Ana SayfaHisse Öneri ListesiTemmuz ayı hisse stratejisi ve portföy önerileri---

Temmuz ayı hisse stratejisi ve portföy önerileri

16 / 20
Temmuz ayı hisse stratejisi ve portföy önerileri
04 Temmuz 2015 - 16:34 www.borsagundem.com

TEMMUZ 2015- EN AZ ÖNERİLENLER LİSTESİ

Aksigorta (AKGRT TI) 
Karsılık baskısı karlılıgı olumsuz etkiliyor. Aksigorta yılın ilk çeyreginde 140 milyon TL net zarar açıkladı. Sirket yönetimi ilk çeyrekte trafik bransı karsılıklarından kaynaklanan yüklü bir zarar oldugunu yatırımcılar ile paylasmıstı ancak açıklanan zarar yine de beklentilerden daha kötü oldu. Sirket, mevzuat degisiklikleri geregi ortaya çıkan karsılık yükünü yılın ilk çeyreginde tamamlayıp takip eden dönemlerde temiz mali tablolarla devam etme kararı almıstı. 

Sirket yönetimi bu yıl karlılıkta basabası hedefliyor. Ilk çeyrekte karsılık yükümlülüklerinin tamamlanmasının ardından Aksigorta ikinci çeyrekten itibaren mevzuat degisiklikleri gölgesinden arınmayı ve kendi faaliyetlerine odaklanmayı amaçlıyor. Sirket yönetimi önümüzdeki dönemlerde yüklü bir karsılık baskısı beklemedigi için olagan sigortacılık faaliyetlerinden elde edilecek kar ile yılsonunda basabas noktasını hedefliyor. Zararın ana sebebi olan trafik bransında küçülme çok ciddi boyutta. Yılın ilk dört ayına iliskin verilere göre Aksigorta’nın trafik bransından elde ettigi brüt primler yıllık %42 daralırken sektörde %6 büyüme görüldü. Diger yandan trafik bransının sektörde ve acentelerde lokomotif brans oldugunu belirtelim. Bu nedenle Aksigorta’nın bu alandaki küçülme kararı sirketin diger branslardaki aracılık maliyetlerini olumsuz etkileyebilir. Bizce ilk çeyrekte faaliyet giderlerinde görülen artısın bir etkisi de buydu. 2015 net karından temettü dagıtılamayacak.

Ilk çeyrekteki yüklü zararın ardından Aksigorta’nın sermaye yeterlilik oranları %100 esigine geriledi. Bizim tahminlerimiz sirket yönetiminin 2015 yılında basabas kara gelme beklentisine göre daha muhafazakar zira devam eden davalar ve trafik sigortalarının geriye dönük 10 yıllık teminat yükümlülügü nedeniyle sirketin bir miktar daha karsılık yüküne maruz kalabilecegini düsünüyoruz.

Bu yıl için 23 milyon TL net zarar beklentimiz mevcut. Ancak karsılık yükümlülüklerinin tamamlanmasının ardından 2016 yılında sirketin 72 milyon TL net kar elde edecegini tahmin ediyoruz. Yine de daha net bir analiz yapabilmek için ikinci çeyrek sonuçlarını görmede fayda olduguna inanıyoruz. 

Hisse için TUT önerisi veriyoruz. Aksigorta yönetimi motor dısı branslarda karlı büyüme hedefiyle uzun vadede sürdürülebilir özkaynak karlılıgını yükseltmeyi amaçlıyor. Sirket aynı zamanda güçlü bir temettü ödeme geçmisine sahip ve bu performansın 2016’dan sonra devam etmesini bekliyoruz.

    

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)