E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’in gündemi enflasyon ve bilançolar---

Wall Street’in gündemi enflasyon ve bilançolar

Wall Street’in gündemi enflasyon ve bilançolar
08 Nisan 2024 - 12:18 borsagundem.com

ABD borsaları kritik mart ayı enflasyon verilerinin açıklanacağı yeni haftaya hazırlanıyor. Çarşamba gününden itibaren başlayacak ilk çeyrek bilanço sezonu borsaların gidişatını belirleyecek

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Orta Doğu’daki gerilimler ve ABD Merkez Bankası’nın faiz indirimi patikasına ilişkin endişeler nedeniyle geçtiğimiz hafta petrol fiyatları yükselişteydi. Beklentilerin üzerindeki istihdam rakamları ise hisse senetlerini haftalık bazda düşüşten koruyamadı.

Hafta boyunca Dow Jones Endeksi yaklaşık %2,3 gerileyerek ABD borsalarındaki düşüşe öncülük etti. Endeks bir yılı aşkın bir sürenin en düşük haftalık performansını sergiledi. S&P 500 Endeksi ise haftalık bazda yaklaşık %1 geriledi. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi %0,8 düştü.

Önümüzdeki hafta ise mart ayı enflasyon rakamları ve birinci çeyrek bilanço sezonu yatırımcıları karşılayacak.

Amerikan borsalarında JPMorgan, Wells Fargo, BlackRock, Citi ve Delta Air Lines hafta içerisinde bilançolarını açıklayacak.

Yatırımcılar ayrıca ABD Merkez Bankası’nın (FED) mart ayı toplantısı tutanaklarını ve tüketici duyarlılığına ilişkin son verileri de bekliyor.

Kur tartışması

Son FED toplantısında bu yıl faiz oranlarının üç kez düşürüleceği yönündeki öngörüler korunmuştu. Amerikan merkez bankasının faiz indirimlerini azaltıp azaltmayacağı hatta topyekûn erteleyip ertelemeyeceği ise piyasaların en çok odaklandığı konular arasında.

Perşembe günü, Minneapolis FED Başkanı Neel Kashkari, enflasyon ilerlemesinin durması durumunda FED’in bu yıl faiz oranlarını hiç düşürmeyebileceğini öne sürdü. Mart ayı istihdam raporunun işgücü piyasasının oldukça dirençli kaldığını göstermesinin ardından, YahooFinance’in haberine göre, Apollo Global Management Baş Ekonomisti Torsten Sløk, raporun bu yıl faiz indirimi yapılmaması yönündeki önceki beklentisiyle uyumlu olduğunu söyledi.

Sløk, müşterilere gönderdiği notta, "FED’in bu yıl faiz oranlarını düşürmeyeceği görüşümüze bağlı kalıyoruz" dedi.

Diğer kesimse Cuma günkü verilerin işgücü piyasasının arz tarafında bazı olumlu gelişmeleri gösterdiğini düşünüyor. Güçlü bir istihdam piyasasının ve ücret artışının enflasyonu körüklemek zorunda olmadığı yönündeki iddiaları son istihdam verileri de destekliyor.

Bank of America ABD ekonomisti Michael Gapen araştırma notunda, "Raporun, FED Başkanı Jerome Powell'ın FED’in bu yıl içinde temkinli ve kademeli bir faiz indirimi döngüsüne başlayabileceği görüşünü desteklediğini görüyoruz" açıklamasında bulundu.

Enflasyon gündemi

Önümüzdeki hafta, çarşamba günü ABD’nin mart ayı tüketici fiyat endeksi açıklanacak. Piyasaların bazı kesimleri yılın başındaki yüksek enflasyon raporlarının mevsimsel etkilerden kaynaklandığına inanıyordu. Dolayısıyla mart ayında enflasyonun düşüş eğilimi gösterip göstermediği yatırımcıların yakından izlediği bir konu olacak.

Wall Street, gıda ve enerji fiyatlarını içeren manşet TÜFE için yıllık %3,5'lik bir artış bekliyor. Bu rakam şubat ayındaki %3,2'lik manşet enflasyonu üzerinden kayda değer bir artışı işaret edecek. Beklentilere göre fiyatlar, şubat ayındaki artışa paralel olarak aylık bazda %0,4 artacak.

Gıda ve enerji fiyatlarının hariç tutulduğu çekirdek enflasyonda ise şubat ayında görülen %3,8’lik artıştan sonra yavaşlama eğilimi görülmesi ve artışın %3,7’de sınırlı kalması bekleniyor. Aylık çekirdek enflasyonun ocak ve şubat aylarında görülen %0,4’lük artışların ardından %0,3 artış seviyesine dönmesi bekleniyor.

YahooFinance haberine göre, Wells Fargo kıdemli ekonomisti Sarah House, müşterilere gönderdiği bir notta, "Mart ayı TÜFE raporu, 2024'ün başında enflasyondaki toparlanmanın yıl başındaki kargaşanın bir sonucu olup olmadığının veya enflasyonun FED’in hedefine (%2) geri dönüş yolculuğunun önemli ölçüde uzatılıp uzatılmadığının önemli bir göstergesi olacak. Her iki dinamiğin de oyunda olduğunu göstereceğine inanıyoruz” dedi.

 

Yeni bilanço sezonu başlıyor

Bilanço sezonu havayolu şirketi Delta’nın çarşamba günü açılış öncesi paylaşacağı ilk çeyrek raporuyla başlayacak. JPMorgan’ın da dahil olduğu ABD’nin finans devleri ise bilançosunu Cuma günü açıklayacak.

Wall Street şirketlerinin S&P 500 ilk çeyrek bilanço sezonunun tonunu belirlemesi bekleniyor. Genel beklentiler S&P 500 şirketlerinin ilk çeyrekte bir önceki yıla göre %3,2 büyüyeceği yönünde. Wall Street, S&P 500 şirketlerinin tüm yıl bilanço büyümesini %10,9 olacağını tahmin ediyor.

Geniş bir perspektiften bakıldığında, izlenmesi gereken iki ana tema, hangi sektörlerin bilanço artışı göreceği ve şirket yöneticilerinin mevcut ekonomik ortamın yılın geri kalanını nasıl öngördüğü olacak.

Wall Street stratejistleri, son zamanlarda güçlü bilançolarıyla borsa rallisinin genişlemesine yardımcı olan teknoloji şirketleri haricinde diğer alanlardaki şirketlerin toparlanıp toparlanmadığını yakından takip edecekler.

2023’te borsalardaki yükselişi Muhteşem Yedili hisselerinin liderliğinde gerçekleşmişti. Ancak borsalarda son dönemde görülen yükselişler diğer 493 S&P şirketinin bilançolarını artıracağı beklentisiyle geldi. YahooFinance haberine göre Deutsche Bank Baş Hisse Senedi Stratejisti Binky Chadha, bilanço rotasyonunun işaretlerinin bu çeyrekte başlayacağına inanıyor. Chadha büyük sermayeli büyüme ve teknoloji odaklı hisse senetlerinde bir önceki çeyreğe göre yıllık bazda daha yavaş bir bilanço artışı öngörüyor.

Chadha, "Her zaman fiyat hareketleri veya rallinin genişleyip genişlemediği hakkında konuşabilirsiniz. Ancak günün sonunda her şey bilançolar ve temel verilerle alakalıdır. Büyük sermayeli teknoloji şirketlerinin dışında bilanço artışında bir toparlanma görüleceğini, teknoloji devlerinde ise bilanço arışında bir yavaşlamanın başlangıcını görüleceğini düşünüyorum” dedi.

Chadha bu çeyrekte teknoloji bilançolarının dev şirketleri dibe çekeceğini beklemese de diğer sektörlerdeki bilançolarda görülen toparlanmayla birlikte piyasada daha fazla rotasyonun teşvik edileceğini öngörüyor.

Fed'den faiz indirimi beklentisi sert düşüyor

 

Büyük merkez bankaları için faiz indirimine giden yol göründü mü?

 

ABD petrol üretiminde rekor kırdı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)