E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Bu yıl hisse senetlerinin iyi gittiğini düşünenler altın fiyatlarına tekrar göz atmayı deneyebilir. Küresel piyasalarda altının onsu 2.550 dolarla tüm zamanların zirvesine ulaştı ve 1 Ocak tarihinden bu yana %23 değer kazandı. Aynı zaman diliminde S&P 500 ve Nasdaq endekslerinin getirisi ise %18 seviyesindeydi.
2021 yılının yaz aylarından bu yana Nasdaq %21 ve S&P 500 %30 yükseliş gösterirken altınsa aynı dönemde %41 getiri sağladı. Bu muhteşem ralliyi kaçıran tek bir kesim vardı: perakende yatırımcılar.
MarketWatch’un haberine göre, sektör verileri bu yıl ve son yıllarda külçe altın borsa yatırım fonlarına akan özel yatırımcı varlıklarında büyük bir artış olmadığını gösteriyor. Hatta tam tersine müşteriler altın fonlarından paralarını çekiyor.
ABD borsalarının beş büyük altın fonu SPDR Altın Hisseleri, SPDR MiniShares, iShares Gold Trust, Abdrn Fiziksel Altın Hisseleri ve VanEck Merk Gold Trust bu yılın başından itibaren 2,2 milyar dolar ve son 3 yılda 12,4 milyar dolar net itfa gördü.
Dünya Altın Konseyi külçe altın ve sikke satışlarının ABD dahil olmak üzere batı pazarlarındaki zayıf talep nedeniyle ikinci çeyrekte düştüğünü tahmin ediyor.
Sadece dört yıl önceki son altın rallisi sırasında ise tamamen farklı bir hikaye söz konusuydu. Yatırımcılar pandemiye, kısıtlamalara ve devlet tahvillerindeki ani artışlara ya yanıt olarak 2020’de altın fonlarına para akıtmıştı. Ancak sonraki iki yıl içerisinde fiyat düşüşleriyle birlikte fonlar yeniden satılmıştı.
Yatırımcıların net alım satımları piyasalarda doğru zamanlamayı yakalamak için kusursuz bir rehber değildir. Ancak tamamen de yanlış değildir. Zira perakende yatırımcıların genellikle yanlış zamanlarda alım satım yaptığı bilinir.
Morningstar ve diğer fon yöneticilerinin göstergeleri perakende yatırımcıların hesaplarını kendi halinde bırakmaları halinde mevcut durumlarından daha fazla para kazanabileceklerine işaret ediyor.
Peki altın fiyatları perakende yatırımcılar tarafından yönlendirilmiyorsa bunu kim yapıyor?
Bu başta Türkiye, Hindistan, Çin ve Polonya gibi gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarındaki alımlardan kaynaklanıyor. Dünya Altın Konseyi verilerine göre merkez bankaları bu yılın ilk yarısında rekor 483 tonluk altın alımı yaptı. Mevcut fiyatlara göre 1 ton altının fiyatı 81 milyon doları ifade ediyor.
Üstelik merkez bankası alımlarının devamı da gelebilir. Dünya Altın Konseyi verileri Çin’in rapor edilen döviz rezervlerinin %5’ini, Hindistan’ınsa %10’unu oluşturuyor. Bu arada altın, ABD döviz rezervlerinin %72'sini ve Almanya, İtalya ve Fransa da dahil olmak üzere diğer bazı zengin Batı ülkelerinin yaklaşık %70'ini oluşturuyor.
Analistlerse altının gerçek bir yatırım varlığı olup olmadığı konusunda bölünmüş durumda.
Geleneksel görüş altının portföylerde yer alması konusuna neredeyse tamamen hayır diyor. Altının mücevheratın ötesinde çok az kullanım alanı mevcut. Altının değerini indirgenmiş nakit akışlarının gibi modern finansal metrikler tarafından hesaplanması da mümkün değil. Altının değerini kesin olarak ölçmeye yönelik herhangi bir girişim sadece bir tahminden ibarettir.
Altın enflasyona karşı da mükemmel bir koruma sağlamıyor. ABD enflasyonunun yükselişe geçtiği 2022 yılında altın düşüşteydi. Enflasyonun çöktüğü 2020’de ise altın fiyatları zirve yaptı.
Ancak altın yatırımlarını savunanların da uygun gerekçeleri bulunuyor.
En bariz açıklamalardan biri altının herhangi bir hükümet tarafından kontrol edilemeyen tek para birimi olması. Altını ne ABD, ne Avrupa Birliği ne de Çin kontrol edebiliyor. Özellikle de Amerikan hükümetinin mali durumundaki bozulma göz önüne alındığında altının ABD Doları’ndan bağımsız bir para birimi olması önemli. ABD halihazırda borç faizlerine neredeyse tüm bütçe kalemlerinden daha fazla ödüyor. Projeksiyonlar ABD bütçesinin önümüzdeki yıllarda çok daha kötüye gideceğini gösteriyor.
MW haberine göre altın yatırımcıları ABD hükümetinin iflasa giden karanlık bir yola girdiğini savunuyor olabilir.
Altın varlıkları genellikle merkez bankalarının faizleri indirdiği dönemlerde iyi sonuç verir. Zira altın hiçbir temettü veya faiz getirisi ödemez. Başka bir yatırım aracında ne kadar çok sabit getiri elde ediliyorsa altın o kadar az cazip konumdadır. Dolayısıyla önümüzdeki aylarda faizlerin düşeceğine dair beklentiler altının fiyatının yükselmesine yardımcı olabilir.
Bitcoin yeniden 65 bin doları aştı
UBS'ten dolar, altın ve petrol tahmini
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsagundem.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:10)