Ana SayfaPiyasaAltın, dolar ve borsa için uzmanından öneriler---

Altın, dolar ve borsa için uzmanından öneriler

2 / 7
Altın, dolar ve borsa için uzmanından öneriler
12 Temmuz 2016 - 10:19 www.borsagundem.com

-FED'in Brexit kararı sonrası politikaları na­sıl şekillenir?

-İngiltere'nin AB'den ayrılması FED'in para politikasını etkileyecektir. İngiltere'yle AB ara­sındaki ticaret ilişkilerinin zayıflama ihtimali, do­ların sert değer kazanması, FED'in faiz artışını 2017 yılının sonlarına doğru ertelemesine neden olabilir. Bu yüzden İngiltere'nin bölgeden ayrıl­ması tüm merkez bankalarının para politikaları­nı etkileyecektir. FED Başkanı Janet Yellen'ın senatoda yaptığı sunumda, ekonominin karışık mesajlar verdiğini ifade etmesi ve Brexit'in risk oluşturduğuna dikkat çekmesi, FED'in faiz artı­şında acele etmeyeceğini gösteriyor. FED, muh­temelen 2016 yılında faiz artışı gerçekleştirmeyecektir. FED vadeli fiyatlarına baktığımızda ise en erken faiz artışı 2017 yılını Mart ayını işaret ediyor. FED'in faiz artış sürecini ertelemesi ve Brexit korkusu, piyasaların güvenli varlıklara yönelmesine neden olabilir. Güvenli varlıkların başında gelen altın ve doların değer kazandığını görebiliriz. Bu da dolar/TL'nin yeniden rekor se­viyelere yaklaşmasına neden olabilir. Yılın ikinci yarısında finansal piyasaların tamamen farklı fiyatlamalara yönelmesini bekleyebiliriz.

-Bu gelişmeler dahilinde borsada nasıl bir seyir bekliyorsunuz? Endeksin 90.000'leri görme ihtimali var mı? Ya da 70.000 ve altına sarkar mı?

-İngiltere halkının AB üyeliğine "Hayır" demesi elbette küresel piyasaları karıştırdı. Kü­resel satış dalgasına paralel endeks tarafında za­yıf görünüm, piyasaların denge noktası arayışı süresince devam edebilir. İngiltere'nin ardından diğer AB ülkelerinin de ayrılma sürecine girmesi önümüzdeki günlerde tüm piyasalarda olduğu gibi bizim gibi gelişmekte olan ülkeler açısın­dan bir baskı yaratacaktır. FED' in bu dönemde faiz artırımına gitme ihtimali azaldı. Bu, bizim açımızdan olumlu bir durum ancak genel ola­rak Euro Bölgesi gelişmelerinin yönlendireceği bir dönem bizi bekliyor diyebiliriz. Dolayısıyla 72.000-70.000 aralığı yakın dönemde ön plana çıkabilir. Bundan dolayı bu belirsizlik dönemin­de endekste 90.000'leri konuşmak fazla iyimser bir tahmin olur.


-Borsada yatırımcı yılın ikinci yarısında nasıl bir strateji izlemeli? Pozisyon artırmalı mı? Yoksa alım için beklemeli mi?

-Borsanın yılı 80.000 seviyesinde kapatabi­leceğini tahmin ediyoruz. Dolayısıyla borsa şu anki seviyesinden yatırımcılara yaklaşık yüzde 6 üzerinde getiri potansiyeline sahip. Alım için beklemenin daha sağlıklı sonuçlar verebilece­ğini düşünüyoruz. 75.000 seviyesinin altındaki bölgeler ise alım fırsatları olarak değerlendiri­lebilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)