E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street borsaları rekora yakın---

Wall Street borsaları rekora yakın

Wall Street borsaları rekora yakın
14 Mayıs 2024 - 11:11 borsagundem.com

ABD borsaları geçtiğimiz hafta kaydettiği yükselişle rekor seviyesine önemli ölçüde yaklaştı. Yatırımcılarınsa yarın açıklanacak kritik enflasyon verilerine odaklandı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500 geçen hafta nisan ayındaki neredeyse bütün kayıplarını sildi. Geçtiğimiz ay boyunca %4,16 oranında düşen endeks mayıs ayının başından bu yana %3,69 yükseldi. Tarihsel göstergelere dayanarak mayıs ayı başında piyasalardan ayrılan yatırımcılarsa bu yükselişten uzak kaldı. S&P 500 Endeksi rekor kapanışı olan 5.254,35 puan seviyesinden sadece %0,63 uzakta.

Geçtiğimiz cuma günü açıklanan ve beklentilerin altında gelen ABD tarım dışı istihdam verileri Amerikan ekonomisinin yavaşladığına dair göstergelerden biri olarak dikkat çekti. Perşembe günü açıklanan haftalık işsizlik başvuruları ise sekiz son sekiz ayın en yüksek seviyesindeydi. Seeking Alpha’nın haberine göre ABD’de beklenenden zayıf gelen istihdam piyasalarda olumlu bir etki yaratma potansiyeli taşıyor. Zira enflasyonla birlikte Amerikan istihdam piyasasının güçlü kalması ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz indirimlerini ertelemenin en önemli faktörleriydi.

Bazı Avrupalı merkez bankaları geçen hafta FED’in temkinli “bekle ve gör” politikasından önemli ölçüde farklı bir yol tercih etti. Çarşamba günü İsviçre’nin merkez bankası Riksbank, mart ayından sonra ikinci kez büyük bir faiz indirimi gerçekleştirdi. Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası (BOE) politika faizlerini sabit tuttu. Ancak BOE Başkanı Andrew Bailey faizleri piyasaların beklediğinden daha erken indirebileceklerinin sinyalini verdi.

Tüm bu gelişmelerin ardından piyasa katılımcıları FED’in faiz indirimlerine dair beklentilerini az da olsa artırdı. CME FedWatch göstergesine göre vadeli piyasalardaki yatırımcılar kasım ayında FED’in faiz indirimi gerçekleştirmesi senaryosuna %45 ihtimal verdi. Bu oran bir hafta öncesinde ise %42’ydi.

JPMorgan’dan Michael Feroli FED yönetiminin pozisyonuna ilişkin açıklamasında “Son FED toplantısından gelen mesajlar daha önceki açıklamalarla büyük ölçüde tutarlıydı. FED yetkilileri genel olarak politika faizlerinin mevcut konumunun kısıtlayıcı olduğunu kabul ediyordu. Üzerinde durdukları en acil konu ise faizleri düşürmeye başlamadan önce mevcut seviyelerde kadar süre sabit tutacaklarına karar vermekti. Para politikasında gevşeme bir sonraki hamle için temel durum olmaya devam etse de birkaç FED üyesi gelecekte bir noktada faiz artırımı ihtimalini açık tuttu” ifadelerine yer verdi.

Yatırımcılar şimdiyse çarşamba günü açıklanacak tüketici enflasyon verilerine kilitlenmiş durumda. Ekonomistler ve analistler çekirdek tüketici fiyat endeksinin aylık bazda %0,3, yıllık bazda da %3,6 artmasını bekliyor. Her iki rakam da mart ayı verilerine göre bir yavaşlamaya işaret ediyor.

Piyasaların odaklandığı bir diğer önemli konu ise bilanço sezonu. Geçen hafta yüzlerce şirket çeyrek bilançosunu paylaşmış olsa da Walt Disney’in performansı yatırımcılar için ayrıca önemliydi. Tema parkı ve eğlence şirketi, dijital yayın platformundan ilk kez sürpriz bir şekilde kâr elde etti. Ancak söz konusu kâr geleneksel televizyon işlerinden kaydettiği gelir düşüşünün gölgesinde kaldı.

S&P 500 haftanın ilk işlem gününü ise %0,024’lük sınırlı bir düşüşle tamamladı. S&P 500’deki 11 sektörün 9’ü günü düşüşle kapatsa da teknoloji ve gayrimenkul sektörlerindeki yükselişler endeksin genel performansını dengeledi.

Almanya'da enflasyon üç yılın en düşüğünde

 

Yatırımcılar önce havanın nasıl olduğuna bakmalı

 

Metal fiyatlarında 'güçlü dolar' ve 'Çin' etkisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)