E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street yatırımcıları boşuna mı endişeleniyor?---

Wall Street yatırımcıları boşuna mı endişeleniyor?

Wall Street yatırımcıları boşuna mı endişeleniyor?
04 Haziran 2024 - 12:49 borsagundem.com

Son dönemde ayı piyasası savunucularının en çok dile getirdiği argümanlardan birisi hisse senetlerinin aşırı pahalı hale geldiği. Ancak ünlü borsa uzmanı Adam Parker şirket bilançolarına farklı bir açıdan yaklaşıyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarındaki hisse senetlerinin aşırı pahalı hale gelmesi son dönemde birçok yatırımcının endişelenmesine sebep oluyor. Ancak Trivariate Research’ün Kurucu CEO’su Adam Parker’a göre sadece hisse değerleri üzerinden endişelenmek faydalı bir bakış açısı değil. Parker Financial Times’daki yazısında S&P 500 Endeksi’nde 2023’ün başında da benzeri bir duyarlılığın hakim olduğunu ancak Hisse senetlerinin %40 değer kazandığını hatırlattı.

Borsa uzmanına göre, Wall Street hisse senetlerinin önümüzdeki birkaç yıl boyunca geçmişe kıyasla pahalı kalması oldukça yüksek bir ihtimal. Parker döngüsel ve yapısal faktörlerin yanı sıra yapay zekanın kurumsal marjlar üzerindeki potansiyel etkisi dikkat çekti. Dolayısıyla yatırımcılar bir on yıl boyunca hisse senetlerinin aşırı pahalı olduğunu düşünmeye devam edebilir.

Yatırımcılar nerede hata yapıyor?

Bu noktada dikkat edilmesi gereken önemli bir gösterge ise şirketin kârlılığı, satılan malların maliyetinin gelirden düşülmesinden sonra kalanların ölçüldüğü brüt kâr marjları. Bu marjlarla bir şirketin işletme değerinin (piyasa değeri artı net borçlar) tahmini satışlara oranı arasında güçlü bir ilişki bulunuyor.

Bir şirketin brüt kâr marjı seviyesi ne kadar yüksek olursa, birden fazla yatırımcının işletme için ödediği kurumsal değer-satış oranı o kadar yükseleceği öngörülüyor.

Dolayısıyla yatırımcıların geleneksel olarak birincil odak noktası hangi değişkenlerin kurumsal marjlarda oynaklığa neden olabileceğini anlamak. ABD hisse senetlerinin fiyatlandırılması hakkında değerlendirme yaparken marjların ortalama olarak tarihsel trend seviyelerine geri döndüğünü varsaymaksa Parker’a göre tehlikeli bir yaklaşım. Zira bu mantık piyasanın çok uzun süreler boyunca aşırı değerlendiğine inanmak anlamına gelir. Medyan ABD hisse senetleri için brüt marjlar yaklaşık 20 yıldır yukarı yönlü bir eğime sahip.

Döngüsel göstergeler değişiyor

Ancak bu noktada göz önünde bulundurulması gereken bazı hususlar var. Ürünlerin fiyatlandırılması elbette brüt kâr marjlarını etkileyebilir. Şirketler orantılı bir talep kaybı olmadan ürünlerinin fiyatlarını yükseltebilirse bunun artan gelir üzerinden marjlara oldukça pozitif etkileri olur.

Target, Amazon ve Walmart gibi bazı büyük ABD perakende firmalarında son zamanlarda bazı fiyat indirimi işaretleri görülüyor. Ancak tüketici tercihleri, sağlık, teknoloji ve sanayi gibi birçok sektörde toplam fiyatlandırmalar nispeten daha kalıcı görünüyor.

Çalışan maliyetleri üzerindeki baskı da azalıyor. Birçok şirket işgücü verimliliğinin ücret enflasyonu sorununu dengelediğini öne sürüyor. Ham madde ve lojistik gibi girdi maliyetleri çoğu alanda bir yıl öncesine göre daha az külfetli. Dolayısıyla Parker satış tarafı analistlerinin normalden daha fazla döngüsel marj genişlemesi öngördüğüne dikkat çekiyor.

Analistlerin ortak tahminlerine göre S&P 500 hisse senetlerinin dörtte üçü önümüzdeki 12 ay içinde marjlarını genişletecek. Üstelik bu tablo şirketlerin büyüklüğünden bağımsız olarak gerçekleşiyor. Parker konuyla ilgili “Analistler genellikle tahminler konusunda zayıf olsa da araştırmamız, marjların mutlak anlamda yukarı mı yoksa aşağı mı gideceği olduğu konusunda yaklaşık yüzde 75 ihtimalle başarılı olduklarını gösteriyor. Enflasyon beklentilerinin sürekli olarak yeniden yükseliş göstermesinin muhtemel olmadığı göz önüne alındığında, marjlarda kısa vadeli bir döngüsel yükseliş olabilir” açıklamasında bulundu.

Borsaların yapısı değişiyor

Brüt kâr marjlarının ABD borsalarının mevcut yapısını göstermediğine dair yapısal nedenler de bulunuyor. Bugünün borsalarında 25 yıl öncesine göre çok daha fazla yazılım ve biyoteknoloji şirketi var. Stok maliyeti çok az ve belki de hiç olmaya Amerikan hisse senetlerinin sayısı 1999’dan bugüne kadar %20’den %30’un üzerine kadar çıktı.

Sermaye harcamalarının satışlara oranı ABD hisse senetlerinde daha az üretim olduğu için düşüyor. Sonuç olaraksa günümüzde satılan malların amortismanının maliyetine oranı uzun vadeli ortalamalara göre 2,5 puan daha düşük. Düşük sermaye harcamaları, brüt kar marjlarının bugün uzun vadeli ortalamalardan daha yüksek olmasını neredeyse tek başına büyük oranda açıklıyor. Parker Amerikan hisse senetlerinin %36’sını oluşturan şirketlerin %60’ından fazlasının brüt kâr marjına sahip olduğunu tahmin ediyor. Bu şimdiye kadarki en yüksek oran

Yapay zeka beklentileri yükseltiyor

Yatırımcıların yapay zeka teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte marj genişlemesi beklentilerini artırdı. Büyüme odaklı birçok şirket bilanço açıklamasında yapay zeka ile ilgili sorulara yanıt verdi. Bu da analistlerin yeni teknolojinin potansiyel etkilerini göz önünde bulundurduğu anlamını taşıyor. CEO sağlık hizmetleri, finans ve teknoloji gibi sektörlerde çok fazla ek işe alıma gerek olmadan gelir artışı elde etmenin birçok şirket için mümkün olduğuna dikkat çekti. Dolayısıyla bu görünüm şirketlerin sağlayabileceği potansiyel gelir sebebiyle hisse senetlerinin yüksek değerlemelerini de açıklayabilir.

Parker ABD borsalarının uzun bir süreler boyunca yüksek fiyat kazanç oranlarında işlem görebileceğini belirtiyor. Ancak CEO’ya göre bunun sebebi marjların geçmiştekine göre daha yüksek olması.

Google, bulut birimindeki 100'den fazla çalışanını işten çıkartıyor

 

BofA çip üreticilerinin hisseleri için 2026'yı işaret etti

 

Microsoft, 1000'e yakın işçi çıkaracak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)