BES Fonlarının başarı oranları
Bireysel emeklilik sisteminde katılımcıların fonlarını portföy yönetim şirketleri yönetmekte. Fon yöneticileri bu fonları yönetirken, kendilerine belirli karşılaştırma ölçütleri seçerler ve başarılarını bu ölçütlerin getirileri ile fonlarının getirilerini kıyaslayarak bulurlar. Bu ölçütler, fonun içeriğinde yer alan menkul kıymetleri temsil eden endekslerdir. Örneğin hisse senetlerini temsil eden BIST-100 Endeksi veya devlet tahvillerini temsil eden KYD Tüm Bono Endeksi gibi. Fonun getirisi karşılaştırma ölçütünün getirisinden yüksekse, fon başarılı addedilir. Biz de bu yazımızda 2017 yılında “fonların başarı oranları” nasılmış diye bakmak istedik.
Analizimizi iki ayrı getiri hesabı üzerinden yaptık. İlki, karşılaştırma ölçütlerinin yalnız brüt getirileri yayınlandığı için fonların brüt getirileriyle bu getirileri karşılaştırdık. Fon yönetiminde genel teamül brüt getiriler üzerinden karşılaştırma yapmaktır.
Brüt getiriler üzerinden hesaplanan başarı oranları
Analizlerimizi hem karşılaştırma ölçütü getirisi hesaplanabilen tüm fonlar üzerinden, hem de kategori bazlı gerçekleştirdik. Öncelikle fonların brüt getirileriyle karşılaştırma ölçütlerinin brüt getirilerini kıyaslayarak, karşılaştırma ölçütünden daha yüksek getiri sağlayan fonları belirledik. Ardından, bu fonların toplam fonlar içindeki oranına baktık. Bu orana ‘başarı oranı’ adı verilmekte.
Tablo 1. BES Fonlarının Kategori Bazında 2017 Yılında Ağırlıklandırılmış Brüt Getirilerinin Karşılaştırma Ölçütleriyle Kıyaslanması
Karşılaştırma ölçütünün getirisinin üzerinde getiri sağlayan fonların toplam fonlar içerisindeki payına (başarı oranı) baktığımızda, 2017 yılında % 74,8’lik bir başarı oranı mevcut.
- Karşılaştırma ölçütüne göre en farklı getiriyi elde eden kategoriler hisse (%9,2’lik fark) ve karma ve esnek emeklilik (%7,1) fonları.
- Başarı oranı en yüksek kategoriler sırasıyla kamu borçlanma araçları, karma ve esnek fonlar ve hisse senedi fonları.
- Tüm kategoriler içinde karşılaştırma ölçütünün getirisinden daha düşük getirisi olan fonlar kamu dış borçlanma araçları ve altın fonları.
Bilindiği gibi, katılımcılar için önemli olan net getirilerdir. Bunun için analizimizi bir de net getiriler üzerinden tekrarladık.
Net getiriler üzerinden hesaplanan başarı oranları
Karşılaştırma ölçütlerin net getirilerini hesaplayabilmek için brüt getirilerden pasif yönetim esası ile yönetilen endeks fonlarının ortalama uygulanan yıllık yönetim ücreti oranını (yüzde 1,8) düştük.
Net getirilerle yapılan analizlerde bu kez başarı oranı % 79,6 olmakta. Karşılaştırma ölçütüne göre en farklı getiriyi yine hisse ve karma ve esnek emeklilik fonları elde etmekte. Başarı oranı en yüksek kategoriler para piyasası, karma ve esnek fonlar, kamu borçlanma araçları ve hisse senedi fonları. Tüm kategoriler içinde karşılaştırma ölçütünün getirisinden daha düşük getirisi olan fonlar kamu dış borçlanma araçları fonları olmakta.
Son söz: Emeklilik fonlarının 2017 yılı performanslarını incelediğimiz raporumuzdan “başarı oranları” ile ilgili daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Rapor için ludens.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
-
halden29 Nisan 2018 11:09
BES, net olarak başarısız olmuştur, bana göre fiyaskodur, hüsrandır... Bırakın fon yönetmeyi, her ay BIST-30 veya BIST-100 hisselerinden birini alsanız 10 yıl boyunca bence daha iyi getiri sağlar, rezalet!..
-
Kadir yildirim17 Nisan 2018 23:31
Altın Fonu her durumda garanti getiri
-
Ali17 Nisan 2018 22:20
Fon yöneticileri beceremiyor bu işi ..devletimiz izin versin hisse fonlarda hisselerimizi kendimizin seçtiği fonu oluşturabilelim en az 5 ençok 10 hisse şeklinde olsun bes şirketleride binde 5 komisyon alsın alış ve satıştan..
-
Gerçekler17 Nisan 2018 18:13
Başarısızlık orani desek daha doğru olur. Bu fonların yarısı mevduat hesaplarından daha az getiri sağlamış.