E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÜnlü yatırımcı Munger'den 14 yatırım öğütü---

Ünlü yatırımcı Munger'den 14 yatırım öğütü

Ünlü yatırımcı Munger'den 14 yatırım öğütü
13 Mayıs 2024 - 08:08 borsagundem.com

99 yaşında hayata gözlerini yuman Charlie Munger genç yatırımcılara verdiği tavsiyelerle de tanınıyordu. İşte ünlü yatırımcıdan birçok yatırımcının geleceğine ışık tutacak 14 ölümsüz tavsiye...

Ünlü yatırımcı Warren Buffett’ın sağ kolu, Charlie Munger 99 yaşında hayatını kaybetti. Efsanevi bir yatırımcı olarak bilinen Munger, kıvrak zekası, mizahı ve iş dünyasına olan benzersiz yaklaşımıyla tanınıyordu. 1975’ten bu yana Buffett ile çalışan Munger, yatırım firması Berkshire Hathaway’in başkan yardımcısıydı.

Munger ve Buffett ikilisi Berkshire'ı küçük bir tekstil firmasından, Munger'in vefatı sırasında yaklaşık 780 milyar dolarlık piyasa değerine ulaşan bir holdinge dönüştürmüştü. Ünlü yatırımcı Buffett, ucuz hisse senetleri seçme konusunda ustaydı. Ancak yaklaşımını kaliteli şirketlere odaklanacak şekilde genişleten ve Berkshire Hathaway’in bir sigorta, demiryolu ve tüketim malları holdingine dönüşmesini sağlayan kişi Munger oldu.

Munger 1998'de "İflas etmeden önce tasfiye olmasını umduğunuz bir işi satın almak o kadar da eğlenceli değil" demiş. Buffett ise 2018′de Munger için "Birbirimizi tanıdığımız süre boyunca, yani neredeyse 60 yıldır hiç tartışmadık. Charlie bana bir insanın başka birine verebileceği en büyük hediyeyi verdi. Beni normalde olacağımdan daha iyi bir insan yaptı. Zamanla bana pek çok iyi tavsiye verdi. Charlie sayesinde daha iyi bir hayat yaşadım" yorumunu yapmıştı.

Yatırım dünyasına göre Buffett gibi Munger de keskin zekâsı ve iş, yatırım ve yaşamla ilgili sözleriyle ün kazanmıştı. Tüm bunlar Berkshire'ı büyük bir başarıya götürdü.

İşte yaşamını yitirdiğinde 2.6 milyar dolar serveti olan Munger'in yıllar içindeki bazı yatırım tavsiyeleri:

"Bir aptalın bile yönetebileceği işe yatırım yapın"

Munger, 2009 yılında, iş dünyasına bakışının Berkshire'ın yatırım kararlarına nasıl yön verdiğini açıklarken şunu söylemiş: "Herhangi bir aptalın yönetebileceği bir işe yatırım yapın. Çünkü bir gün bir aptal yönetecektir. Eğer o iş, biraz kötü yönetime dayanamayacaksa pek de iyi bir iş değildir. Biz kötü yönetim aramıyoruz, buna dayanabilsek bile". Bu görüşü Warren Buffet de paylaşıyordu.

"Hisse senedi seçme sırrı"

"Sizi elde etmek için can atan iki talibiniz varsa, ancak biri diğerinden çok daha iyiyse, diğerini değil onu seçersiniz. Hisse senedi satın alma fırsatlarını bu şekilde filtreliyoruz. Fikirlerimiz çok basit. İnsanlar bizden gizemler isteyip duruyor ama bizim sahip olduğumuz tek şey 'en temel fikirler"

"Bilmiyorsanız çeşitlendirme yapın ama..."

"Hiçbir şey bilmeyen yatırımcı çeşitlendirme yapmalıdır, ancak eğer bir uzmansanız bu çılgınlıktır. Yatırımın amacı, çeşitlendirme yapmamanın güvenli olduğu durumları bulmaktır. Hayatınızın fırsatına sadece %20 yatırırsanız rasyonel davranmamış olursunuz. Çok nadiren iyi bir fikirden istediğimiz kadar satın alabiliyoruz"

"Akıllı yatırımların tümü değer yatırımıdır"

Munger, "Akıllı yatırımların tümü değer yatırımıdır; ödediğinizden fazlasını elde etmektir. Hisse senedine değer verebilmek için işe değer vermelisiniz" görüşünü paylaşıyor.

"Uygun fiyatlarla harika şirketleri alın"

Investopedia'ya göre Munger, diğer yatırımcıların sadece iyi bir fırsat gibi göründükleri için alabilecekleri hisse senetlerinden kaçındı. Bunun yerine, her şeyden önce kaya gibi sağlam olduğunu düşündüğü şirketlere yatırım yapmayı tercih etti.

"İyi şirketler etik şirketlerdir"

Charlie Munger'e iyi işletmeler etik olan işletmelerdir. Dürüstlüğün omadığı bir iş modeli başarısızlığa mahkumdur. Munger ve Buffett, yatırım yapmayı düşündükleri işletmelerin faaliyetlerini yakından incelediler. Hem mükemmel büyüme potansiyeline sahip hem de adil ve etik modellere sahip olduğunu düşündükleri işletmeleri aradılar.

"Toksik insanları hayatınızdan çıkartın"

Munger, bu yılın başlarında yaptığı bir konuşmada ise başarının birlikte çalıştığınız kişilere bağlı olabileceğini söylemiş ve toksik insanların başarıya giden yolu engelleyebileceği düşüncesini paylaşmıştı. Munger, "Hayatın en büyük dersi onları (toksik insanlar) hayatınızdan çıkarmaktır ve bunu hızlıca yapın. Kazandığınızdan daha az harcamak, akıllıca yatırım yapmak, toksik insanlardan ve toksik faaliyetlerden kaçınmak, hayatınız boyunca öğrenmeye devam etmek çok basit. Tüm bunları yaparsanız, başarılı olacağınız neredeyse kesindir. Eğer yapmazsanız, çok fazla şansa ihtiyacınız olacaktır." demişti.

"Balığın olduğu yerde balık tutma konusunda iyiyiz"

Munger bilgili yatırımcıların hatalardan kaçınmak için kendi uzmanlık alanlarına odaklanmaları gerektiğine inanıyordu. Munger özellikle güçlü markaların ve sadık müşterilerin gücüne değer veriyordu. Munger "Balık tutmanın ilk kuralının balığın olduğu yerde balık tutmak olduğunu söyleyen bir arkadaşım var. Balıkçılığın ikinci kuralı ise ilk kuralı asla unutmamaktır. Biz balığın olduğu yerde balık tutma konusunda çok iyiyiz" demişti.

"Büyük para alım satımda değil, beklemededir"

Munger, yatırımda beklemenin önemli olduğunu düşünüyordu. Munger, hisse senedi seçiminde başarının anahtarının bazen yıllarca hiçbir şey yapmamak ve zamanı geldiğinde "agresif" şekilde tetiği çekmek olduğunu düşünüyordu. Munger "Büyük para alım satımda değil, beklemededir" diyordu. Investopedia'ya göre portföy yönetimi açısından bu, Munger'in günlük alım ve satımlarda aktif olmadığı anlamına geliyor. Bunun yerine doğru pozisyonları belirlemek için çok çalıştı ve bunları genellikle yıllarca elinde tuttu.

"Hayatını geriye doğru yaşa"

Munger, 93 yaşındaki Buffett’a hayatını nasıl yaşaması gerektiğine dair bir tavsiye vermiş. Munger, "ölüm ilanınında nasıl yazılmasını istiyorsa öyle yazmalı ve sonra da hayatını buna göre yaşamalı" demiş. Munger, sondan başlamanın “kötü bir fikir olmadığını” söylüyor: "Ölüm ilanımı hayatımı nasıl yaşadıysam öyle yazdım".

"Çok başarılı insanların 3 özelliği"

"Alışılmadık derecede iyi bir sonuç elde eden hemen hemen herkesin üç özelliği vardır: Çok zekidirler, çok sıkı çalışmışlardır ve çok şanslıdırlar. Süper başarılılar listesine girmeleri için bu üçünün de olması gerekir. İki ya da üç kez şansınızın yaver gitmesini nasıl sağlayabilirsiniz? Cevap, erken başlayıp uzun süre denemeye devam edebilirsiniz, belki bir ya da iki tane elde edebilirsiniz."
12 2 şeyden kaçınmalısınız

"Nelerden kaçınmalısınız? Çok kolay bir cevap: Tembellik ve Güvenilmezlik. Eğer güvenilmezseniz, erdemlerinizin ne olduğu önemli değildir. Derhal çöker gidersiniz. Yapmaya sadakatle bağlı olduğunuz şeyi yapmak davranışlarınızın otomatik bir parçası olmalıdır."

"Öğrenmeye devam edin"

"Her gününüzü uyandığınızda olduğunuzdan biraz daha bilge olmaya çalışarak geçirin". "Rekabetçi bir konuda iyi olmak istiyorsanız, bunun üzerinde düşünmeli ve çok pratik yapmalısınız. Öğrenmeye devam etmelisiniz çünkü dünya sürekli değişiyor ve rakipler öğrenmeye devam ediyor. Yatağa, kalktığınızdan daha bilge bir şekilde girmelisiniz. Yapmaya çalıştığınız şeyde ustalaşmaya çalıştıkça ki bunu yapan insanlar neredeyse hiçbir zaman tamamen başarısız olmazlar, çok az kişi başarısız olmuştur. Yavaş yükselebilirsiniz ama yükseleceğinizden emin olabilirsiniz".
14 Yetenek ve tutku

"Yetenekli olduğunuz bir konuda tutkunuz varsa daha başarılı olursunuz. Warren bale yapsaydı, kimse onun adını duymazdı"

Borsa yatırımcıları tüketimdeki yavaşlamadan korkuyor

 

Güvenli liman varlıkları yatırımcıları koruyacak mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • papaz13 Mayıs 2024 12:25

    insanlar arabalar gibidir...yaşlandıkça tamir masrafları artar...70 yaşından sonra hayatta kalabilmak için epey para lazım olacak...ona göre yaşayın, ona göre bütçe yapın...

  • HALİL KOZALAK13 Mayıs 2024 11:03

    Yaş gelmiş 70 e ...Bundan sonra param olsa ne olacak olmasa ne olacak.       1-BUNDAN SONRA NE KUŞ KALKIYOR, NE DE BÜLBÜL ÖTÜYOR.                      2-BİR LOKMA EKMEK BİR YUDUM SUDAN BAŞKA BİR ŞEY İÇERİMİYOR İNSAN.BEN KAZANDIM BEN ZENGİNİM DİYORSUR.KAZANIRSIN KAZANIRSIN 3-EL OĞLU VEYA EL KIZI GELİR PARAYI NASIL KAZANILMIŞ HANGİ ŞARTLARDA KAZANILMIŞ DİYE GÖZÜNÜN YAŞINA BAKMAZ SENİN YEMEDİĞİN PARALARI ÇATIR ÇATIR YER.SANA BİR ALLAH RAZI OLSUN DAHİ DEMEZLER MURUK KOYUP DA GİTMİŞ DERLER BİR DE ARKADAN KÜFÜR EDERLER Kİ NEDEN DAHA FAZLA PARA KOYMADI DİYE.