E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Mayıs ayında satışa geçme stratejisine uyan yatırımcılar şimdilerde ise borsalara dönmek için doğru zamanı arıyor. Borsalardan altı ay uzak durmayı öneren mevsimsel borsa stratejisine uyan yatırımcılar kaçırdıkları borsa getirileri nedeniyle şüphesiz pişmanlar. Zira Dow Jones Sanayi Endeksi mayıs ayından bu yana toplam getiri bazında %12,5 yükseldi.
Peki bu mevsimsel modelin takipçileri 31 Ekim’e kadar stratejilerine sadık kalıp hisse senetlerinden kaçmaya devam mı etmeli yoksa havlu atıp borsalara geri mi dönmeli? Eğer geri döneceklerse bunu hemen mi yapmalılar yoksa bahis için doğru günü beklemeliler?
MarketWatch yazarı Mark Hulbert’e göre bu soruları yanıtlarken adım adım gitmek en doğrusu. Öncelikle altı aylık borsa stratejisinin tarihsel kayıtlarını gözden geçirmekte fayda var. Dow Jones Sanayi Endeksi’nin 1890’ların sonlarında kurulmasından bu yana Cadılar Bayrımı ile sonraki 1 Mayıs arasında borsalar ortalama %5,3 oranında getiri sağladı. Diğer altı aylık dönemde elde edilen getirilerse ortalama %1,9 seviyesindeydi. Zaten ‘Cadılar Bayramı Göstergesi’ olarak da anılan bu altı aylık modelin amacı da bu iki ortalama getiri arasındaki önemli farktan faydalanmaya dayanıyor.
Dow Jones’un bu yaz elde ettiği %12,5’lik yükseliş uzun vadeli ortalamaların üzerinde olsa da benzeri görülmemiş bir durum değil. 1890’lardan bu yana Dow Jones’un ortalamaların üzerinde performans gösterdiği 21 yaz dönemi oldu. Dolayısıyla bu yaz borsaların bu kadar güçlü performans göstermesi nedeniyle model stratejiden vazgeçmek için istatistiksel bir neden yok.
Cadılar Bayramı Göstergesi’nin tarihsel kayıtlarında bir başka önemli özelliği daha var. ABD borsası genellikle yaz aylarında iyi performans göstermese de ortalamada para da kaybetmez. Hulbert temettülerin de hesaba katılmasıyla bu tablonun çok daha net olduğunu belirtiyor. Dolayısıyla söz konusu altı aylık stratejiyi benimseyen bir yatırımcının sıradan bir ‘al ve tut’ stratejisini benimseyen yatırımcıdan daha düşük performans göstermesi oldukça normal.
Bazı yatırım uzmanları, ekim ayında Cadılar Bayramı'nda geçerli olandan daha iyi fiyatlarla borsaya girme hedefiyle Cadılar Bayramı Göstergesini değiştiriyorlar. Söz konusu yatırımcılar aynı zamanda mayıs yerine nisan ayında hisse senetlerinden çıkmanın daha kârlı olacağını öneriyor.
Söz konusu yatırım danışmanlarından birisi de Stock Trader’s Almanac’ın editörlerinden biri olan Jeffrey Hirsch. Borsa uzmanı hisse senedi portföylerinde hamle yapmak için en doğru zamanı belirlemek amacıyla MACD olarak bilinen bir trend takip göstergesi kullanıyor. Hirsch’in stratejisi tarihsel verilere göre Cadılar Bayramı göstergesinden daha fazla getiri sağlıyor ve riskleri de azaltıyor.
Bu yıl Hirch’in değiştirilmiş modeli Cadılar Bayramı Göstergesi stratejisine karşı özel bir meydan okumada bulunuyor. Zira borsalar halihazırda yükseliş trendinde ve MACD göstergesi de alım sinyali dönemine giriyor. Stratejinin belirlendiği kurallara göre yatırımcılar 1 Ekim ve sonrasında yeniden alım sinyali veriyor.
Hirsch borsaların mevcut güçlü performansına rağmen ekim ayına dair bir alım sinyalinin nispeten yakın zamanda gerçekleşebileceğini savunuyor. Yukarı yönlü bir hareket sonrasında borsa kayıplarının yaşanması ve son borsa getirilerinin ‘hafif bir konsolidasyonu’ birkaç gün içerisinde alıma geçmek için yeterli ön koşulları oluşturabilir.
Ekim ayı borsada zorlu geçecek
Emtia piyasasında zirve tırmanışı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Yaz aylarında kaçanlar güz aylarında dönmeli.
borsada ne bu gün nede gelecekte kesinlikle yatırım düşünülmemeli çünkü adeta organize bir çete var soygundan elini çekmiyor en dogrusu mevduat diye düşünüyorum .
borsagundem.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:09)