E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBakır kazançlarına 'Çin' sınırı---

Bakır kazançlarına 'Çin' sınırı

Bakır kazançlarına 'Çin' sınırı
31 Mayıs 2024 - 08:35 borsagundem.com

Bakır, mayıs ayını artışla kapatmaya hazırlanıyor ancak zayıf Çin talebi kazançları sınırlıyor

Bakır fiyatları, Çin imalat verilerinin hayal kırıklığı yaratmasının ardından cuma günü baskı altında kalırken, piyasa bu ayın başlarında yaşanan spekülatif alımlarla ılımlı bir aylık yükselişe hazırlanıyor.

Londra Metal Borsası'nda üç aylık bakır TSİ 08:04 itibariyle 10.133 dolar/ton civarında çok az hareket ederken, Shangay Vadeli İşlemler Borsası'nda en çok işlem gören temmuz vadeli bakır kontratı %2,2 düşüşle ton başına 81.970 yuan (11.319,95 $) oldu.

Resmi bir anket, Çin'in imalat faaliyetlerinin mayıs ayında beklenmedik bir şekilde düştüğünü gösterdi.

Resmi imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) nisan ayındaki 50,4 seviyesinden mayıs ayında 49,5'e gerileyerek büyümeyi daralmadan ayıran 50 çizgisinin altında kaldı ve Reuters anketinde medyan tahmin olan 50,4'ü yakalayamadı.

Bu durum, dünyanın en büyük metal tüketicisi olan Çin'deki talep görünümünü daha da olumsuz etkiledi.

Bakıra yönelik spekülatif bir çılgınlık, 20 Mayıs'ta fiyatı rekor seviyelere yükseltti, ancak kâr satışları ve ABD faiz oranı beklentisine ilişkin endişeler nedeniyle düşüş eğilimine girdi.

Yatırımcılar, küresel faiz oranı patikası hakkında daha fazla ipucu için günün ilerleyen saatlerinde Avrupa ve ABD'den gelecek enflasyon raporlarını bekliyor.

Şu ana kadar LME bakır aylık %1,4 artış kaydetti ve bu yıl %18 yükseldi.

ANZ araştırma analistleri, kar alımlarının hızlanmasıyla bakırın ton başına 10.000 doların altına gerileyebileceğini belirtti.

Diğer bazı analistler, hammadde arz açığının genişlemesi ve artan talep nedeniyle metalin daha da yükseleceğine inanıyor.

UBS'den bakır fiyatlarında 12 bin dolar tahmini

 

Yükselen bakıra 'güçlü dolar' baskısı

 

Bakır rekor seviyeden geri çekildi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)