E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’in kâbusu Gamestop yeniden ralli yapıyor---

Wall Street’in kâbusu Gamestop yeniden ralli yapıyor

Wall Street’in kâbusu Gamestop yeniden ralli yapıyor
15 Mayıs 2024 - 13:45 borsagundem.com

2021’deki spekülatif hisse senetleri çılgınlığının başrol oyuncusu GameStop ve AMC hisseleri bir haftada %100 yükseldi. Uzmanlarsa yeni rallinin profesyonel yatırımcıları yenecek güçte olmadığını savunuyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarının en ünlü spekülatif hisseleri arasında gösterilen GameStop ve AMC yeniden yükselişte. İki hisse de geçen haftadan bu yana %100’ün üzerinde değer kazandı.

Hisse senetlerinin hareketleri 2021’deki ‘meme’ hisse senedi çılgınlığına benziyor. Wall Street stratejistleri ise yeni patlamanın üç yıl önceki çılgınlıktan çok uzak olduğu görüşünde.

YahooFinance’in haberine göre, Vanda Research Kıdemli Başkan Yardımcısı Marco Iachini salı günü yayınladığı araştırma notunda önümüzdeki birkaç seansta hisse senetlerine perakende yatırımcıların ilgisinin artabileceğine inandığını ancak 2021’deki borsa spekülasyonunun tekrarlanma ihtimalinin ‘düşük’ olduğunu yazdı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre 2021’de Reddit gibi sosyal medya platformları üzerinden örgütlenen perakende yatırımcılar GameStop ve AMC hisseleri üzerinden dev hedge fonlarına açığa satış sıkıştırması uygulamıştı. Hedge fonlarının milyarlarca dolarlık zarar etmesine neden olan hareket aynı zamanda ünlü hedge fonu firması Melvin Capital’ın iflas etmesinin en önemli sebebiydi.

Iachini, “Quant/hedge fonları günümüzde bu tür durumlarla başa çıkmak için çok daha donanımlı. Bir açığa satış sıkıştırması ile karşılaşırsa perakende yatırımcılarla birlikte ralliye katılma şanslarının yüksek olduğuna inanıyoruz. Ancak aynı zamanda bu işlemlere ilgi gösterme ve ardından perakende yatırımcıların bir adım önünde ayrılma ihtimallerinin de yüksek olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Hızla yükselen hisse senetleri salı günü seansında birkaç kez geçici süre işleme kapatıldı. Rallinin alevlenmesindeki en önemli sebeplerden biri ise 2021’deki ‘meme’ hisse senetleri rallisini ateşleyen ve “Roaring Kitty” lakabıyla tanınan Keith Gill’in uzun bir sürenin ardından yeniden ortaya çıkmasıydı.

Ancak mevcut piyasa ortamı ve perakende yatırımcı girişi seviyeleri 2021’de görülenden çok uzakta. VandaTrack verilerine göre pazartesi günü GameStop hisselerine 15,8 milyon dolar, AMC hisselerine ise 37,5 milyon dolar giriş görüldü. Ocak 2021’de ise GameStop ve AMC hisselerine bir günde sırasıyla 87,5 milyon dolar ve 170 milyon dolar yatırımcı girişi kaydedilmişti.

Iachini, “Her iki hisse senedi de yatırım girişlerinde bir artış gördü. Ancak büyüklük 2021’in başlarında tanık olduğumuzun sadece küçük bir kısmı olarak kalıyor” dedi.

DataTrek’in kurucu ortağı Nicholas Colas salı günü müşterilerine gönderdiği bir notta mevcut spekülatif artışlarla 2021 arasındaki önemli farklara dikkat çekti.

Colas, “Perakende yatırımcılar hisse senedi ticareti yapmaktan başka hiçbir işi olmadan evde oturur durumda değiller. Federal hükümet kısa bir süre önce havadan trilyonlarca dolarlık teşvik parası dağıtmadı. Evet, önümüzdeki haftalarda ‘meme’ hisse senetleri hakkında daha fazla şey duyacağımızdan eminiz. Ancak bu 3 yıl önceki coşkuyla olmayacak” ifadelerine yer verdi.

Spekülatif borsa rallisine yeni hisse senetleri de katılmaya başladı. Örneğin Sunpower hisseleri açığa satış sıkıştırmasıyla birlikte salı günü %80’in üzerinde yükseldi. Yatırımcılarsa bu riskli ortamın borsada yükselip yükselmeyeceğini ve balon benzeri bir atmosfer yaratıp yaratmayacağını merak ediyor.

Colas şu an için bu seviyeye yakın olmadığımızı belirtiyor:

“Her boğa piyasasının kendi üzerine düşen aşırılıkları vardır. Ancak bunlar yaygın hale gelirse tehlike vardır. 1990’ların sonundaki dot-com hisse senetleri ve 2021’deki spekülatif düşük sermayeli hisse senetleri örnek olarak gösterilebilir. Bugün GameStop hisselerindeki ani rüzgar geçmişteki borsa aptallığını hatırlatsa bile normal bir durumdur.”

Capital Economics Baş Ekonomisti John Higgins de bunun önceki baloncuklara benzemediğini kabul etti.

Higgins, “GameStop'un hisse fiyatındaki son artışın ardından 'meme' hisse senetlerine olan ilgi yeniden toparlansa bile, daha geniş borsada bir balonun son aşamalarına girebileceğine dair aşırı kaldıraç gibi bazı işaretler bulunmuyor” dedi.

Wall Street’te rekor için tek engel enflasyon

 

Enflasyon verisine dair 3 senaryo: İyi, kötü, çirkin

 

Küresel piyasalarda gözler ABD'nin enflasyon verilerinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)