KDV Kanunu’ndaki en büyük problem!
Bilindiği gibi KDV Kanunu 1984 yılında yürürlüğe girdi ve Maliye Bakanı’nın KDV Kanunu’nda değişiklik yapılacak açıklaması ile KDV Kanunu’nda yer alan problemler daha sık konuşulmaya başlanıldı. Kanunlar da aslında insanlar gibi yaşayan bir yapıya sahiptir ve güncele uyarlanması doğru ve olması gereken bir adımdır. Kanunun uygulamasında birçok problem ve yorum farkı yaşanması da oldukça normaldir. Bu nedenle de kanunların uygulamada aksayan yönleri tartışılır ve aksaklıklar giderilmeye çalışılır.
KDV Kanunu’nda değişiklik yapılacak ise, tartışılması gereken ve uygulamada mükellefleri en ciddi sıkıntıya sokan vergiyi doğuran olay konusu öncelikle tartışılmalıdır. Mevcut uygulamada esas olarak malın teslimi veya hizmetin ifası hallerinde ya da faturanın mal teslimi ve hizmet ifası öncesinde düzenlemesi halinde faturanın düzenlenmesi ile vergiyi doğuran olay gerçekleşmektedir.
Bunun anlamı mal teslim edildiğinde veya hizmet verildiğinde fatura kesilecektir. Mükelleflerin faturayı kesmesi ile KDV doğacak ve izleyen ayın 24’üncü günü akşamına kadar beyanname verilecek ve 26’ncı günü akşamına kadar da ödeme yapılacaktır.
Örneğin, bir X Anonim Şirketi 13 Kasım 2017 tarihinde Y Limited Şirketine KDV hariç 1.000.000.-TL değerinde mal sattı (180.000.-TL KDV) ise faturasını kesecek ve 24 Aralık 2017 tarihine kadar KDV Beyannamesini vererek bu tutarı beyan edecek ve X Anonim Şirketinin Kasım 2017 döneminde 80.000.-TL indirilecek KDV’si olduğu kabul edilirse, 100.000.-TL KDV ödemesini de 26 Aralık 2017 tarihine kadar yapacaktır.
Buraya kadar bir problem gözükmüyor ama asıl problem bundan sonra başlayabiliyor. Eğer ki, malı satın alan Y Ltd. Şti. X A.Ş.’ye KDV dahil 1.180.000.-TL’yi 26 Aralık 2017 tarihine kadar ödeyemez ise X A.Ş. ödeme gücü var ise 100.000.-TL KDV’yi 26 Aralık 2017 tarihine kadar ödeyecektir. X A.Ş.’nin ödeme gücü yok ise beyan etmiş olduğu 100.000.-TL KDV’yi ödeyemeyecektir. X A.Ş. ödenmesi gereken 100.000.-TL’lik bu tutarı kısa vadede ödeyemeyecek ise muhtemeldir ki, Şubat 2018 gibi vergi dairesinden ödeme emri gelecek ve X A.Ş. yine ödeyemez ise banka hesaplarına ve mal varlıklarına haciz konulacaktır. X A.Ş. banka hesaplarını kullanamayacağından ödeme sıkıntısı bir kat daha artacaktır.
X A.Ş. ne yapsın? Y Ltd. Şti.’den tahsil edemediği 1.180.000.-TL’yi mi düşünsün, vergi dairesinin haczini mi düşünsün, ödeme sıkıntılarının katlanmasını mı düşünsün? Bu ortamda nasıl iş yapılabilir onu mu düşünsün? Aslında X A.Ş.’nin derdi sadece KDV ile bitmiyor. Diğer yandan X A.Ş. Şubat 2018’de 2017’nin dördüncü dönem Kurum Geçici Vergi Beyannamesini verecek ve maliyet durumuna göre maksimum 200.000.-TL’ye kadar da vergi buradan gelecektir. Toplam yük 380.000.-TL’ye kadar çıkabilecektir.
Bu arada, Y Ltd. Şti. ödemediği 180.000.-TL KDV’yi Kasım 2017 döneminde indirim konusu yapacaktır ve ödenecek KDV’sini 180.000.-TL azaltmış olacaktır. Yani X A.Ş.’ye ödemediği 180.000.-TL KDV’yi indirim konusu yaparak bu tutar kadar az KDV ödeyecektir.
Şirketler özellikle vergi dairelerinin haciz işlemlerinden kurtulabilmek için bankaların kapısını çalmakta ve kredibiliteleri var ise finansman yüküne katlanarak kredi kullanıp vergilerini ödemektedir. Kredibilitesi yok ise haciz işlemi ile karşılaşmaktadır. Mükellefler mal veya hizmet satıp alamadığı para nedeni ile finansman sıkıntısına düşmektedir. Devletimiz mükelleflerden daha güçlüdür ve mükelleflerden tahsil edemedikleri paranın vergisini alarak onları sıkıntıya sokmamalıdır.
Birçok sektörde serbest meslek kazancı elde edenlerde olduğu gibi bu problem yaşanmaktadır ve çözüme kavuşturulması bütün mükelleflerin isteği ve talebidir.
KDV’deki bu istem haklıyı cezalandıran haksızı koruyan bir yapıya dönüşmektedir. KDV Kanunu değişecek ise bu konu mutlaka ele alınmalı ve düzeltilmelidir. Bu konu aslında tüm mükelleflerce şikayet konusu olmakta ama sistem bir türlü değişmemektedir. Kanaatimce mal aldığı kişiye ödemesini yapmayanların indirim hakkı elinden alınmalı ve ödemeyi ne zaman yapıyor ise o dönemde indirim KDV’yi indirim konusu yapabilmelidir. Diğer yandan tahsilatı yapamayan mükellefler de tahsilat yaptıkları dönemde devlete KDV ödemesi yapmalıdır. Aksi türlü mevcut durumda tahsilat yapamayan mükellefler çok ciddi bir şekilde cezalandırılmakta, üstüne vergi dairesi tarafından hacze dahi muhatap olmakta ve iş yapamaz duruma gelebilmektedir.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
-
e.göy13 Kasım 2017 13:03
Malı senetle satın alan faturayı da alarak defterlerine gider kaydediyor ama senedi ödemediği için mal bedeli+kdv çifte kar oluyor DOLANDIRICILARA GÜN DOĞUYOR TLC TELEVİZYONUNDA "ÇİFTE KURTULUŞ" PROGRAMI YAYINLANIYOR TRT DE "ÇİFT KAR EDENLER" "ÇİFT ZARAR EDENLER PROGRAMLARI YAPILMALI
-
e.göy13 Kasım 2017 11:24
DAHA KOLAY ANLAŞILMASI İÇİN YAZIYORUM Senetle satılan mal faturası kesilip teslim ediliyor fatura deftere/defterlere işleniyor MALI SATAN KDV Yİ VERGİ DAİRESİNE ÖDÜYOR ancak senet/çek ödenmeyince MALIN PARASI TAHSİL EDİLEMEDİĞİ GİBİ KDV DE TAHSİL EDİLEMİYOR çift zarar oluşuyor
-
Gokhan15 Ocak 2018 21:16
Vadeli satislarda kdv pesin tahsil edilirse en azindan kdvnin finansmani saglanmis olur. Odenmeyen fatura bedeli icinde icra vs basvurup karsilik ayirarak gider yazilip vergi cikmasi onlenmelidir.
-
24 Kasım 2022, Perşembe
Otomotivde ÖTV matrahı yeniden belirlenmiştir!
Devamını Oku -
22 Kasım 2022, Salı
Araç fiyatları ötv matrah artırımından nasıl etkilenecek, hangi araçların fiyatları düşecek?
Devamını Oku -
04 Temmuz 2022, Pazartesi
Bir kez daha varlık barışı, ama bu kez kuralları daha net ve vergili!
Devamını Oku -
28 Haziran 2022, Salı
Tapu işlemleri noterler vasıtası ile yapılabilecektir!
Devamını Oku -
02 Haziran 2022, Perşembe
Taşıt ve gayrimenkul satışlarında yeni bir dönem!
Devamını Oku -
19 Mayıs 2022, Perşembe
Halka arz edilen / edilecek firmalar için çifte kurumlar vergisi avantajı
Devamını Oku -
25 Nisan 2022, Pazartesi
Döviz cinsinden borçlanma yasağı ve yaptırımı!
Devamını Oku -
20 Nisan 2022, Çarşamba
Menkul satış sözleşmelerinde dövizle ödeme yasağı
Devamını Oku -
11 Nisan 2022, Pazartesi
Galericiler kendi aralarında binek otomobil alıp satarsa hangi oranda KDV ödeyeceklerdir?
Devamını Oku -
05 Nisan 2022, Salı
TBMM’ye çağrımızdır, matrah artırımı mağdurlarına ikinci bir hak verilmelidir!
Devamını Oku