankası, piyasa beklentileri doğrultusunda, bugün  vadesi dolan orta vadeli borç verme olanağı (MLF) kredilerini yenilerken temel politika faiz oranını değiştirmedi. Çin Halk Bankası (PBOC),  125 milyar yuan (17,28 milyar dolar) tutarındaki bir yıllık MLF kredi oranını önceki operasyona göre %2,50 seviyesinde sabit tuttuğunu söyledi.

Bu sabah Asya borsaları yükselirken, yatırımcıların karışık ABD üretici fiyat verilerine ağırlık vermesi ve günün ilerleyen saatlerinde Fed’in kısa vadeli politikasını etkilemesi muhtemel ABD TÜFE raporuna hazırlanmasıyla dolar düşüşte.

ABD  TÜFE’nin önceki aydaki %0,4’lük büyümeden Nisan ayında aylık %0,3 arttığını göstermesi bekleniyor. TÜFE raporu öncesinde pozisyon almakta tereddüt eden piyasalarda dolar endekisinin 105,01 seviyelerinde kalması,  euro’nun bir ayın zirvesine yaklaşmasına  ve 1,08’den işlem görmesine yardımcı oldu.

MSCI’nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi %0,38   ve  Japonya Nikkei %0,58 pozitif seyirdeler. Emtialarda, büyük yangınların Kanada’nın petrol kuyumlarını tehdit etmesi ve piyasanın ABD ham petrol ve benzin stoklarının günün ilerleyen saatlerinde düşüş göstermesini beklemesi nedeniyle petrol fiyatları hafif yükseldi. ABD ham petrolü %0,4 artışla varil başına 82,71 dolardan, Brent ise %0,5 artışla varil başına 78,39 dolardan işlem görmekte.

Bu arada piyasaların radarında olan bir diğer gelişmede yarınki  Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Pekin ziyaretinde. Putin’in ABD’den gelen baskılara meydan okuyarak ikilinin övülen “sınırsız” ortaklığını vurgulaması , askeri endüstrilere yardımcı olacak makineler ve kimyasallardan daha indirimli petrol ve gaz alımlarına kadar Rusya’nın savaş ekonomisine daha fazla destek vermesi için Xi’ye baskı yapmasını bekleniyor. Putin’in ziyareti i, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in geçtiğimiz ay Pekin’e yaptığı ve kısmen Çin’in üst düzey diplomatı Wang Yi’yi Rusya’ya yönelik askeri desteğin derinleşmesi konusunda uyarmasının ardından geldi.

Fed Başkanı Powell'dan 'enflasyon' mesajı

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)